Antimikrobiyal direnç, sağlık sistemleri için küresel bir tehdit oluşturmaktadır. Antibiyotik de-eskalasyonu (ADE)’nun antibiyotik direnci gelişme riskini azaltıp azaltmadığına yönelik çalışmalar kısıtlıdır.
Bu tek merkezli retrospektif kohort çalışmasında 2010 ve 2017 yılları arasında Gram-negatif sepsis tanısı ile en az ardışık üç gün beta-laktam (BL) tedavisi alan hastalar incelenmiş. Tedavinin ilk iki günü, spektrum skoru ≥7 olan geniş spektrumlu BL tedavisi alan 7742 hasta çalışmaya dahil edilmiş. Hastalar de-eskalasyon yapılan, tedavi değişikliği yapılmayan ve eskalasyon yapılanlar olmak üzere üç ayrı gruba ayrılmış.
Toplam 644 (8.3%) hasta da 60 gün içinde yeni bir Gram-negatif direnci gelişmiş. Direnç için geçen ortalama süre 23.7 gün olup, insidans 1000 hasta günü başına 1.85 olarak saptanmış (95% güven aralığı [GA]: 1.71-2.00). De-eskalasyon yapılan grupta yeni Gram-negatif direnç gelişimi, tedavi değişikliği yapılmayan gruba göre istatistiksel olarak daha azmış [tehlike oranı (HR) 0.59 (95% CI: .48–.73)]. Sonuç olarak Gram-negatif sepsis nedeniyle takip edilen hastalarda BL de-eskalasyonu, tedavi değişikliği yapmamayla karşılaştırıldığında, yeni direnç geliştirme riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiş.
Bu çalışma, antimikrobiyal direncin önlenmesinde ADE’nin faydasını gösteren bugüne kadarki en geniş hasta populasyonuna sahip çalışmadır. Klinisyenler, direnç oluşumunu engellemek için geniş spektrumlu BL tedavisi de-eskalasyonu ve maruziyeti en kısa etkili süreyle sınırlama çabası içinde olmalıdırlar.
Teshome BF, Park T, Arackal J, Hampton N, Kollef MH, Micek ST. Preventing new Gram-negative resistance through beta-lactam de-escalation in hospitalized patients with sepsis: a retrospective cohort study. Clin Infect Dis. 2024; 79 (4): 826-33.
Makale için Tıklayınız