Cinsel yolla bulaşan infeksiyonlar (CYBİ) büyüklük, yaşam döngüsü, klinik bulgu ve mevcut tedavilere duyarlılık açısından büyük farklılıklar gösteren çok sayıda mikroorganizmadan kaynaklanabilir. CYBİ’lerin bulaşması korunmasız (veya kondomsuz) cinsel temas sırasında ve herhangi bir durumda vücut sıvılarının değişimi yoluyla meydana gelebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygınlığı, bu bulaşıcı hastalıklar için hastaların bulaşıcılığını hızla ortadan kaldıran tanı ve tedavi iyileştirmelerine rağmen dünyada yüksek kalmaya devam etmektedir. Bu çalışma, İtalya’nın Macerata Eyaleti’ndeki ergenlerde ve genç yetişkinlerde CYBİ patojenlerinin yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılmış. Verileri yaşa ve cinsiyete göre analiz edilmiş ve sonuçlar uluslararası çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
2021-2022 dönemi için bir İl Sağlık Otoritesinin tüm veri tabanından CYBİ test sonuçları analiz edilmiş. Bu yıllar arasında veriler 0-12, 13-18, 19-25 ve 26-35 yaş gruplarına ayrılmış. Sonuçlar vajinal ve servikal sürüntülerden (kadınlar için); üretra, rektal ve faringeal sürüntülerden (erkekler ve kadınlar için) ve seminal sıvıdan (erkekler için) alınmış. Şu infeksiyon etkenleri saptanmış: HPV, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma spp., Gardnerella, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae ve Treponema pallidum. Sonuçlar HIV, hepatit C, hepatit B ve Treponema pallidum (TPHA, VDRL) için yapılan kan testleriyle de değerlendirilmiş. Ayrıca Klamidya, Neisseria gonorrhoeae, Trikomonas ve Treponema pallidum için idrar testlerinin sonuçları da incelenmiş.
Pandemi sırasında (2021) başvuruların daha az olduğu, her iki dönemde kadınların daha çok oranda merkezlere başvurduğu bulunmuş. Sonuçlar değerlendirildiğinde 13-35 yaş arası kadın ve erkekler dikkate alındığında HBV’nin tahmini prevalansı %20, HCV %21, klamidya %6, Gardnerella %2, HPV %1, Mycoplasma/Ureaplasma %21, Neisseria %3, Treponema %6 ve HIV %20 olarak bulunmuş. (Bu sonuçların örnek vermek için gelen kişilerden alınan verilerden oluşturulduğuna dikkat edilmeli!)
Diğer ülkelere ait literatürde ergenlerde ve genç yetişkinlerde cinsellikle ilgili sorunları ele almak için kapsamlı, kültürel ve gelişimsel olarak hassas bakıma ihtiyaç olduğu bildirilmektedir; bu ihtiyacın İtalya için de geçerli olduğu sonucuna varılmış. Bu verilerin, Marche Bölgesi’nde kanıta dayalı CYBİ kontrol programlarının benimsenmesinde büyük önem taşıyacağı düşünülmüş. Bu çalışmayla ergenlerin yararlı bilgiler almak için cinsel sağlık hizmetlerine erişimini teşvik etmek, daha genç yaş gruplarında önleyici tedbirleri güçlendirmek ve cinsel eğitim programları tasarlamak amacıyla halk sağlığı yetkilileri ve profesyonelleri için bir dönüm noktası olabileceği vurgulanmış.
Cannovo N, Bianchini E, Gironacci L, et al. Sexually transmitted infections in adolescents and young adults: a cross section of public health. Int J Environ Res Public Health. 2024; 21 (4): 501.
Makale İçin Tıklayınız