Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
21
Ocak
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

IDWeek Kongresinden Esintiler

Hacettepe Üniversitesi ,Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından kıymetli Hocamız Prof. Dr. Murat Akova ile “IDWeek Kongresinden Esintiler” başlıklı yayınımızı dinleyicilerimize sunuyoruz. Hocamız febril nötropeni, immünkompromize hastalardaki infeksiyonlar ve çoklu ilaca dirençli Gram-negatif infeksiyonlar konusunda Türkiye’de ve dünyada öncülük etmektedir. Ayrıca Hocamız, IDSA’in düzenlediği IDWeek toplantısının program komitesinde yer almış, ESCMID’i toplantıda temsil etmiştir. IDWeek üzerine yaptığımız bu heyecan verici ve ufuk açıcı sohbetten dolayı konuğumuza teşekkür ediyor, sizlere keyifli dinlemeler diliyoruz.

Olgularla Gram-Pozitif Bakteriyemilerin Yönetimi (189. Web Konferans, 21 Ocak 2025)

21 Ocak 2025, Salı günü 20.00-21.30 saatleri arasında “Olgularla Gram-Pozitif Bakteriyemilerin Yönetimi” web konferansı yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Özlem KURT-AZAP
Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Stafilokok ve Streptokok Bakteriyemilerinde Nasıl Bir Yol İzleyelim?
Prof. Dr. Özlem KURT-AZAP
Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Enterokok Bakteriyemilerinde Nasıl Bir Yol İzleyelim?
Doç. Dr. Yasemin TEZER-TEKÇE
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Olgu Analizi-2: Dirençli Gram-Negatif Etkenlerle Baş Etmek (190. Web Konferans, 23 Ocak 2025)

23 Ocak 2025, Perşembe günü 20.00-21.30 saatleri arasında “Olgu Analizi-2: Dirençli Gram-Negatif Etkenlerle Baş Etmek” web konferansı yapılacaktır. Bu web konferansta sizlere daha önce Olgu Analizi serimiz kapsamında duyurduğumuz olguyu birlikte tartışarak sonuçlandıracağız.

Olgu Analizi-2 Duyurusu İçin Tıklayınız

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Tartışmacılar:
Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Doç. Dr. Hasan Selçuk ÖZGER
Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025) (24-27 Nisan 2025, Antalya)

Sizleri, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyeceğimiz XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025)’ne davet etmekten çok büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Tüm üyelerimizi hem bilimsel hem de sosyal açıdan doyuracak bir kongre programı hazırlıyoruz. Programın hazırlanmasında derneğimizin çalışma gruplarının her zamanki katkılarının yanı sıra, alanlarında tecrübeli hocalarımız ve genç uzman ve asistan arkadaşlarımızın da katkılarını çok önemsiyor ve bekliyoruz. Önerilerinizle zenginleşecek kongremizi, hep birlikte bilimin ışığında aydınlanmak ve dayanışmamızı artırmak üzere büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Sepsis, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu veya Toplum Kökenli Pnömoni İçin Kortikosteroidler

JAMA 8 Ocak 2025 tarihinde yoğun bakım ünitelerinde ciddi infeksiyonlarda veya infeksiyonla ilişkili ciddi sendromlarda steroid kullanımıyla ilgili güncel önerileri ve rehber değişikliklerini içeren bir derleme yayımladı. Derlemenin amacı şöyle özetlenmiş:

“Şiddetli akciğer infeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılanlar da dahil olmak üzere birçok akut hastalıkta hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen fonksiyon bozukluğu, değişen kortizol metabolizması ve doku kortikosteroid direnci ile karakterize düzensiz bir sistemik inflamatuar yanıt vardır. Bu kılavuz, kritik hastalıklarda kortikosteroid kullanımına ilişkin artan kanıtlara dayanarak, sepsis, akut solunum yolu sıkıntısı ve toplum kökenli pnömonisi olan yetişkinlerde kortikosteroid kullanımına ilişkin güncel öneriler sağlamayı amaçlamaktadır.”

Leung PB, Davis AM, Davis J. Corticosteroids for sepsis, acute respiratory distress syndrome, or community-acquired pneumonia. JAMA. 8 Ocak 2025.

