Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
4
Mart
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Toplum Kökenli Pnömonilerde Tanı, Tedavi ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı

Bugünkü konuğumuz İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji öğretim üyesi ve aynı zamanda Klimik Derneği başkanımız Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, konumuz ise toplumda gelişen pnömoniler. Hocamıza toplumda gelişen pnömonilerde tanısal yaklaşımımız, hastaları takip ederken dikkat edilecekler ve tedavi yaklaşımımızın nasıl olması gerektiği ile ilgili aklımıza takılan soruları sorduk. Bu güzel sohbet için konuğumuza teşekkür ediyor, keyifli dinlemeler diliyoruz. Ayrıca bu yayınımız GSK ilaç firması sponsorluğunda gerçekleşmekte olup yayına destekleri için GSK’ya teşekkür ediyoruz.

Podcast Yayınımızı Dinlemek İçin Tıklayınız

Olgular Eşliğinde Mikrobiyolojik Tanı Yöntemlerindeki Gelişmeler ve Tanısal Yönetişimindeki Rolü (192. Web Konferans, 4 Mart 2025)

4 Mart 2025 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Olgular Eşliğinde Mikrobiyolojik Tanı Yöntemlerindeki Gelişmeler ve Tanısal Yönetişimindeki Rolü” web konferansı yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten-Konuşmacı: Prof. Dr. Barış OTLU
İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Konuşmacı: Dr. Öğr. Üyesi Elif Seren TANRIVERDİ
İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025) (24-27 Nisan 2025, Antalya)

Sizleri, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyeceğimiz XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025)’ne davet etmekten çok büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Tüm üyelerimizi hem bilimsel hem de sosyal açıdan doyuracak bir kongre programı hazırlıyoruz. Programın hazırlanmasında derneğimizin çalışma gruplarının her zamanki katkılarının yanı sıra, alanlarında tecrübeli hocalarımız ve genç uzman ve asistan arkadaşlarımızın da katkılarını çok önemsiyor ve bekliyoruz. Önerilerinizle zenginleşecek kongremizi, hep birlikte bilimin ışığında aydınlanmak ve dayanışmamızı artırmak üzere büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Sepsis Şüpheli Hastanede Yatan Hastalarda Biyobelirteç Kılavuzluğunda Antibiyotik Süresi: ADAPT-Sepsis Randomize Klinik Çalışması

Sepsis Şüpheli Hastanede Yatan Hastalarda Biyobelirteç Kılavuzluğunda Antibiyotik Süresi: ADAPT-Sepsis Randomize Klinik Çalışması

Sepsis şüphesi olan, hastaneye yatırılan kritik hastalar için prokalsitonin (PCT) ve C-reaktif protein (CRP) izleme protokolleri antibiyotik tedavisinin süresine rehberlik edebilir, ancak bu protokollerin etkisi ve güvenliğine ilişkin kanıtlar belirsizliğini koruyor. Bu çalışmada CRP veya PCT değerlendirmesine dayalı kararların antibiyotik tedavisi süresinin güvenli bir şekilde kısaltılmasını sağlayıp sağlamadığını belirlemek amaçlanmış.
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) sistemindeki 41 yoğun bakım ünitesinde, sepsis şüphesi nedeniyle intravenöz antibiyotik başlandıktan sonraki 24 saat içinde kritik bakım gerektiren ve antibiyotiklere en az 72 saat devam edilmesi muhtemel olan 2760 yetişkini (≥18 yaş) kapsayan, çok merkezli, müdahale gizli, randomize bir klinik çalışma planlanmış. Birincil sonuçlar antibiyotiklerin toplam süresi (etkinlik) ve 28 güne kadar tüm nedenlere bağlı ölüm (güvenlik) olarak belirlenmiş. İkincil sonuçlar kritik bakım ünitesi verilerini ve hastanede kalış verilerini içeriyormuş ve ayrıca doksan günlük tüm nedenlere bağlı ölüm verisi de toplanmış.

Randomize hastalar arasında [ortalama yaş 60.2 (SS, 15.4) yıl; %60.3 erkek], standard bakımla karşılaştırıldığında günlük PCT rehberli protokolde antibiyotik süresinde randomizasyondan 28 güne anlamlı bir azalma varmış [ortalama süre, standard bakım için 10.7 (SS, 7.6) gün ve PCT için 9.8 (SS, 7.2) gün; ortalama fark, 0.88 gün; %95 güven aralığı (GA)=0.19-1.58, p= 0.01]. Yirmi sekiz güne kadar tüm nedenlere bağlı ölümlerde günlük PCT rehberli protokol, standard bakımdan daha az etkin değilmiş; burada daha az etkinlik marjı %5.4 olarak ve anlamlılık sınırı p=0.025 olarak belirlenmiş [standard bakım alan hastaların %19.4’ü (170/878); %20.9 (184/879), PCT; mutlak fark, 1.57; %95 GA=-2.18-5.32; p=0.02]. Günlük CRP rehberli protokole kıyasla standard bakım için antibiyotik süresi açısından herhangi bir fark bulunmamış [CRP için ortalama süre, 10.6 (7.7) gün; ortalama fark, 0.09; %95 GA=-0.60 ila 0.79; p=0.79]. Tüm nedenlere bağlı mortalite açısından, günlük CRP rehberli protokol standard bakımla karşılaştırıldığında sonuçsuz kalmış [CRP için %21.1 (874’ün 184’ü); mutlak fark, 1.69; %95 GA=-2.07-5.45; p=0.03].

PCT ölçümüyle yönlendirilen bakım, standard bakımla karşılaştırıldığında antibiyotik süresini güvenli bir şekilde azaltırken CRP ölçümü ile yönlendirilen bakımın uygun olmayabileceği belirtilmiş. CRP ölçümü ile yönlendirilen bakımda 28 gün tüm nedenlere bağlı mortalite yeterli güvenlik sonucuna ulaşamamış.

Dark P, Hossain A, McAuley DF, et al. Biomarker-guided antibiotic duration for hospitalized patients with suspected sepsis: the ADAPT-sepsis randomized clinical trial. JAMA. 2025; 333 (8): 682-93.

Makale İçin Tıklayınız

Son 30 yılda Brusella Spondilitine İlişkin Araştırma Noktaları ve Gelişim Eğilimleri: Bibliyometrik Bir Analiz

Son dönemlerde sık rastlanmaya başlayan bibliyometrik analizlere bir örnek. Alışkın olmadığımız ve nasıl kullanılacağını tam belirleyemediğimiz bir yaklaşımın ülkemiz için önemli bir soruna bakış açısı ufkumuzu genişletebilir.

Küresel sağlık sorunlarına verilen önemin artmasıyla birlikte brusellozun ciddi bir komplikasyonu olan spondilit araştırmacıların giderek ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada, brusella spondiliti alanındaki bilimsel ilerlemeleri ve araştırma eğilimlerini görsel olarak göstermek için bibliyometrik analiz kullanılmış ve halk sağlığı ve kontrol stratejileri için bilimsel bir temel sağlanmış.

Veriler 1 Ocak 1984 ile 31 Aralık 2023 arasındaki dönemi kapsayan Web of Science Core Collection veri tabanından alınmış. CiteSpace yazılımı kullanılarak ülkeler, kurumlar, yazarlar ve anahtar kelime iş birliklerinin ağ analizlerinin yanı sıra dergi ve referansların ortak atıf analizleri yapılmış. Anahtar kelimelerin birlikte oluşumunu ve sıcak noktalarını analiz etmek için VOSviewer yazılımı kullanılmış.
Bu çalışma, brusella spondiliti alanındaki ilk bibliyometrik analiz olup bu alandaki araştırma noktalarının hastalığın klinik özelliklerini, komplikasyonların yönetimini ve tedavi stratejilerini içerdiğini ortaya çıkarmış. Gelişim eğilimlerinin, erken teşhis yöntemlerindeki gelişmeleri ve cerrahi yöntemlerdeki ilerlemeleri içerebileceği belirtilmiş. Bu çalışma gelecekteki araştırma yönelimleri için değerli bir referans görevi görmektedir.

Wu J, Yuan H, Chen H. Research hotspots and development trends of Brucellar spondylitis in the past 30 years: a bibliometric analysis. Front Microbiol. 16: 1541792.

Makale İçin Tıklayınız

Bakteriyemiyi Yönetmek: Patojene Özel Tedaviye İlişkin Öneriler

Bakteriyemi tedavisindeki son gelişmeler, özellikle antibiyotik tedavisinin süresi ve intravenöz tedaviden oral rejime geçiş konusunda geleneksel yaklaşımlara meydan okumuştur. Bu makale Gram-pozitif ve Gram-negatif organizmaların neden olduğu bakteriyeminin tedavisine yönelik kanıta dayalı stratejilere odaklanarak bu güncellemeleri gözden geçirmiş. Oral tedaviye geçiş kriterleri, komplike olmayan vakalar için klinik karar verme ve daha kısa antibiyotik kürlerini destekleyen kanıtlar tartışılmış. Bu makale, kapsamlı bir bakış açısı sağlayan, klinik kılavuzları, deneme verilerini ve çeşitli patojenlere yönelik spesifik konuları entegre eden mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesidir.

de Morais MS, Gonçalves A, Cristóvão G, et al. Managing bacteremia: insights Into Pathogen-Specific Treatment. Cureus. 2025; 17 (2).

Makale İçin Tıklayınız

Kene Kaynaklı Bunyaviruslar: Yeni Bir Halk Sağlığı Sorunu

Son dönemdeki gelişmeleri inceleyen bu editöryal inceleme; yeni sınıflandırma, epidemiyolojik değişimler (Fransa, İspanya kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi), yeni etkenler/sendromlar [Dabie bandavirus (DBV), Severe Fever with thrombocytopenia syndrome (SFTS), ABD’de Heartland virus infeksiyonları] gibi konularda son gelişmeleri değerlendiriyor.

Hawman DW, Appelberg S, Duscher GG. Editorial: Tick-borne Bunyaviruses: an emerging public health threat. Front Microbiol. 2025; 16: 1564335.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr