Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
9
Ağustos
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

COVID-19, Maymun Çiçeği, Etkeni Belli Olmayan Pediatrik Hepatit: Güncelleme (128. Web Konferans, 9 Ağustos 2022)

9 Ağustos 2022 Salı günü, 21.00-22.30 saatleri arasında “COVID-19, Maymun Çiçeği, Etkeni Belli Olmayan Pediatrik Hepatit: Güncelleme” konulu web konferans
yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Epidemiyoloji, Etyoloji
Prof. Dr. Kenan MİDİLLİ
İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Klinik Bulgular, Tedaviler
Prof. Dr. Şerap ŞİMŞEK-YAVUZ
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Aşılar
Prof. Dr. Alpay AZAP
Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

XII. Ulusal Viral Hepatit Simpozyumu’nda Birlikte Tartışmak Üzere İlginç Olgularınızı Bekliyoruz

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği’nin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından, 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında Ulusal Viral Hepatit Simpozyumu (UVHS XII) Erzincan’da yapılacaktır. Simpozyumun üçüncü gününde yer alan “OTURUM 4: Olguları Uzmanlarıyla Tartışıyoruz” panelinde, bir HBV olgusu ve bir HCV olgusunun tartışılması planlanmaktadır. Bu oturumda sözü sizlere vermek, varsa ilginç olgularınızı birlikte tartışmak istiyoruz. Oturumda tartışılacak olan olgular, sizlerin başvuruları arasından seçilecek olup, seçilen olguları başvuru sahiplerinin sunması istenecektir. Kabul edilen olguları sunacak olan üyelerimize kayıt ve konaklama bursu da verilecektir. Başvurularınızı 10 Eylül 2022‘ye kadar yapmanız rica olunur.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

5 Soru 5 Yanıt

Ağustos 2022’nin 5 soru 5 yanıtı yayımlandı. Soruları yanıtlamak için KLİMİK web sitesine üye girişi yapınız.

5 Soru 5 Yanıt İçin Tıklayınız

Koronavirus Hastalığı (COVID-19) ile İlişkili Candida auris İnfeksiyonlarının (CACa) Küresel Yaygınlığı ve Alt Grup Analizleri: Sistematik Derleme ve Meta-Analiz

COVID-19 döneminde artan hastaneye yatış oranları, ortaya çıkan çoklu ilaca dirençli Candida auris gibi yeni bir hastane kaynaklı infeksiyon dalgasına yol açmaktadır. Bu çalışma koronavirus ile ilişkili C. auris infeksiyonunun (CACa) küresel prevalansını değerlendirme ve tahmin etmek amacıyla yapılmış. Meta-analiz için CACa ile ilgili araştırmalar için Aralık 2019 ile Nisan 2022 arasında ilgili veritabanları taranarak gerçekleştirilmiş.

Meta-analiz, COVID-19 ile hastaneye yatırılan 1942 hastayı içeren uygun verilere sahip 10 çalışmayı içermekteymiş ve hastaların 129’u C. auris olgusu imiş. CACa’nın genel havuzlanmış prevalansı %5.7 ve ölüm oranı %67.84 olarak tahmin edilmiş. En sık eşlik eden hastalık hipertansiyon (%59.37) iken, bunu diabetes mellitus (%52.89) ve kardiyovasküler hastalıklar (%31.39) izlemekteymiş. Erkeklerde prevalans oranı %80.01 bulunmuş ve erkekler C. auris ile infekte olmaya 3.27 (OR) kat daha yatkın bulunmuşlar.

Sonuç olarak, COVID-19 pandemisi sırasında C. aurisinfeksiyonlarının prevalansının azaldığı ve prevalans eğiliminin Asya’dan Amerika’ya değiştiği sonucuna ulaşılmış. C. auris ve COVID-19 infeksiyonları arasındaki neden-sonuç ilişkilerini doğru bir şekilde belirlemek için tanımlayıcı olmayan başka çalışmaların yapılması gerektiği önerilmekte.

Vaseghi N, Sharifisooraki J, Khodadadi H, et al. Global prevalence and subgroup analyses of coronavirus disease (COVID-19) associated Candida auris infections (CACa): A systematic review and meta-analysis. Mycoses. 2022; 65 (7): 683-703.

Makale İçin Tıklayınız

Evrensel Eldiven ve Önlük Kullanımının Clostridioides difficile Bulaşması Üzerindeki Etkisi, Küme Randomize Bir Çalışma

Clostridioides difficile, ABD’de sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonların en yaygın nedenidir. Yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) evrensel önlük ve eldiven kullanımının C. difficile edinimini azaltıp azaltmadığı bilinmemektedir. Çalışma, 4 Ocak 2012’den 4 Ekim 2012’ye kadar 20 ABD hastanesindeki 20 tıbbi ve cerrahi yoğun bakım ünitesinde kümelenmiş randomize bir araştırmanın ikincil analizi olarak yapılmış. Başlangıç döneminden sonra, yoğun bakım ünitelerinin bir grubu hasta müdahalesi sırasında eldiven ve önlük kullanımı için standart uygulamaların devamı bir diğer grup ise tüm sağlık çalışanlarının tüm hasta temaslarında ve herhangi bir hasta odasına girerken eldiven ve önlük giymelerinin zorunlu olması (temas önlemleri) şeklinde iki gruba randomize edilmiş. Birincil sonlanım, yoğun bakım ünitesine kabul ve taburculuk sırasında toplanan sürveyans kültürlerinde belirlenen toksijenik C. difficile‘nin edinilmesi olarak belirlenmiş

Toplam 21 845 hastadan hem kabul hem de taburcu olmaları sırasında, toksijenik C. difficile için perianal sürüntü kültürü alınmış. Başvuru sırasında hastaların %9.43’ü (2060/21 845) toksijenik C. difficile ile kolonize olmuştur. Evrensel önlük ve eldiven kullanımı ile toksijenik C. difficile bulaşma oranında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Kontrol YBÜ’lerinde başlangıç dönemine kıyasla çalışma döneminde C. difficile gelişme oranı 100 hasta günü başına 1.49 iken evrensel olarak eldiven önlük kullanılan YBÜ’lerinde 100 hasta günü başına 1.68 imiş (rate difference-0.28, generalized linear mixed model, p = 0.091).

Sonuçta tıbbi ve cerrahi yoğun bakım ünitelerinde bütün hasta temasları sırasında eldiven ve önlük kullanımının, standart bakımla karşılaştırıldığında C. difficile‘nin bulaşmasında bir azalmaya yol açmadığı tespit edilmiş.

Morgan DJ, Dubberke ER, Hink T, et al. The impact of universal glove and gown use on Clostridioides difficile acquisition, a cluster randomized trial. Clin Infect Dis. 2022: ciac519.

Makale İçin Tıklayınız

Sepsisli Erişkinlerde (1 → 3)-β-D- Glukan Rehberliğinde Antifungal Tedavi: Candisep Randomize Klinik Çalışması

Çalışma (1→3)-β-d-Glukan (BDG)-rehberliğinde antifungal verilmesinin tedavi süresini kısaltıp kısaltmadığını ve böylece yüksek invazif Candida infeksiyonu (ICI) riski olan sepsis hastalarının mortalitesini azaltıp azaltmadığını araştırmak amacıyla yapılmış. ICI için yüksek risk altındaki yetişkin sepsis hastalarının kaydedildiği 18 yoğun bakım ünitesinde Eylül 2016 ile Eylül 2019 arasında gerçekleştirilen çok merkezli, randomize, kontrollü bir çalışma. Kontrol grubundaki hastalar, kültür sonuçlarına göre hedeflenen antifungal tedavi alırken, hedefli tedaviye ek olarak, ilk iki çalışma gününde alınan iki ardışık BDG örneğinden en az birinin  ≥ 80 pg/mL olması durumunda BDG grubundaki hastalara da antifungaller verilmiş. Ampirik antifungal tedavisi her iki grupta da önerilmemiş. Birincil sonlanım noktası 28 günlük mortalite olarak belirlenmiş. 339 hasta çalışmaya alınmış. BDG grubunda, dahil edildikten sonraki ilk 96 saat içinde %48.8 (84/172) hasta ve kontrol grubundaki %6 (10/167) hasta antifungal almış. BDG grubundaki 172 hastanın 58’inde (%33.7) ve kontrol grubundaki 167 hastanın 51’inde (%30.5) 28. güne kadar ölüm meydana gelmiş (göreceli risk 1.10; %95 güven aralığı, 0.80–1.51; p = 0.53). Antifungal tedaviye kadar geçen medyan süre, BDG grubunda 1.1 [çeyrekler arası aralık (IQR) 1.0–2.2] gün ve kontrol grubunda 4.4 (IQR 2.0–9.1, p <0.01) günmüş.

Serum BDG rehberliğinde antifungal tedavi, risk faktörleri olan ancak beklenmedik düşük IC oranı olan sepsis hastalarında 28 günlük mortaliteyi iyileştirmediği bulunmuş.

Bloos F, Held J, Kluge S, et al. (1 → 3)-β-D-Glucan-guided antifungal therapy in adults with sepsis: the CandiSep randomized clinical trial. Intensive Care Med. 2022; 48 (7): 865-75.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr