HIV pozitif donörlerden HIV pozitif alıcılara böbrek nakli, son yıllarda organ bekleme listelerindeki HIV pozitif bireyler için önemli bir seçenek olarak ortaya çıkmıştır. ABD’de “HIV Organ Policy Equity Act” kapsamında araştırma amaçlı yapılan bu nakiller, HIV ile yaşayan hastalar için güvenli bir tedavi seçeneği olabilir. Çalışmalar HIV pozitif donörlerden yapılan böbrek nakillerinin genel sağkalım oranları, greft başarısı ve infeksiyon riskleri açısından HIV negatif donörlerden yapılan nakillerle benzer sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu yeni uygulama HIV pozitif bireyler için organ nakli olanaklarını genişleterek yaşam kalitelerini artırma potansiyeline sahiptir.
Bu çalışma HIV pozitif donörlerden HIV pozitif alıcılara yapılan böbrek nakillerinin güvenlik ve etkinliğini değerlendirmeyi amaçlayan gözlemsel bir araştırma olarak planlanmış. ABD’deki 26 merkezde yürütülen çalışmada, HIV pozitif ve HIV negatif donörlerden böbrek nakli yapılan HIV pozitif alıcılar arasında güvenlik, sağkalım ve greft kaybı oranları açısından karşılaştırmalar yapılmış. Araştırma kapsamında 198 böbrek nakli yapılmış ve katılımcılar, HIV pozitif (99 kişi) ve HIV negatif (99 kişi) donörlerden organ alan alıcılar olarak iki gruba ayrılmış. Birincil değerlendirme kriteri olarak ölüm, greft kaybı, ciddi yan etkiler, HIV tedavisinin başarısızlığı gibi güvenlik olayları dikkate alınmış. Sonuçlar HIV pozitif donörlerden nakil yapılan alıcıların bir yıllık sağkalım oranının %94, üç yıllık sağkalım oranının ise %85 olduğunu, HIV negatif donörlerden nakil yapılan alıcılar için ise bu oranların sırasıyla %95 ve %87 olduğunu göstermiş. Greft kaybı olmaksızın sağkalım oranları ve red oranları gibi ikincil sonuçlar da her iki grup arasında benzer çıkmış. Ancak, HIV pozitif donörlerden böbrek alan alıcılarda HIV süper infeksiyonu oranı yüksek bulunmuş. Buna karşın HIV tedavisinde başarısızlık gibi ciddi bir sorun gözlenmemiş.
Bulguların HIV pozitif donörlerden böbrek naklinin güvenli bir seçenek olabileceğini ve HIV pozitif alıcılar için yeni bir tedavi seçeneği olarak klinik pratikte uygulanabilirliğini desteklediği sonucuna varılmış.
Durand CM, Massie A, Florman S, et al. Safety of kidney transplantation from donors with HIV. N Engl J Med. 2024; 391 (15): 1390-1401.
Makale İçin Tıklayınız