Makale İçin Tıklayınız

Kızamığa Karşı Aşılanan Kişilerde IgG Serokonversiyonu Düşüklüğü

İdeal koşullar altında tek doz kızamık aşısının etkinliği dokuz aylık bir çocukta %85, 12 aylık bir çocukta ise %90-95’tir. Dünya Sağlık Örgütü aşının en az iki doz uygulanmasını ve aşı kapsamının her ülke için en az %95 olmasını önermektedir. Ancak, deneme koşullarında aşının etkinliği yüksek ve iki dozluk uygulama dünya çapında yaygın olmasına rağmen, pratikte aşının etkinliği daha düşük ve değişkendir.

Aşılanmış bazı çocuklar kızamıktan korunmak için gerekli bağışıklık tepkilerini üretememektedir. Kızamık aşısına verilen bağışıklık tepkilerinin, maternal antikor transferi yoluyla edinilen antikorlar, konakçıya özgü genetik faktörler, HIV infeksiyonu, beslenme ve bağışıklığın farklı biçimlerden baskılanması gibi konağa ilişkin faktörlerden etkilendiği düşünülmektedir. Kızamık aşısının başarısızlık oranı gelişmiş ülkelerde ≈%10 iken gelişmekte olan ülkelerde bu oran %30’un üzerinde olabilir. Peki neden?

Kongo Cumhuriyeti’nde yapılan bu çalışmada 2020-2022 yılları arasında kızamık IgM testi pozitif çıkan (kızamık tanısı alan ve ≥ 1 doz aşılanmış) 191 kişinin IgG serokonversiyon oranları belirlenmiş. Analizde son aşılanma tarihi ve hastalığın başlangıç tarihi arasında iki aydan fazla süre olan kişilerin IgG serolojileri incelenmiş.

Çalışmada genel serokonversiyon oranı %38.7 bulunmuş (p<0.0001). Hastaların ortanca yaşı 4 (2-7) yıl imiş ve 101 (%52.9)’i 5 yaş altı çocuklardan oluşmaktaymış. Bu yaş grubunun IgG serokonversiyon oranında anlamlı bir düşüklük olduğu gösterilmiş (p<0.0001). Hastalığın başlangıç tarihiyle son aşılama tarihi arasındaki ortanca aralık 23 (4-53) ay olarak bulunmuş. Tek doz aşılanan hastaların yalnızca 57 (%38)’sinde serokonversiyon saptanırken (p<0.0001), >2 doz aşılanan hastaların serokonversiyon oranında anlamlı fark saptanmamış (p=0.1221). 

En az iki doz aşılananların yalnızca %41.5’inde serokonversiyon meydana gelirken, %58.5’inde IgG negatifliği devam etmiş. Bulgular hem tek doz hem de çift doz aşılananlarda IgG serokonversiyon oranının nispeten düşük olduğunu göstermiş. 

İki doz aşılanmasına rağmen IgG serokonversiyonu gelişen kişi sayısının düşük olmasının nedenleri hala belirsizliğini korumaktadır. Bu durum nakliye ve depolamada soğuk zincir sistemindeki sorunlara veya ışığa duyarlı kızamık aşısının ışığa maruz kalmasına bağlı olabilir; ayrıca personel eğitiminin yetersiz olması da serokonversiyon düşüklüğünde kısmen sorumlu olabilir.
Sonuç olarak, Kongo Cumhuriyeti’nde tekrarlayan kızamık salgınları göz önüne alındığında bu çalışmadan elde edilen bulgular ülkenin kızamık aşılama stratejisinin etkinliği hakkında birçok soru ortaya çıkarmaktadır. Salgınları önlemek için aşıların ve bağışıklama stratejilerinin etkili bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Mavoungou YVT, Gangoué LG, Koukouikila-Koussounda F, et al. Low IgG seroconversion among persons vaccinated against measles, Republic of Congo. Emerg Infect Dis. 2025; 31 (1): 197-9.

Makale İçin Tıklayınız

Bültenin Notu: Bu yayında Türkiye’den bir çalışmaya da atıf yapılmıştır. Yüz kırk yedi sağlıklı çocuk üzerinde yapılan bu çalışmada daha çok konak immün durumu ve beslenme özelliklerinin incelenmesine rağmen, aşının taşınma, saklanma, teknik ya da uygulama yönü değerlendirilmemiş. İlginç olan bulgu >9 aylık çocuklarda kızamık virusuna karşı IgG serokonversiyonun %62.6 seviyesinde kalmış olmasıdır.

Aşılanma oranlarının yüksekliğine rağmen, ülkemizde kızamık salgınlarının sürdüğü düşünüldüğünde aşının taşınma, saklanma, uygulanma süreçlerini dikkate almak uygun olabilir.

Makale İçin Tıklayınız

Uzamış Postoperatif Antibiyotik Kullanımı Spinal Operasyon Sonrası Cerrahi Alan İnfeksiyonlarını Azaltmıyor

Şu anda spinal cerrahide postoperatif antibiyotik süresi için net bir kanıt temeli bulunmamaktadır. 1 Ocak 2018 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında spinal füzyon ve/veya dekompresyon uygulanan tüm hastaların yer aldığı tek merkezli retrospektif bir kohort çalışması yapılmış. Değerlendirilen maruziyet değişkeni ameliyat sonrası antibiyotik uygulamasının süresiymiş. Birincil sonuç ise cerrahi alan infeksiyonlarının (SSI) insidansı olarak belirlenmiş.

Ortopedik omurga veya beyin cerrahisi eğitimi almış toplam 25 farklı cerrah tarafından 5656 işlem gerçekleştirilmiş. Gruplar antibiyotik uygulamasının süresine göre karşılaştırıldığında ≤24 saat ile >24 saat grupları arasında SSI insidansı benzer bulunmuş (sırasıyla %0.50 ve %0.45) (p=0.769). Çok değişkenli analizde, yalnızca vücut kitle indeksi (VKİ)’nin 30’un üzerinde olması artan SSI riskiyle ilişkilendirilmiş [olasılık oranı: 2.54 (1.12, 5.74)].

Ameliyat sonrası ≤24 saat antibiyotik uygulanan hastalar ile >24 saat antibiyotik uygulanan hastalar arasında SSI insidansında anlamlı fark gözlenmemiş. VKİ ≥30, hem tek değişkenli hem de çok değişkenli analizde SSI için risk faktörü olarak belirlenmiş.

Olatunbosun S, Hollenbeck BL. Extended post-operative antibiotic usage does not reduce surgical site infections after spinal surgery. Surg Infect (Larchmt). 16 Ocak 2025.

Makale İçin Tıklayınız

SARS-CoV-2’nin Vahşi Tipini ve Varyantlarını Çapraz Tanıyan On Yıllık Uzun Ömürlü Hücresel ve Humoral MERS-CoV Bağışıklığı: Pan-Koronavirus Aşısına Yönelik Tek Yönlü MERS-CoV Çapraz Koruma Potansiyeli

Orta Doğu solunum sendromu (MERS), MERS-CoV’un neden olduğu bir solunum hastalığıdır. Birçok salgın bildirilmiş olup, virus SARS-CoV-2 ile dolaşmaktadır. MERS-CoV’a karşı uzun vadeli (>6 yıl) hücresel ve humoral bağışıklık tepkileri ile bunların SARS-CoV-2  ve varyantlarına karşı potansiyel çapraz reaktivitesi bilinmemektedir. Bu çalışmada MERS-CoV infeksiyonundan 1–10 yıl önce iyileşmiş bireylerde uzun süreli MERS-CoV’a özgü hücresel ve humoral bağışıklık ile SARS-CoV-2 ve varyantlarına karşı çapraz reaktivitesi kapsamlı bir şekilde araştırılmış.

İki MERS-CoV hayatta kalanlar kohortu (31 aşısız, 38 COVID-19 aşılı), MERS-CoV IgG, CD4+/CD8+ T bellek hücreleri ve MERS-CoV ile SARS-CoV-2 varyantlarına karşı nötralize edici antikorlar açısından değerlendirilmiş. MERS-CoV IgG seviyeleri ve T hücre yanıtları, infeksiyonun üzerinden 1–5 yıl geçen grupta, 6–10 yıl geçen gruba kıyasla daha yüksekmiş. Aşılı MERS-CoV’dan hayatta kalanlar, aşısız olanlara kıyasla önemli ölçüde daha yüksek MERS-CoV IgG ve nötralizasyon seviyelerine sahipmiş. Her iki grup da SARS-CoV-2 varyantlarına karşı çapraz nötralizasyon göstermiş. SARS-CoV-2’ye karşı aşılanmış MERS-CoV’dan hayatta kalanlar, aşısız olanlara kıyasla daha yüksek anti-MERS IgG, hücresel bağışıklık ve nötralizasyon seviyelerine ulaşmış.

MERS-CoV bağışıklık yanıtlarının on yıl boyunca sürebileceği belirtilmiş. COVID-19 aşılaması, MERS-CoV’dan hayatta kalanlarda humoral ve hücresel bağışıklığı artırarak bu popülasyon için aşının faydalarını ortaya koymuş. Bu bulguların pan-koronavirus aşısı geliştirilmesi açısından önemli sonuçlar doğurduğu vurgulanmış.

Alosaimi B, Awadalla M, Alturaiki W, et al. A 10 year long-lived cellular and humoral MERS-CoV immunity cross-recognizing the wild-type and variants of SARS-CoV-2: a potential one-way MERS-CoV cross-protection toward a pan-coronavirus vaccine. J Med Virol. 2025; 97 (1): e70071.

Makale İçin Tıklayınız

Hematoloji Hastalarında İnvazif Küf İnfeksiyonları: Konakçı Faktörlerinin Önemi

İnvazif küf infeksiyonları (İKİ) hematolojik hastalarda yaşamı tehdit eden komplikasyonlardır. Bu alandaki önceki çalışmaların çoğu, mayalar ve antifungal ajanlar dahil olmak üzere mantar patojenlerinin tüm spektrumunu kapsamaktadır. Bu retrospektif çalışmada, Ocak 2017 ile Haziran 2022 tarihleri arasında bir merkezde küf etkili antifungal ajan kullanırken İKİ tanısı alan tüm hematolojik hastalar incelenmiş. Toplamda 37 hastaya İKİ tanısı konulmuş [6 (%16.2) kesin, 18 (%48.6) olası ve 13 (%35.1) muhtemel vaka). En yüksek insidans oranı mikafungin kullanımında görülmüş (1000 tedavi günü başına 1.31 İKİ vakası) olsa da antifungal ajanlar arasında anlamlı fark bulunmamış. Terapötik ilaç düzeyi izlenen hastaların %90.9’unda uygun seviyeler saptanmış. On hasta (%27.0) allojenik hematopoietik kök hücre nakli geçirmiş. Mikrobiyolojik tanısı konulan vakalarda en yaygın patojen Aspergillus spp. olmuş. Hastaların %67.6’sında tanı anında şiddetli nötropeni mevcutmuş; %40.5’i yüksek yoğunluklu kemoterapi almış. Klinik yanıt oranı +30. günde %64.9, hastalığa atfedilen mortalite oranı ise %23.3 olarak bulunmuş. Kötü performans durumu, yüksek Charlson Komorbidite İndeksi, ileri yaş ve yedinci günde yüksek C-reaktif protein düzeyi, 30 günlük mortalite ile ilişkilendirilmiş.

İKİ vakalarında en yaygın patojen Aspergillus spp. olarak belirlenmiş ve vakaların önemli bir kısmı triazol seviyelerinin yeterli olmasına rağmen gelişmiş. Otuz günlük mortalite oranı önceki çalışmalara kıyasla daha düşük saptanmış. Kötü performans durumu, yüksek komorbidite yükü ve ileri yaş, İKİ sonuçlarını olumsuz etkileyen önemli faktörler olarak öne çıkmış.

Rodríguez-Goncer I, Boán J, Carrero-Arribas R, et al. Breakthrough invasive mould infections in hematological patients: relevance of host’s factors. Open Forum Infect Dis. 17 Ocak 2025.

Makale İçin Tıklayınız

ESCMID ve Dünyadan Haberler

ESCMID Antimikrobiyal Yönetim Sertifikası Avrupa Programı (2025-2027) Kayıtları Açıldı!
Bu kapsamlı program, sağlık profesyonellerini antimikrobiyal dirençle etkili bir şekilde mücadele etmek için gerekli araçlarla ve bilgilerle donatıyor.  Çevrim içi olarak veya Avrupa’da farklı lokasyonlarda sunulan program modülleri sayesinde antimikrobiyal yönetimdeki en son uygulamalara dair bilgi edinebileceksiniz.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

2025 Dublin Yaz Okulu Kayıtları Devam Ediyor
Katılım bursu sona erdi, ancak kayıtlar hala açık!
Yaz Okulu programı katılımcılara dünyanın dört bir yanından profesyonellerle ve deneyimli bir fakülteyle bağlantı kurma, hayatlarını ve kariyerlerini etkileyecek önemli mesleki beceriler edinme şansı sunuyor.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

International Conference on Prevention & Infection Control (ICPIC) Etkinliğine Özet Gönderimi Başladı!
16-19 Eylül 2025 tarihleri arasında İsviçre’nin güzel şehri Cenevre’de gerçekleşecek olan 8. Uluslararası İnfeksiyon Kontrolü ve Önleme Konferansı çalışmalarınızı sunmaya davet ediyor.
Özetlerinizi 15 Mayıs 2025’e kadar gönderebilirsiniz.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr