Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
14
Ocak
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025) (24-27 Nisan 2025, Antalya)

Sizleri, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyeceğimiz XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025)’ne davet etmekten çok büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Tüm üyelerimizi hem bilimsel hem de sosyal açıdan doyuracak bir kongre programı hazırlıyoruz. Programın hazırlanmasında derneğimizin çalışma gruplarının her zamanki katkılarının yanı sıra, alanlarında tecrübeli hocalarımız ve genç uzman ve asistan arkadaşlarımızın da katkılarını çok önemsiyor ve bekliyoruz. Önerilerinizle zenginleşecek kongremizi, hep birlikte bilimin ışığında aydınlanmak ve dayanışmamızı artırmak üzere büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Hastaneye Yatırılan Toplum Kökenli Pnömonili Hastaların Tedavisine Makrolid Antibiyotiklerin Eklenmesi

Mevcut kılavuzlar, orta-yüksek şiddetteki toplum kökenli pnömoninin (TKP) ampirik tedavisi için bir makrolidin bir β-laktam antibiyotikle kombine edilmesini önermektedir; ancak makrolid ajan kullanımı potansiyel yan etkiler ve antimikrobiyal dirençle ilişkilidir.

Bu çalışmada Birleşik Krallık, Oxfordshire’da Ocak 2016 – Mart 2024 tarihleri arasında TKP ile hastaneye yatırılan ve ilk tedavi olarak amoksisilin veya amoksisilin-klavulonik asit alan 8872 yetişkine ait elektronik sağlık verileri analiz edilmiş. Tedaviye makrolid eklemenin 30 günlük tüm nedenlere bağlı mortalite, hastaneden taburcu olma süresi ve SOFA skorundaki değişiklikler üzerindeki etkileri incelenmiş. İnfeksiyonun şiddetine göre alt grup analizleri ve duyarlılık analizleri yapılmış.

Ek makrolid tedavisiyle 30 günlük mortalite arasında ilişki olduğuna dair kanıt bulunmamış. Ek makrolidlerden amoksisiline [ortalama kayıp gün +1.76 (-1.66, +5.19)] veya amoksisilin-klavulonata [+0.44 (-1.63, +2.51)] geçişte taburcu olma süresinde fark olduğuna dair kanıt bulunmamış. Ayrıca makrolid kullanımının SOFA skorunda düşüşle ilişkili olduğuna dair  kanıt da bulunmamış. Sonuçlar, pnömoni şiddetine göre yapılmış alt grup analizlerinde de tutarlıymış ve duyarlılık analizlerinde de genel olarak benzer kalmış.
Bu hasta popülasyonunda, tedaviye makrolidlerin eklenmesi TKP hastaları için klinik sonuçlarda iyileşmeyle ilişkili bulunmamış. TKP tedavisinde makrolidlerin bir β-laktam antibiyotikle kombine edilmesinin potansiyel avantajlarının yan etki ve antimikrobiyal direnç riskine göre dengelenmesi gerektiği belirtilmiş.

Wei J, Walker AS, Eyre DW. Addition of macrolide antibiotics for hospital treatment of community-acquired pneumonia. J Infect Dis. 2024: jiae639.

Makale İçin Tıklayınız:

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı Tanısı Alan Hastalarda Sitomegalovirus İnfeksiyonları

Sitomegalovirusun (CMV) inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) alevlenmeleri üzerindeki etkisi hala tartışma konusudur. Bu çalışma İBH alevlenmesi ile başvuran CMV infeksiyonlu hastaları tanı ve tedavi açısından değerlendirmeyi ve kolit gelişiminde CMV DNA düzeylerinin önemini araştırmayı amaçlamış.

Ocak 2016 ile Aralık 2021 arasında bir üniversite hastanesinde IBH ile takip edilen ve CMV kolit klinik şüphesiyle muayene edilen hastalar retrospektif olarak taranmış. Histopatolojik olarak kolit tespit edilen hastalar kolit olmayanlarla karşılaştırılmış. Çalışmaya İBH’li otuz dokuz hasta dahil edilmiş. İki grubun demografik verileri, klinik bulguları ve sonuçları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiş. CMV kolitli hastalarda ortanca serum CMV DNA düzeyi 104 kopya/mL imiş ve kolitsiz hastalardan (1216 kopya/mL) daha düşükmüş (p=0.008). CMV kolitli hastalar arasında CMV DNA düzeyleri 16’sında (%61.5) negatif veya düşük bulunmuş.

Sonuçta IBH hastalarında CMV kolitine her zaman CMV viremisinin eşlik etmeyebileceği, bu nedenle negatif veya düşük serum CMV DNA düzeylerinin CMV kolitini dışlamak için yeterli olmadığı belirtilmiş. Yüksek klinik şüphe durumunda kolonoskopi gibi daha ileri tetkiklerin planlanması gerektiği vurgulanmış.

İnan-Hekimoğlu M, Sarıcaoğlu EM, Çınar G, et al. Cytomegalovirus infections in patients diagnosed with inflammatory bowel disease. Infect Dis Clin Microbiol. 2024; 4: 282-90.

Makale İçin Tıklayınız

Kemik ve Eklem İnfeksiyonlarında Oral Antibiyotik Uygulaması: Çıkarılan Dersler ve İyileştirme Fırsatları

Tarihsel olarak kemik ve eklem infeksiyonlarının tedavisinde intravenöz (IV) antibiyotikler standard tedavi yöntemi olmuştur. Ancak klinik çalışma verileri oral antibiyotiklerin güvenilirliğini ve etkinliğini ortaya koymuştur. Buna rağmen, IV antibiyotikler yaygın olarak kullanılmaya devam etmekte ve oral antibiyotik kullanımını teşvik eden kurumsal rehberlerin değerlendirilmesi sınırlı kalmaktadır.

Nisan 2023’te, kemik ve eklem infeksiyonlarının tedavisinde öncelikli olarak oral antibiyotik kullanımını destekleyen yeni bir kurumsal rehber uygulamaya konulmuş. Bu rehber sonrası hasta grubu, retrospektif dosya incelemesiyle rehber öncesi hasta grubu ile karşılaştırılmış.

Toplam 186 hasta (53 rehber öncesi ve 133 rehber sonrası) analize dahil edilmiş. Rehber sonrası gruptaki hastaların sadece oral antibiyotiklerle taburcu edilme olasılığı daha yüksek bulunmuş (%25’e karşı %70; p< 0.01). Doksan günlük tedavi başarısızlığı oranlarında ise anlamlı bir fark gözlenmemiş (%8’e katşı %9; p =0.75). Ayrıca rehber sonrası gruptaki hastaların hastanede kalış süresi daha kısa bulunmuş (medyan, 8 güne karşı 7 gün; p=0.04). Ayrıca santral kateter (PICC) kaynaklı yan etkilerde azalma eğilimi gözlenmiş (%6’ya karşı %1; p=0.07).

Kurumsal rehber, kemik ve eklem infeksiyonu olan hastaların oral antibiyotiklerle taburcu edilme oranını artırmada etkili olmuştur. Rehber uygulaması sonrası klinik sonuçlar benzer kalırken, hastanede kalış süresi azaltılmıştır.

Hawkins MR, Thottacherry E, Juthani P, et al. Implementing oral antibiotics for bone and joint infections: lessons learned and opportunities for improvement. Open Forum Infect Dis. 2024; 11(12): ofae683.

Makale İçin Tıklayınız

Sefepim-Tazobaktamın Escherichia coli Oksiimino Sefalosporin Dirençli Klinik İzolatlarına Karşı In Vitro Aktivitesi: Karbapenem Koruyucu Potansiyel Bir Stratejinin Araştırılması

Sefepim-tazobaktam (FEP-TAZ), beta-laktamaz inhibitörü olarak bilinen bir penisillanik asit-sülfon olan tazobaktam ile sefepimin kombinasyonundan oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, FEP-TAZ’ın sefepime dirençli Escherichia coli (E. coli) klinik izolatlarına karşı in vitro etkinliğini araştırmakmış.

Sefepime dirençli/duyarlı doz bağımlı ve karbapenem duyarlı profillerle karakterize edilen toplam 105 E. coli klinik izolatı, sefepime ve FEP-TAZ’a (sabit konsantrasyonda 4 mg/L tazobaktam) karşı broth mikrodilüsyon (BMD) yöntemi ile duyarlılık açısından test edilmiş. Sefepim için minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri, Klinik ve Laboratuvar Standardlar Enstitüsü (CLSI) “broth” mikrodilüsyon yöntemi (M100–2022) kullanılarak belirlenmiş. Eş zamanlı olarak, BMD ve Disk-difüzyon (DD) arasındaki uyumu gözlemlemek için DD da gerçekleştirilmiş. FEP-TAZ, E. coli izolatlarının %83.8’ine karşı inhibe edici etkinlik göstermiş ve geometrik ortalamayı 20.4’ten 1.9’a önemli ölçüde düşürmüş. DD ile karşılaştırmalı analiz, dört izolat hariç tüm izolatlar için MİK ile uyum olduğunu ortaya koymuş.

FEP-TAZ, E. coli‘ye karşı güçlü bir aktivite göstermiş. Bu durum sefepime dirençli Gram-negatif basillerin neden olduğu ciddi infeksiyonların tedavisi için karbapenemlerin korunmasını sağlayan bir ajan olarak kullanılabileceğini göstermiş. Ayrıca BMD uygulamasının zorluklar oluşturduğu ortamlarda, DD’nin uygulanabilir bir alternatif olduğu kanıtlanmış.

Kanaujia R, Kaur S, Biswal M, Ray P, Sharma N, Angrup A. In vitro activity of cefepime-tazobactam against oxyimino cephalosporin-resistant clinical isolates of E. coli: exploring a potential carbapenem-sparing strategy. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 3 Ocak 2025.

Makale İçin Tıklayınız

ESCMID Bülteni’nden Haberler

• Viyana’da düzenlenecek olan ESCMID Global’a erken kayıt için son tarih 5 Şubat 2025’tir!

• TAE Yönlendirme Komitesi Oylaması
Trainee Association of ESCMID (TAE) Yönlendirme Komitesindeki boş pozisyonlar üç yıllık bir süre için (Nisan 2025-Nisan 2028) üç yeni üye tarafından doldurulacaktır. TAE Seçim platformu 22 Ocak 2025 saat 14:00’e kadar açık kalacaktır. Oy kullanabilirsiniz.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
 

• ESCMID Eğitim Vakfı Kuruldu
Belirli eğitim programları, uzmanlaşmış konferanslar için mali destek ve kariyer gelişimini iyileştirme dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli eğitim faaliyetlerinin organizasyonu ve finansmanını amaçlayan vakfın ilk faaliyeti, Latin Amerika’da gerçekleşecek yeni bir Antibiyotik Yönetişim Sertifika Programı ile 2025’in ikinci yarısında başlatılacak.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
 

• Geliştirilmiş ESCMID Akademisi
“ESCMID Academy”, topluluğun talep üzerine kurslarına ve e-öğrenme materyallerine erişim sağlayan sanal öğrenme platformudur. 2025’te tüm üyelere daha iyi bir eğitim deneyimi sunmak amacıyla yeniden yapılandırılıyor.
ESCMID Academy İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr