Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
19
Nisan
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

COVID-19 Güncellemesi (115. Web Konferans, 19 Nisan 2022)

19 Nisan 2022 Salı günü, 20.30-22.00 saatleri arasında “COVID-19 Güncellemesi” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM

Yöneten: Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Tanı
Prof. Dr. Kenan MİDİLLİ
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Tedavi
Prof. Dr. Serap ŞİMŞEK-YAVUZ
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Aşılar
Prof. Dr. Alpay AZAP
Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar VIII (MİBİTÇG, VHÇG) (116. Web Konferans, 21 Nisan 2022)

Derneğimizin İnsan Mikrobiyom ve Biyoterapi Çalışma Grubu (MİBİTÇG) ve Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar VIII” başlıklı Web konferans 21 Nisan 2022 Perşembe günü, 20.30-22.00 saatleri arasında yapılacaktır.

PROGRAM

İNSAN MİKROBİYOM VE BİYOTERAPİ ÇALIŞMA GRUBU (MİBİTÇG)

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Şiran KESKE
Amerikan Hastanesi

Konuşmacı: Doç. Dr. Mert Ahmet KUŞKUCU
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

VİRAL HEPATİT ÇALIŞMA GRUBU (VHÇG)

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Faruk KARAKEÇİLİ
Erzincan Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Doç. Dr. Adem KÖSE
İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 102. yıldönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken çocuklarımızın sevincini ve coşkusunu paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

23 Nisan 1920 tarihinde halkımız egemenliği kendi eline almış, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine başlamıştır.
Büyük Atatürk, Türk Milletinin büyük güçlüklerle elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş gününü çocuklara armağan etmiştir. Hedefimiz çocuklarımızın uygar dünya vatandaşlarıyla eşit olanaklara, hak ve özgürlüklere sahip oldukları, sevgi ve kardeşlik içerisinde, aklın ve bilimin ışığında, bağımsız ve özgür ülkemizde büyümelerini sağlamaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu hedefi gerçekleştirmek için kurulmuş olduğunu hiç unutmaksızın çalışmalarına devam etmekle görevlidir.
Şüphesiz inancımız şudur ki 23 Nisan 1920 tarihinde başlayan bu yolculuk sonsuza kadar sürecek ve Yüce Önderimizin ifade ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.

Bayramınız kutlu olsun!
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Gebe Kadınlarda Toxoplasma gondiiİnfeksiyonunun Anneden Fetüse Bulaşmasını Önlemek İçin Spiramisin ve Trimetoprim-Sülfametoksazol Kombinasyonu: 28 Yıllık Tek Merkez Deneyimi

Fetusa vertikal geçişi önlemek için Toxoplasma gondii infeksiyonu olan hamile kadınların en iyi tedavisine ilişkin kanıtlar zayıf ve yetersizdir. Bu anne-yenidoğan raporunda, tek başına spiramisin (Spy), pirimetamin-sulfadiazin (P/S) ve trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) + Spy tedavilerinin etkinliği karşılaştırılmış.

Çalışmaya 170 kadın dahil edilmiş. Toplamda 97 anne (%57.1) Spy+TMP-SMX kombinasyonu ile, 64 anne (%37.6) sadece Spy ve 8 anne (%4.7) P/S ile tedavi edilmiş. P/S ile tedavi edilen grubun az olmasının nedeni olarak çalışmanın yürütüldüğü İtalya’da bu ilaca rutin erişiminin olmaması şeklinde belirtilmiş. Çalışmada Spy+TMP-SMX ile tedavi edilen annelerden doğan bebeklerin %8.2’sinin (8/97), Spy ile tedavi edilen kadınlardan doğan bebeklerin %20’sinin (11/55) ve P/S ile tedavi edilen annelerden doğan bebeklerin %12.5’inin (1/8) infekte olduğu saptanmış. Lojistik regresyon analizi ile, Spy+TMP-SMX kombinasyonuna kıyasla tek başına Spy tedavisinin artmış konjenital toksoplazmozis riski ile ilişkili olduğunu gösterilmiş (OR, 2.78, %95 CI 1.04-7.41, p: 0.041). Spy+TMP-SMX, P/S kombinasyonu ile karşılaştırıldığında ise bir fark gözlenmemiş (OR 1.59; %95 CI 0.17-14.58; p=0.682).

Sonuç olarak, P/S erişiminin olmadığı ülkelerde, Spy+TMP-SMX tedavisinin standart tedavi Spy’den daha iyi olduğu belirtilmiş. Üstelik P/S tedavisinden aşağı kalır bir yanı olmadığı için P/S erişimi olmayan ülkelerde standart rejim haline gelmesi için Spy+TMP-SMX ile P/S kombinasyonunu karşılaştıran ileriye dönük çalışmaların gerekliliğine dikkat çekilmiş.

Buonsenso D, Pata D, Turriziani Colonna A, et al.Spyramicine and trimethoprim-sulfamethoxazole combination to prevent mother-to-fetus transmission of Toxoplasma gondii infection in pregnant women: a 28-years single-center experience. Pediatr Infect Dis J. 2022; 41 (5): e223-e227.

Makale İçin Tıklayınız

Kronik Pulmoner Aspergillozun Relapslarını Önlemek İçin 12 Aylık Oral İtrakonazolün 6 Aylık Oral İtrakonazole Karşı Etkinliği: Açık Etiketli, Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Kronik pulmoner aspergillozun beş yıllık mortalitesi küresel olarak %50-80’dir ve kronik pulmoner aspergilloz için optimal tedavi süresi belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada altı ve 12 aylık oral itrakonazolün kronik pulmoner aspergillozdaki etkileri karşılaştırılmış.

Hindistan, Chandigarh’da bir göğüs hastalıkları kliniğinde yürütülen bu tek merkezli, açık etiketli, randomize kontrollü çalışmada, antifungal tedavi görmemiş ardışık kronik pulmoner aspergillozlu hastalar taranmış ve uygun hastalar blok randomizasyon kullanılarak bir başlangıç tedavisi almak üzere randomize edilmiş. Hastalara altı veya 12 ay boyunca günde 400 mg oral itrakonazol dozu sunulmuş. Seksen bir hasta altı aylık gruba ve 83 hasta 12 aylık gruba randomize edilmiş ve çalışmanın birincil sonucu, tedavi başlangıcından iki yıl sonra relaps olan hastaların oranı olarak ele alınmış.

Sonuç olarak, kronik pulmoner aspergillozun 12 aylık oral itrakonazol ile tedavisi, iki yılda relapsları azaltmada altı aylık oral itrakonazolden daha üstün bulunmuş ve kronik pulmoner aspergilloz tedavisi için itrakonazolün en az 12 ay süreyle verilmesi gerektiğine vurgu yapılmış.

Sehgal IS, Dhooria S, Muthu V, et al. Efficacy of 12-months oral itraconazole versus 6-months oral itraconazole to prevent relapses of chronic pulmonary aspergillosis: an open-label, randomised controlled trial in India. Lancet Infect Dis. 2022: S1473-3099(22)00057-3.

Makale İçin Tıklayınız

İmunsupresı̇f Tedavı̇ Alan Cı̇ddı̇ COVID-19 Hastalarında Hepatı̇t B Reaktı̇vasyonunun Düşük Rı̇skı̇

Bu çalışmada hastaneye yatırılan Ciddi COVID-19 olan 600 hastaya immün modülatör tedaviler verilmiş. Dört yüz seksen dört hastada HBV infeksiyonuna yönelik veriler mevcutmuş ve bunların 69’u HBsAg negatif/anti-HBc pozitif, üç hastada HBsAg pozitifliği varmış. HBsAg pozitif olan bir hasta HIV tedavisi için tenofovir almakta iken, diğer hastalara entekavir profilaksisi verilmiş. Sekiz hasta ex olduğu için 61 hasta takip edilmiş (%72 erkek, yaş ortalaması 67, %72 ‘de anti-HBs >10 IU/ mL). En çok kullanılan immünosüpresif ajan tosilizumab (%72) imiş. Bunun dışında kullanılan immünosüpresif ajanları siltuximab, anakinra, barisitinib ve yüksek doz kortikosteroid ulşturmuş. Profilaksi önerilenlerden 38 hasta profilaksi almış ancak 23 hasta profilaksiyi reddetmiş. HBsAg negatif/anti-HBc pozitif hastalarda reaktivasyon, saptanabilir HBV DNA ve HBsAg pozitifleşmesi olarak kabul edilmiş.

Takiplerde profilaksi alanlarda HBsAg serokonversiyonu gelişmemiş, profilaksi almayan 2 hastada düşük düzeyde HBV DNA (<15 IU/ml) saptanmış (bir hasta tosilizumab ve bir hastada siltuximab + kortikosteroid tedavisi almış). Bu iki hastada da anti-HBs negatif, aminotransferaz seviyesi normalmiş. Çalışmadaki verilere göre kısa süreli immünosüpresif  tedavi alan ağır COVID-19 hastalarında HBV reaktivasyon riski düşük bulunmuş. Eğer hasta takip edilemeyecekse Anti-HBs negatif olan hastalarda kısa süreli bir antiviral profilaksinin güvenli bir seçenek olabileceği belirtilmiş.

Rodríguez-Tajes S, Miralpeix A, Costa J, et al. Low risk of hepatitis B reactivation in patients with severe COVID-19 who receive immunosuppressive therapy. J Viral Hepat. 2021; 28 (1): 89-94.

Makale İçin Tıklayınız

Acinetobacter Fare İnfeksiyon Modelinde Kolistinin Rifampisin, Trimetoprim-Sülfametoksazol ve Teikoplanin ile Kullanımı

Ülkemizde yapılan bu deneysel çalışmada, Acinetobacter fare infeksiyon modelinde kolistinle kombine edilen rifampisin, trimetoprim-sülfometaksazol ve teikoplaninin etkinliği araştırılmış. Sonuçta kolistin ile kombine edilen rifampisin ve trimetoprim-sülfametaksazolün Acinetobacter infeksiyonlarında etkili olabileceği yönünde bulgulara ulaşılmış.

Yesil C, Yalcin AN, Ogunc D, et al. Use of colistin with rifampicin, trimethoprim-sulfamethoxazole and teicoplanin in acinetobacter mouse infection model. Future Microbiol. 11 Nisan 2022.

Makale Özeti İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr