Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
5
Mayıs
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar X (EBÇG, İEÇG) (Web Konferans, 5 Mayıs 2022)

Derneğimizin Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu (EBÇG) ve İnfektif Endokardit ve Diğer Kardiyovasküler İnfeksiyonlar Çalışma Grubu (İEÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar X” başlıklı Web konferans 5 Mayıs 2022 Perşembe günü, 20.30-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

PROGRAM
ERİŞKİN BAĞIŞIKLAMASI ÇALIŞMA GRUBU (EBÇG)

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali ACAR
Atılım Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Uzm. Dr. İrem AKDEMİR-KALKAN
Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi

İNFEKTİF ENDOKARDİT VE DİĞER KARDİYOVASKÜLER İNFEKSİYONLAR ÇALIŞMA GRUBU (İEÇG)

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Atahan ÇAĞATAY
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Doç. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA
Başkent Üniversitesi, Ankara Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

5 Soru 5 Yanıt

Mayıs 2022’nin 5 soru 5 yanıtı yayımlandı. Soruları yanıtlamak için KLİMİK web sitesine üye girişi yapınız.

5 Soru 5 Yanıt İçin Tıklayınız

Anneler Günü Kutlu Olsun!

Tüm annelerimizin anneler gününü kutlarız.

Klimik Derneği Yönetim Kurulu

Dissemine Herpes Simpleks İnfeksiyonunun Neden Olduğu, Hamilelik Sırasında HELLP Sendromunu Taklit Eden Hepatit: Tanısal Bir Sorun!

Dissemine herpes simplex virus 2 (HSV-2), tanınmazsa hamile kadınlarda yüksek ölüm oranına sahiptir. Genellikle yüksek ateş ve hepatit bulguları ile ortaya çıkan tabloda HELLP (Hemoliz, Yüksek Karaciğer enzimleri ve Düşük Trombosit) sendromu dahil ayırıcı tanı zorluğu ve buna bağlı tanıda gecikme nedeniyle mortal seyir izlenmektedir.  Bu olgu HSV infeksiyonu ile başvuran genç bir gebede tanı ve tedavi yaklaşımı konusunda bilgiler sunuyor.

Ali H, Kumar S, Kratzer MK, Kinderwater J. Disseminated herpes simplex infection induced hepatitis during pregnancy mimicking HELLP syndrome, a diagnostic challenge. Infect Med. 2022. https://doi.org/10.1016/j.imj.2021.12.001.

Makale İçin Tıklayınız

SARS-CoV-2 İnfeksiyonu Sırasında Evde Uygulanan Antijen Testinin RT-PCR ve Viral Kültür ile Karşılaştırılması

Bu çalışmaya RT-PCR ile doğrulanmış infeksiyonu olan 225 kişi dahil edilmiş (ortanca [aralık] yaş, 29 [1-83] yıl; 117 kadın katılımcı [52%]).  İnfeksiyöz dönemde antijen testi duyarlılığı %50 (%95 GA, %45-55), aynı gün RT-PCR ile karşılaştırıldığında %64 (%95 CI, %56-70) ve virus kültürü ile karşılaştırıldığında %84 (%95 CI, %75-%90) bulunmuş. Antijen testi duyarlılığı, hastalık başlangıcından 4 gün sonra %77’de (%95 CI, %69-83) zirve yapmış. Özellikle infeksiyonun erken dönemlerinde 1 ila 2 gün sonra ikinci bir antijen testi ile antijen testi duyarlılığı artmış. Uygulanan ankete katılan kişilerin neredeyse tamamı (216 [%96]), evde antijen testleri mevcut olsaydı, SARS-CoV-2 infeksiyonu için test edilme olasılıklarının daha yüksek olacağını bildirmiş.

Evde uygulanan antijen testlerine ilişkin bu kohort çalışmasının sonuçları, SARS-CoV-2 duyarlılığının RT-PCR ile karşılaştırıldığında orta ve viral kültür ile karşılaştırıldığında yüksek olduğunu göstermiş. Sonuçlar ayrıca, başlangıçta SARS-CoV-2 infeksiyonu için ev antijen testi sonucu negatif olan semptomatik bireylerin, test duyarlılığı hastalık başlangıcından birkaç gün sonra zirve yaptığı için 1 ila 2 gün sonra tekrar test yapması gerektiğini göstermiş.

Chu VT, Schwartz NG, Donnelly MAP, et al. Comparison of home antigen testing with RT-PCR and viral culture during the course of SARS-CoV-2 infection. JAMA Intern Med. 2022: e221827.

Makale İçin Tıklayınız

Güney Kore Jeju Adası’nda Bir Hastanede SARS -2 B.1.620 Salgını Araştırması

Pandemi sürecinde hastanede salgın araştırması… İlginç bir deneyim. Bu konuda çalışma yapmak isteyenler için yol gösterici olabilir.

Ha YR, Shin ES, Kim HJ, Hyeon EH, Park JS, Chung YS. Outbreak of severe acute respiratory syndrome coronavirus-2 B.1.620 lineage in the general hospital of Jeju Island, Republic of Korea. Front Microbiol. 2022; 13: 860535.

Makale İçin Tıklayınız

Sepsis Hastalarında Ampirik Antimikrobiyal Tedaviyi Yönlendirmek için Klinik Verilerle Kombinasyonda Aktif Sürveyans Kültürleri ve Prokalsitonin

Çalışma Ocak 2018 ile Şubat 2021 arasında Roma Üniversite Hastanesinde, infeksiyon veya başka herhangi bir tıbbi neden ile başvuran ve yatırılan tüm yetişkin hastalar üzerinde gerçekleştirilmiş. Tüm hastalardan yatışlarında nazal ve rektal sürveyans kültürleri alınmış.  Çok ilaca dirençli etkenlerle infeksiyon gelişen hastaların infeksiyon için risk faktörlerini belirlemek için geriye dönük bir değerlendirme yapılmış.  İkincil sonuçlar yoğun bakım ünitesine transfer ihtiyacı, kalış süresi, sepsis veya septik şok gelişimi ve tüm nedenlere bağlı ölüm olarak değerlendirilmiş.

Çalışmaya 528 hasta dahil edilmiş ve 97’sinde (%18.3) sürveyans kültürü sonucu saptanmış. Pozitif sürveyans sürüntüleri olan hastalardan 18’inde (%18,5) sürüntüden alınan aynı mikroorganizma ile bir infeksiyon gelişirken, 57’sinde (%58,8) sürveyans sürüntüsünden alınandan farklı bir mikroorganizma ile infeksiyon gelişmiş ve 22’sinde (%22,7) hastanede yatış sırasında infeksiyon gelişmemiş. Kolonize bölgelerin sayısı, önceki 3 ay içinde bir girişimsel prosedür, Sistemik İnflamatuar Yanıt Sendromu (SIRS) skoru ≥ 2 ve q-SOFA) skoru ≥ 2 olması sürveyans kültürü ile ilişkili infeksiyon için anlamlı derecede daha yüksek risk ile ilişkili bulunmuş. SIRS ve q-SOFA skorları ≥ 2 ve prokalsitonin ≥ 0.43 ng/ml saptanmasının sürveyans kültürü ilişkili infeksiyonu olan hastaları belirlemeye yardımcı olabileceği saptanmış.

Yazarlar çalışmanın, anamnestik veriler, PCT değerleri ve SIRS veya q-SOFA skorları ile birlikte sürveyans kültür pozitifliğinin, infeksiyon gelişimi için daha yüksek risk altındaki hastaları tahmin etmede klinisyenler için değerli araç olduğunu gösteren ilk çalışma olduğunu ve septik hastalarda uygun ampirik antimikrobiyal tedavinin uygulanmasına rehberlik edebileceğini öne sürüyorlar.

Spoto S, Daniel Markley J, Valeriani E, et al. Active Surveillance Cultures and Procalcitonin in combination with clinical data to guide empirical antimicrobial therapy in hospitalized medical patients with sepsis. Front Microbiol. 2022; 13: 797932.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr