Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
10
Mayıs
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Antimikrobiyal Yönetimde Otomatize Sistemler ile Yüksek Doğruluk ve Etkin Tedavi (120. Web Konferans, 10 Mayıs 2022)

10 Mayıs 2022 Salı günü, 20.30-22.00 saatleri arasında “Antimikrobiyal Yönetimde Otomatize Sistemler ile Yüksek Doğruluk ve Etkin Tedavi” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Banu Bayraktar
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Konuşmacılar
Prof. Dr. Banu Bayraktar
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç. Dr. Şiran KESKE
Amerikan Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar XI (HIVÇG, SBİÇG) (121. Web Konferans, 12 Mayıs 2022)

Derneğimizin HIV/AIDS Çalışma Grubu (HIVÇG) ve Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonlar Çalışma Grubu (SBİÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar XI” başlıklı Web konferans 12 Mayıs 2022 Perşembe günü, 20.30-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

PROGRAM

HIV/AIDS ÇALIŞMA GRUBU (HIVÇG)

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Asuman ŞENGÖZ-İNAN
İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Konuşmacı: Prof. Dr. Funda ŞİMŞEK
İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi

SAĞLIK BAKIMIYLA İLİŞKİLİ İNFEKSİYONLAR ÇALIŞMA GRUBU (SBİÇG)

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Halis AKALIN
Bursa Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Uzm. Dr. Tuğba YANIK-YALÇIN
Başkent Üniversitesi, Ankara Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Günü Kutlu Olsun!

Hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale (1820-1910)’in doğduğu 12 Mayıs günü 1954 yılından bu yana dünyada, 1964 yılından bu yana da ülkemizde her yıl “Hemşirelik Günü” olarak kutlanmaktadır.

Topluma kapsamlı, nitelikli ve güvenilir sağlık hizmeti veren kutsal, saygın ve vazgeçilmez bu mesleği icra eden özverili ve çalışkan hemşirelerimize bizler de bugün ve her gün teşekkürlerimizi sunarız.

Klimik Derneği Yönetim Kurulu

Fostemsavir’in İnsan İmmün Yetmezlik Virusu-1 (HIV-1) Pozitif Kişilerin Tedavisinde Etkinlik ve Güvenlik Profili: Güncel Kanıtlar ve Tedavideki Yeri

İnsan immün yetmezlik virusu (HIV) ile yaşayan ağır tedavi deneyimli kişiler (HTE-PLWH), sınırlı terapötik seçeneklere sahip, yüksek morbidite ve mortalite riski taşıyan bir popülasyonu temsil ederler. HTE-PLWH’de HIV-1 infeksiyonunun tedavisi için yeni ilaçların ve yeni ilaç sınıflarının geliştirilmesi, HIV-1 replikasyonunu başarılı bir şekilde inhibe etmek, bağışıklık sistemini eski haline getirmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kritik öneme sahiptir.

Fostemsavir, HIV-1 infeksiyonunun tedavisi için FDA tarafından onaylanan ilk bağlanma inhibitörüdür. Direnç, intolerans veya güvenlik hususları nedeniyle mevcut antiretroviral rejimlerinde başarısız olduktan sonra, çoklu ilaca dirençli HIV-1’li HTE-PLWH için diğer antiretrovirallerle kombine tedavide onaylanmıştır.
Bu derlemede, fostemsavirin etki mekanizması sunuluyor ve farmakokinetik, farmakodinamik özellikleri ile etkinlik ve güvenilirliği tartışılmaktadır.

Muccini C, Canetti D, Castagna A, Spagnuolo V. Efficacy and safety profile of fostemsavir for the treatment of people with human immunodeficiency virus-1 (HIV-1): current evidence and place in therapy. Drug Des Devel Ther. 2022; 16: 297-304.

Makale İçin Tıklayınız

HBV Pozitif Donörlerden Renal Transplant: Zorlu Bir Tedavi Seçeneği

Hepatit B pozitif hastaların renal transplant donörü olarak alınması, mevcut organ nakli kıtlığını hafifletmenin bir yoludur. Ancak, hepatit B virusunun (HBV) bulaşma riski, organların kullanılma şansını azaltan bir sorun olmaya devam etmektedir. Standart donörlerle karşılaştırıldığında, hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) pozitif donörlerden transplant yapılması tolere edilebilir uzun vadeli sonuçlara rağmen sorun olmaya devam etmektedir. Bu hastalarda HBV bulaş riskini azaltmak için kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Buna donör riskinin değerlendirilmesi, uygun alıcıya optimal transplant, uygun immünosupresif rejim, profilaktik tedavinin optimize edilmesi ve nakil sonrası izlem dahildir.

Bu derleme, HBsAg pozitifliği olan donörlerden renal transplant yapıldığına dair mevcut kanıtlara genel bir bakış sağlamakta ve bu tedavinin zorluklarını özetlemektedir. Konular, HBV taraması için HBV DNA nükleik asit testi ile donör risk değerlendirmesi, optimal alıcı seçimi, hepatit B bağışıklığının önemi, nükleos(t)id analoglarının rolü ve hepatit B immünoglobulini içerir. Renal transplantasyonundan sonra rapor edilen uzun vadeli sonuçların bir özeti ve bu donör grubunda böbrekleri kullanmak için önerilen kriterler de tanımlanmış ve tartışılmıştır.

Srisuwarn P, Sumethkul V. Kidney transplant from donors with hepatitis B: a challenging treatment option. World J Hepatol. 2021; 13 (8): 853-67.

Makale İçin Tıklayınız

Hepatit B Virusunu Yeni, Doğrudan Etkili Antivirallerle Tedavi Edebilir miyiz?

Kronik hepatit B’ye karşı mevcut tedaviler, pegile interferon alfa (Peg-IFNa) ve nükleos(t)id analoglarını (NA’lar) içerir. NA’lar viral retrotranskriptazı hedef alır, böylece de novo viral üretimi inhibe eder. Bu tedaviler infeksiyonu kontrol etmesine ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmesine rağmen, HBV ile infekte hepatositleri iyileştirmez. Kovalent bağlı kapalı dairesel DNA’nın (cccDNA) mevcudiyeti nedeniyle tam bir HBV tedavisi şu anda mümkün değildir. Mevcut çabalar, serum HBsAg kaybı ve saptanamayan HBV DNA seviyeleri ile tanımlanan fonksiyonel kür sağlamaya yöneliktir ve erken klinik deneyler için yolda olan yeni molekülleri keşfetmeye odaklanmıştır. Tedavinin kesilmesinden sonra “rebaund” olmaksızın uzun süreli fonksiyonel kür elde etme olasılığı, HBV replikasyon döngüsündeki farklı adımları hedefleyen kombinasyon tedavileri ile daha yüksektir.

Bu makalede HBV infeksiyonunu tedavi etme potansiyellerinin yanı sıra doğrudan cccDNA’yı hedefleyebilen ve infekte hücreleri öldürmeden tedavi edebilen heyecan verici yeni tedaviler ve bunların kombinasyonları tartışılmaktadır.

Martinez MG, Villeret F, Testoni B, Zoulim F. Can we cure hepatitis B virus with novel direct-acting antivirals? Liver Int. 2020; 40 Suppl 1: 27-34.

Makale İçin Tıklayınız

Toxoplasma gondii‘ye Bağlı Olumsuz Gebelik Sonuçlarında Düzenleyici T Hücrelerinin Rolü ve İşlevi

Gebelik döneminde Toxoplasma gondii (T. gondii) infeksiyonun fetus, yenidoğan ve hatta matur bebekler için oluşturduğu kötü sonuçlar dünya çapında ortaya çıkmaktadır. İnsanlara bulaş, infekte olmuş ve az pişmiş et veya kontamine yiyeceklerin veya suların tüketilmesi ile olmaktadır.

T. gondii, gebelerde öncelikle gebelik infeksiyonu, mikrosefali, zihinsel ve psikomotor geriliğe veya ölüme neden olmaktadır. Anormal gebelik sonuçları esas olarak düzenleyici T hücresi (Treg) işlev bozukluğu ile ilişkilidir. T hücrelerinin özel bir alt popülasyonu olan Tregler, bağışıklık homeostazının korunmasında hayati bir düzenleyici olarak işlev görür. Treg’ler, gebelik döneminde maternal-fetal toleransın oluşturulması, sürdürülmesi ve fetal gelişimin desteklenmesi üzerinde kritik bir etkiye sahiptir. Treg’lerin önemli bir işlevsel faktörü olan forkhead box (Foxp3) Treg’lerin durumunu belirler.

Bu derlemede, T. gondii infeksiyonunun konak Treg’ler ve onun kritik transkripsiyonel faktörü olan Foxp3 üzerindeki etkileri özetleniyor.

Gao X, Zhong Y, Liu Y, Ding R, Chen J. The role and function of regulatory T cells in Toxoplasma gondii-induced adverse pregnancy outcomes. J Immunol Res. 2021 Aug 18;2021:8782672.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr