Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
17
Mayıs
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Vajinal Mikrobiyotanın Kadın Sağlığı Açısından Önemi (122. Web Konferans, 17 Mayıs 2022)

17 Mayıs 2022 Salı günü, 20.30-22.00 saatleri arasında “Vajinal Mikrobiyotanın Kadın Sağlığı Açısından Önemi” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Prof. Dr. Kenan MİDİLLİ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Vajinal Disbiyoz ve Belirteçleri
Prof. Dr. Füsun CAN
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Gebelikte Vajinal Disbiyozun Klinik Yansımaları
Doç. Dr. Ebru ÇELİK
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar XII (ADÇG, NİÇG) /123. Web Konferans, 19 Mayıs 2022)

Derneğimizin Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu (ADÇG) ve Nakil İnfeksiyonları Çalışma Grubu (NİÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar XII” başlıklı Web konferans 19 Mayıs 2022 Perşembe günü, 20.30-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

PROGRAM

ANTİBİYOTİK DİRENCİ ÇALIŞMA GRUBU (ADÇG)

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Esra KAZAK
Bursa Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Dr. Öğr. Üyesi Seçil ÖZTÜRK-DENİZ
Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi

NAKİL İNFEKSİYONLARI ÇALIŞMA GRUBU (NİÇG)

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yaşar BAYINDIR
İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Uzm. Dr. Çiğdem EROL
Başkent Üniversitesi, Ankara Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun!

19 Mayıs 1919, İstiklal Savaşı’nın “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolasıyla başladığı gündür.

Bağımsızlığımız ve Cumhuriyetimiz 19 Mayıs’ta başlatılan mücadelenin eseridir.

Büyük Önder Atatürk ve kahraman silah arkadaşları tarafından verilen mücadele sonucunda büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanettir.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. yılında tüm kahramanlarımızı minnetle ve şükranla anıyoruz.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

HIV-negatif Hastalarda Pneumocystis jirovecii Pnömonisi, Sıklıkla Gözardı Edilen Bir Durum. Büyük Bir İtalyan Merkezinden Vaka Serisi

Pneumocystis jirovecii pnömonisi (PCP) hala önemli mortalite ve morbidite nedenidir. İnfeksiyonun seyri HIV-negatif hastalarda şiddetlidir ve rehberler nispeten yenidir. Bu çalışmada Kuzey İtalya’daki Merkezde 2019-2020’de yatan HIV-negatif PCP olguları toplanmış. Yirmi olgunun 9/20’sinde olası (RT-PCR), 11/20’sinde solunum örneklerinde kanıtlanmış (immünfloresan) PCP tanısı konulmuş.

Tüm hastalarda ateş, solunum yolu semptomları ve oksijen desteği gerektiren solunum yetmezliği varmış. Hastaların yarısı kadın, ortanca yaş 71.5 yıl imiş; 14/20’sinde hematolojik maligniteler, beşinde otoimmün/hiperinflamatuar bozukluklar, bir olguda solid tümör varmış.

PCP tanısı aldıklarında hiçbiri anti-Pneumocystis proflaksisi almıyormuş. Retrospektif proflaksi endikasyonu değerlendirildiğinde 9/20 hastada endikasyon olduğu belirlenmiş. 5/9 hasta da ≥4 hafta ≥ 20 mg (veya eşdeğeri) prednizon tedavisi almaktaymış.
Tüm hastalarda rehberlere göre uygun antimikrobiyal tedavi uygulanmış: 18/20 hastada tedaviye kortikosteroid eklenmiş.  4/20 hasta tanıdan itibaren 28 gün içinde ölmüş.

Bozzi G, Saltini P, Matera M, et al. Pneumocystis jirovecii pneumonia in HIV-negative patients, a frequently overlooked problem. Case series from a large italian center. Int J Infect Dis. 2022: S1201-9712(22)00288-0.

Makale İçin Tıklayınız

COVID Aşısı Sonrası Herpes Zoster

COVID-19 çeşitli şekillerde ortaya çıkabilse de esas olarak bir akciğer hastalığı olarak ortaya çıkar. Varicella-zoster virusunun yeniden aktivasyonu dahil cilt belirtileri bildirilmiştir.

Bu vaka raporu, tozinameran (Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA aşısı) ile aşılamadan sonra herpes zoster gelişen iki yetişkini tanımlamaktadır. Bu reaksiyonun olası bir nedeni, COVID-19 hastalığındakine benzer şekilde aşılamadan sonra ortaya çıkan geçici bir lenfositopenidir. Yaygın olarak zararsız bir durum olsa da yayılmış zoster ölümcül sonuçlara yol açabilir. Yaşlı ve/veya bağışıklığı baskılanmış yetişkinlerin aşılanması bağlamında, gözlemlerimiz COVID-19 ile herpes zoster arasındaki olası ilişkinin daha fazla değerlendirilmesini gerektiriyor.

van Dam CS, Lede I, Schaar J, Al-Dulaimy M, Rösken R, Smits M. Herpes zoster after COVID vaccination. Int J Infect Dis. 2021; 111: 169-71.

Makale İçin Tıklayınız

Komplike Deri ve Yumuşak Doku İnfeksiyonlarını Tedavi Etmek İçin Mevcut ve Gelecekteki Seçenekler: Florokinolonlara ve Uzun Etkili Lipoglikopeptid Antibiyotikler 

Bakteriyel deri ve yumuşak doku infeksiyonları en yaygın bakteriyel infeksiyonlar arasındadır. Hastalar ve sağlık sistemleri için büyük bir yük oluşturmaktadır. Bazıları daha önce etkili olan antimikrobiyal ajanlara dirençli, geniş klinik sunum yelpazesi ve yaşamı tehdit eden formlara ilerleme riski olan potansiyel patojenlerin çeşitliliği nedeniyle bakım karmaşıktır. Hastaneye yatışları ve kalış süresini kısaltabilecek, aynı zamanda yüksek kalitede bir bakımı sürdürebilecek ve antimikrobiyal yönetim ilkelerine bağlı kalabilecek daha verimli bakım yollarına ihtiyaç vardır. Akut bakteriyel deri ve yumuşak doku infeksiyonlarının tedavisi için yakın zamanda onaylanan birkaç ajan, bu gereksinimleri karşılayan özelliklere sahiptir.

Çoklu ilaca dirençli MRSA ve VRE’nin ortaya çıkması, daha iyi tolere edilen ve kullanımı daha kolay olan geniş spektrumlu ajanlara duyulan ihtiyaç ile birleştiğinde, dalbavancin ve oritavancin gibi yeni uzun etkili intravenöz ajanların geliştirilmesine yol açmıştır. Delafloksasin gibi oral ve IV formülasyonlu yeni ajanlar da ilgi çekicidir. Komplike deri ve yumuşak doku infeksiyonlarını tedavi etmek için etkili ajanlar, olası patojenleri kapsamalı ve yüksek deri ve yumuşak doku penetrasyonuna sahip olmalıdır. Seçim aynı zamanda hasta komorbiditelerini, potansiyel yan etkileri ve ekonomik sorunları da dikkate almalıdır.
Bu derleme dördüncü nesil florokinolon delafloksasinin ve uzun etkili lipoglikopeptit ajanları dalbavancin ve oritavancin’in klinik ve farmakolojik özelliklerini ele almaktadır.

Eckmann C, Tulkens PM. Current and future options for treating complicated skin and soft tissue infections: focus on fluoroquinolones and long-acting lipoglycopeptide antibiotics. J Antimicrob Chemother. 2021; 76 (Suppl 4): iv9-iv22.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr