Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
7
Mayıs
2024
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

5 Soru 5 Yanıt: Antifungal İlaçlar

Mayıs 2024’ün 5 Soru 5 Yanıt’ı yayımlandı. Soruları yanıtlamak için KLİMİK Derneği web sitesi üzerinden veya KLİMİK Uygulamalar üzerinden şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

5 Soru 5 Yanıt İçin Tıklayınız

Dünyada ve Türkiye’de Erişkin Bağışıklama

KLİMİK Podcast yayınlarının bir yenisi ile karşınızdayız. Bu hafta konuğumuz Dernek yönetim kurulu üyelerimizden Prof. Dr. Alpay Azap. Hocamızla bu yayında ülkemizde ve tüm dünyada aşı uygulamalarına genel bir bakış sunmayı amaçladık. Özellikle son üç yılı ve dolayısıyla pandeminin etkilerini değerlendirdiğimiz bu yayın için bizlere zaman ayıran hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Bu yayın GSK ilaç firması sponsorluğunda gerçekleştirimiştir. Yayına destekleri için GSK’ya teşekkür eder, keyifli dinlemeler dileriz.

Podcast Yayınımızı Dinlemek Için Tıklayınız

Kronik Hastalığı Olan Erişkinlerde Aşılama

KLİMİK Podcast yayınlarının bir yenisi ile karşınızdayız Bu hafta konumuz Kronik Hastalığı Olan Erişkinlerde Aşılama ve konuğumuz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi İrem Akdemir. Erişkin bağışıklamasını hem sık görülen hastalıklarda uygulama pratikleri hem de aşı fırsatlarını artırma yöntemleri ile ele aldığımız bu yayınımız GSK ilaç firması sponsorluğunda gerçekleşmektedir. Yayına destekleri için GSK’ya teşekkür eder, keyifli dinlemeler dileriz.

Podcast Yayınımızı Dinlemek Için Tıklayınız

CMV İnfeksiyonlarına Yaklaşım Toplantısı (10 Mayıs 2024, Bursa)

Derneğimizin 2023-2024 dönemi bilimsel toplantıları Bursa’daki “CMV İnfeksiyonlarına Yaklaşım” toplantısıyla devam ediyor. 10 Mayıs 2024 Cuma günü, 18.00-20.00 saatleri arasında Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü, Holliday Inn’de yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Toplantı Programı İçin Tıklayınız

Anneler Günü Kutlu Olsun!

Tüm annelerimizin anneler gününü kutlarız.
Klimik Derneği Yönetim Kurulu

Bir Süt Çiftliği Çalışanında Yüksek Derecede Patojenik Kuş Gribi A(H5N1) Virusu İnfeksiyonu

“Yüksek derecede patojenik kuş gribi (HPAI) A(H5N1) virusu ile sporadik insan infeksiyonları, ciddi klinik bulgular ve %50’den fazla kümülatif vaka ölümü ile 20 yılı aşkın bir süre boyunca 23 ülkede rapor edilmiştir. HPAI A (H5N1) sınıfı 2.3.4.4b virusları 2020-2021’den bu yana dünya çapında yabani kuşlar arasında geniş çapta yayılmıştır ve bu da kümes hayvanları ve diğer hayvanlarda salgınlara yol açmıştır. Son zamanlarda HPAI A(H5N1) sınıfı 2.3.4.4b viruslarının ABD’nin birçok eyaletindeki süt ineklerinde ve pastörize edilmemiş süt örneklerinde saptandığı belirlenmiştir. Burada Teksas’da bir süt çiftliği işçisinde HPAI A(H5N1) virusu infeksiyonu olgusu sunulmaktadır.”

Uyeki TM, Milton S, Abdul Hamid C, et al. Highly Pathogenic Avian Influenza A(H5N1) Virus Infection in a Dairy Farm Worker. N Engl J Med. 3 Mayıs 2024.

Makale İçin Tıklayınız

Bakteriyemi ile Birlikte Gram-Negatif Komplike İdrar Yolu İnfeksiyonunda İntravenöz ve Oral Ardışık Antibiyotik Stratejilerinin Gerçek Dünyadaki Etkinliği

Komplike bir idrar yolu infeksiyonundan kaynaklanan Gram-negatif kan dolaşımı infeksiyonu (GN-BSI/cUTI) için optimal yol, süre ve antibiyotik seçimine ilişkin veriler yeterli değildir. Bu konuda özellikle oral antibiyotik tedavisine geçişin etkinliğini araştırmak amacıyla çok merkezli, gözlemsel kohort çalışması yapılmış. GN-BSI/cUTI için aşağıdaki rejimlerin etkinliğini değerlendirmek amacıyla dört kol incelenmiş: tüm tedaviyi intravenöz β-laktam (IVBL) ile tamamlayanlar veya oral tedaviye geçerek florokinolonlar (FQ’lar), trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) veya yüksek biyoyararlanımlı β-laktamlar (HBBL’ler) ile tamamlayanlar.  Ocak 2016 ile Aralık 2022 arasında Escherichia coli veya Klebsiella türü GN-BSI/cUTI için tedavi edilen yetişkinler çalışmaya dahil edilmiş. Gruplar arasındaki özellikleri dengelemek için eğilim ağırlıklandırması ve Cox analizi kullanılmış.  Altmış günlük sürede infeksiyonun tekrarlama oranları karşılaştırılmış.

Taranan 2571 hastanın 759’u (%30) çalışmaya dahil edilmiş. Grupların özellikleri benzermiş. IVBL’lerle karşılaştırıldığında, FQ’lar [düzeltilmiş risk oranı, 1.09 (%95 güven aralığı, 0.49-2.43)] ve TMP-SMX [1.44 (0.54-3.87)] arasında etkinlik açısından fark bulunmamış ve TMP-SMX/FQ’nun 10 günden uzun sürelerde kullanıldığında etkinliğin optimal düzeyde olduğu görülmüş. HBBL’ler neredeyse dört kat daha yüksek nüks riskiyle ilişkilendirilmiş [düzeltilmiş tehlike oranı, 3.83 (%95 güven aralığı, 1.76-8.33)], bu durum daha uzun tedavi süreleri uygulandığında düzelmemiş. HBBL’lerin çoğu (%67) bakteriyemi için optimal dozda değilmiş.

Bu gerçek dünya verileri, FQ’lar veya TMP-SMX ile oral kademeli tedavinin IVBL’ler ile benzer etkinliğe sahip olduğunu göstermiş. HBBL’ler daha yüksek nüks oranlarıyla ilişkili bulunmuş ancak dozlar optimalin altında kalmış. Tedavi başarısızlıklarını azaltmak amacıyla optimal doz ve süreyi tanımlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu vurgulanmış.

Veillette JJ, May SS, Alzaidi S, et al. Real-World Effectiveness of Intravenous and Oral Antibiotic Stepdown Strategies for Gram-Negative Complicated Urinary Tract Infection With Bacteremia. Open Forum Infect Dis. 2024; 11 (4): ofae193.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr