Türkiye’de üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde yapılan bu prospektif gözlemsel çalışmaya Escherichia coli veya Klebsiella pneumoniae‘ya bağlı toplum kökenli veya hastane kaynaklı üst idrar yolu infeksiyonu (İYİ) olan 65 yaş üstü ve hastaneye yatırılan toplam 97 hasta dahil edilmiş. İYİ tanısı alan hastaların yaşları, cinsiyetleri, eşlik eden hastalıkları, predispozan ve immünsupresif durumları, semptom ve fizik muayene bulguları, laboratuvar testleri, kültür sonuçları, antimikrobiyal tedaviler ve tedaviye yanıtları, daha önce tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu öyküleri, klinik bulguları (ateş, yaşamsal belirtiler ve akut faz parametreleri) ve İYİ’nin klinik şiddetine (bakteriyemi, akut böbrek yetmezliği ve septik şok) bakılmış. Sonuç değişkenleri uygunsuz ampirik antibiyotik tedavisi, idrar yolu infeksiyonunun tekrarlaması ve hastane içi mortalite olarak belirlenmiş. Olgular nüks/yeniden infeksiyon açısından üç ay süreyle takip edilmiş.
E.coli veya K.pneumoniae‘ya bağlı İYİ’ler arasında GSBL prevalansı %69.1 (n= 67) bulunmuş. İYİ tanısı anında CRP değerleri GSBL üreten grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuş (p=0.004). Çok değişkenli analizde GSBL üreten E.coli ve K.pneumoniae’ya bağlı yaşlı yetişkinlerde İYİ ile ilişkili majör faktörlerin erkek cinsiyet (OR: 2.72, CI: 1.02–7.25), daha önce tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu (OR: 3.14, CI: 1.21–8.14) ve ikincil bakteriyemi gelişimi (OR: 4.95, CI: 1.03–23.89) olduğu görülmüş.
Bu çalışmada tekrarlayan idrar yolu infeksiyonu öyküsü olan yaşlı erkeklerdeki şiddetli idrar yolu infeksiyonunun GSBL prevalansının yüksek olduğu tabloda klinisyen için GSBL üretimi konusunda bir uyarı olabileceği ve bu hastalarda ampirik tedavide karbapenemlere öncelik verilebileceği sonucuna varılmış.
Alkan S, Balkan II, Surme S, et al. Urinary tract infections in older adults: associated factors for extended-spectrum beta-lactamase production. Front Microbiol. 2024; 15:1384392.
Makale İçin Tıklayınız