Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
26
Nisan
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Atipik Mikobakteriyel (NTM) İnfeksiyonlarda Güncel Durum (117. Web Konferans, 26 Nisan 2022)

26 Nisan 2022 Salı günü, 20.30-22.00 saatleri arasında “Atipik Mikobakteriyel (NTM) İnfeksiyonlarda Güncel Durum” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Tanıl KOCAGÖZ
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Tıp Fakültesi

NTM İnfeksiyonlarının Epidemiyolojisi ve Laboratuvar Tanısı
Dr. Ögr. Üyesi Havva TÜNAY
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi

NTM İnfeksiyonlarının Tedavisi ve Yaşanan Sorunları
Prof. Dr. Aylin BABALIK
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar IX (İİÇG, MİÇG) (118. Web Konferans, 28 Nisan 2022)

Derneğimizin İnfeksiyon İmmunolojisi Çalışma Grubu (İİÇG) ve Mantar İnfeksiyonları Çalışma Grubu (MİÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar IX” başlıklı Web konferans 28 Nisan 2022 Perşembe günü, 20.30-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

PROGRAM

İNFEKSİYON İMMUNOLOJİSİ ÇALIŞMA GRUBU (İİÇG)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ali ŞENGÜL
Medicana Beylikdüzü Hastanesi

Konuşmacı: Dr. Sibel KARABULUT
Ankara Şehir Hastanesi

MANTAR İNFEKSİYONLARI ÇALIŞMA GRUBU (MİÇG)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. İlkay KARAOĞLAN
Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Doç. Dr. Z. Çağla KARAKOÇ
İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Dünya Aşı Haftası (24-30 Nisan 2022)

Aşıların geliştirilmesi, insanoğlunun sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini sağlayan en önemli buluştur. Aşılar sadece aşılanan kişiyi değil, bulaşıcı hastalıkların topluma yayılmasını engellediği için, tüm toplumu korur. Nitekim aşılama, birey ve toplum sağlığı için yapılanlar arasında -içme suyunun klorlanması, tütünün zararlarının ortaya konması gibi çok önemli buluşların önüne geçerek birinci sırada yer almaktadır. Elli yıl önce çok sayıda çocuğun ölmesine ve sakat kalmasına neden olan bulaşıcı hastalıkları artık görmüyor olmamızın nedeni aşılardır ve toplumda aşılanma oranlarının düşmesi durumunda bu hastalıklar tekrar ciddi salgınlar yapacaktır.

Elimizde etkili ve güvenilir aşıların olması hastalıklardan korunmak için yeterli değildir. Hastalıklardan korunmak için doğru ve etkili bağışıklama politikalarıyla aşılanma oranlarının istenilen düzeye çıkartılabilmesi gerekir. Şüphesiz ki bu politikaları geliştirmek ve uygulamak öncelikle sağlık otoritesinin görevidir. Ancak başarıda hekimlere ve halkımıza da önemli görevler düşmektedir.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak aşı haftası dolayısıyla tüm hekimlerimizin, çocuklara olduğu gibi erişkinlere de yapılması gerekli aşıları hastalarına önerme konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Halkımızı da aşılar ve infeksiyon hastalıkları konusunda uzman olan kişi ve kurumların açıklamalarına güvenmeye ve önerilen aşıları yaptırmaya davet ediyoruz.

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun!

Sağlık, bilim ve eğitim emekçileri olarak çalışan meslektaşlarımızın 1 Mayıs Emek Bayramlarını kutlar, dayanışma duygularımızı sunarız!

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Bayramınız Kutlu Olsun!

COVID-19’dan korunma önlemlerine dikkat ettiğiniz, sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle sevgi ve saygılarımızı sunarız.

Klimik Derneği Yönetim Kurulu

Yaygın Olmayan Patojen Mycobacterium chimaera İçin Yeni Terapötik Seçeneklerin Araştırılması: Açık Bir İlaç Keşfi Yaklaşımı

Mycobacterium chimaera yavaş üreyen tüberküloz dışı bir mikobakteri olup kardiyak cerrahi sonrası ölümcül salgınlara neden olmuştur ve kronik akciğer hastalığı olanlarda sıklığı giderek artmaktadır. Dissemine hastalık, osteomiyelit, kronik deri ve yumuşak doku infeksiyonlarına da sebep olabilen ve mevcut tedavi seçenekleri ile sıklıkla kötü klinik sonuçlar alınan M. chimaera için bu çalışmada yeni inhibitör bileşikler ve ilaç yeniden kullanım fırsatları bulunması amaçlanmış.

Açık bir ilaç keşfi yaklaşımında, M. chimaera‘nın in vitro antimikrobiyal ilaç duyarlılığını hızlı üreyen Mycobacterium abscessus ve yavaş üreyen Mycobacterium tuberculosis referans suşları ile karşılaştırmak için Medicines for Malaria Venture Patojen kutusu taranmış.

Başlangıç resazurin mikrotitre hücre canlılığı tahlil taramasından tanımlanan bileşikler ayrıca M. chimera‘ya karşı MMV Patojen Kutusu bileşiklerinin ve M. abscessus, M. tuberculosis ve M. chimaera’da kullanılabilecek 20 ajanın MİK değerleri belirlenmiş. Ayrıca doksisiklin, klaritromisin, etambutol ve rifabutinin kinetikleri de değerlendirilmiş.

M. chimaera Patojen Kutusundaki 400 bileşiğin 21’i (%5) tarafından inhibe edilmiş. On bileşik ise, üç mikobakteriye karşı aktifmiş. Muhtemelen folat metabolizmasını hedefleyen yavaş üreyen mikobakterilere karşı aktiviteye sahip MMV 675968’in M chimaera’ya karşı ortalama MİK değeri; 2.22 μM (0.80 μg/mL) olarak saptanmış. Antimikrobiyal duyarlılık testleri; linezolid (ortalama MİK 3,13 μg/mL) gibi oksazolidinonların M. chimaera‘ya karşı aktif olduğunu ve bedakuilinin en güçlü bileşik (ortalama MİK 0.02 μg/mL) olduğunu göstermiş. Mükemmel doku penetrasyon özelliklerine sahip geniş spektrumlu bir antimikrobiyal ilaç olan doksisiklin ise ortalama MİK 6·25 μg/mL ile M. chimaera‘yı da inhibe etmiş.

Bu çalışmada açık bir ilaç keşif platformu kullanılarak, yeni tanınan patojen M. chimaera‘yı inhibe eden bileşikler belirlenmiştir. Gelecekteki in-vivo etkinlik çalışmaları ile elde edilen bulguların M. chimaera için yeni, hedefli tedavi rejimleriyle sonuçlanıp sonuçlanmadığını ortaya çıkaracaktır.

Cantillon D, Goff A, Taylor S, Salehi E, Fidler K, Stoneham S, et al. Searching for new therapeutic options for the uncommon pathogen Mycobacterium chimaera: an open drug discovery approach. The Lancet Microbe. 2022. 10.1016/S2666-5247(21)00326-8.

Makale İçin Tıklayınız

Dördüncü Doz BNT162b2 mRNA COVID-19 Aşısında Ülke Çapında Değerlendirme

SARS CoV-2 B.1.1.529 (omikron) varyantı tarafından yönlendirilen büyük infeksiyon dalgaları ile birlikte COVID-19 aşısının rapel dozundan sonra bağışıklığın azaldığına dair kanıtların yanısıra, birkaç ülke risk altındaki kişilere dördüncü bir aşı dozu uygulamaya başladı.

Bu çalışmada dördüncü doz aşının erken etkinliğini değerlendirmek için İsrail’deki en büyük sağlık kuruluşu tarafından 3 Ocak ile 18 Şubat 2022 arasında kaydedilen veriler analiz edilmiş. >60 yaş bireylerde en az dört ay önce uygulanan üçüncü dozla karşılaştırıldığında dördüncü aşı dozunun göreceli etkinliği değerlendirilmiş. Çoklu sosyodemografik ve klinik değişkenler açısından dördüncü dozu olan kişilerle üç doz olan kişiler bireysel olarak eşleştirilerek karşılaştırılmış. Parametrik Poisson regresyonu kullanılarak duyarlılık analizi yapılmış.

Primer analiz sonuçları 182 122 eşleşen çifti içermekteymiş. Dördüncü dozdan sonra relatif aşı etkinliğinin;  7-30. günlerdeki PCR ile doğrulanmış SARS-CoV-2 infeksiyonuna karşı %45 ( %95 GA, 44-47), asemptomatik COVID-19’a karşı %55 (%95 GA, 53- 58), COVID-19 ilişkili hastaneye yatışa karşı %68 (%95 GA, 59 -74),  ağır COVID- 19’a karşı %62 (%95 GA, 50 -74), COVID-19 ilişkili ölümlere %74 (%95 GA, 50-90) olduğu tahmin edilmiş.

Dördüncü dozdan sonraki 14-30. günlere karşılık gelen tahminler ise sırasıyla %52 (%95 GA, 49-54), %61 (%95 GA, 58-64), %72 (%95 GA, 63- 79), %64 (%95 GA, 48-77) ve %76 (%95 GA, 48 ila 91) olarak bulunmuş.

Dördüncü aşı dozundan sonraki 7 ila 30. günlerde, mutlak riskler arasındaki fark (üç doza karşılık dört doz) COVID-19 ilişkili hastaneye yatış için 100 000 kişi başına 180.1 vaka (%95 GA, 142.8- 211.9), ağır COVID-19 için 100 000 kişi başına 68.8 vaka (%95 GA, 48,5-91,9) olarak saptanmış.

Duyarlılık analizlerinde, belgelenmiş infeksiyona karşı göreceli etkililik tahminleri birincil analizdekilere benzermiş.

Sonuç olarak, BNT162b2 aşısının dördüncü dozu, en az dört ay önce üçüncü bir doz uygulanmış kişilerde COVID-19 ilişkili olumsuz sonuçların kısa vadeli riskini azaltmada etkili bulunmuş.

Magen O, Waxman JG, Makov-Assif M, Vered R, Dicker D, Hernán MA, et al. Fourth Dose of BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Setting. N Engl J Med. 13 Nisan 2022.

Makale İçin Tıklayınız

FDA, COVID-19 İçin İlk Nefes Testini Onayladı

FDA kısa süre önce, nefes örneklerinde SARS-CoV-2’yi tespit eden ilk tanı testi için acil kullanım onayı verdiğini duyurdu. FDA tarafından yapılan basın açıklamasına göre InspectIR COVID-19 Breathalyzer testi (InspectIR Systems) üç dakikadan kısa sürede sonuç vermektedir. FDA’nın Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi direktörü Jeff Shuren, MD, onayın “COVID-19 için tanı testlerinde meydana gelen hızlı inovasyonun bir başka örneği olduğunu” söyledi. Açıklamada, “FDA, mevcut pandemiyi ele almaya ve bir sonraki halk sağlığı acil durumu için daha iyi konumlandırmaya yardımcı olabilecek teknolojileri geliştirmek amacıyla yeni COVID-19 testlerinin geliştirilmesini desteklemeye devam ediyor” dedi.

Onay, COVID-19 semptomları olan ve olmayan 2400’den fazla kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanmakta. Çalışmada testin %91.2 duyarlılık, %99.3 özgüllük ve %99.6 negatif prediktif değerine sahip olduğu belirlenmiş. FDA’ya göre test, omikron varyantına odaklanan denemelerde de benzer hassasiyete sahip görünmekteymiş. InspectIR COVID-19 Breathalyzer, SARS-CoV-2 ile ilişkili uçucu organik bileşikleri tespit etmek için gaz kromatografisi gaz kütle spektrometrisini kullanmakta imiş. FDA, testin “tedavi veya hasta yönetimi kararları için tek temel” olarak kullanılmayacağını belirtmiş. Pozitif sonuçların moleküler testlerle doğrulanması gerektiğine ve negatif sonuçların yakın zamanda maruz kalma, tarih ve COVID-19 belirti ve semptomlarının varlığı bağlamında dikkate alınması gerektiğine de dikkat çekmiş. FDA, sürümde, üreticinin her biri günde yaklaşık 160 nefes örneğini değerlendirmek üzere kullanılabilecek haftada yaklaşık 100 test cihazı üretebileceğini tahmin ediyor. Test kapasitesinin ayda yaklaşık 64 000 numune artması bekleniyor.

Exline MC, Stanacevic M, Bowman AS, Gouma PI. Exhaled nitric oxide detection for diagnosis of COVID-19 in critically ill patients. PLoS One. 2021; 16(10): e0257644.

Makale İçin Tıklayınız

Temiz Ortopedik Cerrahi Sonrası Antimikrobiyal Profilaksi Süresinin Sağlık Bakımı İlişkili İnfeksiyonlara Etkisi: Bir Küme Randomize Çalışma

Bu çalışma, temiz ortopedik ameliyatlarda 24 saatten daha kısa süre antimikrobiyal profilaksinin, sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonların önlenmesinde daha uzun süre profilaksiye eşdeğer olup olmadığını araştırmayı amaçlamış. Açık etiketli, çok merkezli, küme randomize, eşdeğerlik çalışması Japonya’da beş merkezde gerçekleştirilmiş. Birinci grupta (Grup 24) ameliyattan sonraki 24 saat içinde, ikinci grupta (Grup 48) ameliyattan 24 ila 48 saat sonra antimikrobiyal profilaksi kesilmiş. Birincil sonuç, ameliyattan sonraki 30 gün içinde antibiyotik tedavisi gerektiren sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonların insidansı olarak belirlenmiş. Non inferiorite marjı %4’müş.

Toplam 1211 hastanın 633’ü grup 24’te [medyan yaş, 73 (61-80) yıl; 250 erkek (39.5%) ve 383 kadın (60.5%)], 578 katılımcı grup 48’de [medyan yaş, 74 (62-81) yıl; 204 erkek (%35.3) ve 374 kadın (64.7%)] imiş.

Sağlık hizmetiyle ilişkili infeksiyonlar, Grup 24’te 29 hastada (%4.6) ve Grup 48’de 38 hastada (%6.6) gelişmiş. Analizler, yüzde -1.99 puanlık bir risk farkı göstererek (%95 GA, -5.05 ila 1.06 aralığında, p < .001) gruplar arasında birbirine üstünlük olmadığı ortaya konulmuş.

Sonuçta antibiyotik direnci riskinde bir artış olmaksızın sağlık bakımıyla ilişkili infeksiyonların önlenmesinde antimikrobiyal profilaksi süresini kısaltmanın uzun süre vermeye kıyasla daha aşağı olmadığı bulunmuş.

Nagata K, Yamada K, Shinozaki T, Miyazaki T, Tokimura F, Tajiri Y, et al. Effect of antimicrobial prophylaxis duration on health care-associated infections after clean orthopedic surgery: a cluster randomized trial. JAMA Netw Open. 2022; 5 (4): e226095.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr