Türk’ün ateşle imtihanı sonrasında başı dik, güçlü, tam bağımsızlık ülküsüne bağlı olarak kurulan “Türkiye Cumhuriyeti” bugün 101 yaşında. Kutlu olsun!
Bilinçle, gururla, umutla, inançla ve sevgiyle.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Türk’ün ateşle imtihanı sonrasında başı dik, güçlü, tam bağımsızlık ülküsüne bağlı olarak kurulan “Türkiye Cumhuriyeti” bugün 101 yaşında. Kutlu olsun!
Bilinçle, gururla, umutla, inançla ve sevgiyle.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Diyabetik ayak ve bası yarası gibi kronik yaralar tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Kronik yarası olan hastaların yara dışında genellikle ek sağlık problemleri vardır, bu sebeple hastaların takip ve tedavisinin multidisipliner bir ekip ile yapılması önemlidir. Hastanelerde ayak yarası olan hastaların tanı ve tedavisinin sağlanması için kronik yara kurullarının oluşturulması bu tip hastaların tanı ve tedavileri açısından önem taşımaktadır. Günümüzde diyabetik ayak yara ve infeksiyonu olan hastaların önemli bölümü İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarına yönlendirilerek gerek ayaktan gerekse yatarak tedavi edilmektedir. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği bünyesinde “Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma Grubu (DAİÇG)” oluşturulmuştur. Çalışma grubumuz konu ile ilişkili uzmanlık alanlarının destekleri ile bugüne kadar sekiz “Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Simpozyumu (UDAİS)” ve beş “Uygulamalı Yara Bakım Kursu” düzenlenmiştir. Aynı zamanda ülkemizde bir ilk olan Diyabetik Ayak Uzlaşı Raporu ilgili tüm uzmanlık dallarının katkısı ile ilk 2015 yılında hazırlanmış, 2024 yılında güncellenmiştir.
Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma grubumuz, Uygulamalı Yara Bakım Kurslarının altıncısını 31 Ocak-1 Şubat 2025‘te Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nde düzenleyecektir.
Diyabetik ayak ve kronik yara hastası takip eden, ilgi duyan tüm meslektaşlarımızı kursumuza bekliyoruz.
Saygılarımızla.
KLİMİK DAİÇG Yürütme Kurulu
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından her yıl düzenlenen KLİMİK Hepatit Akademisi, bu yıl 14-16 Şubat 2025 tarihleri arasında müzeleri ve parkları ile görülmeye değer, Eskişehirlilerin de söylemiyle ‘’Şehir Eskişehir’dir!’’ olarak da bilinen Eskişehir’de gerçekleştirilecektir.
Akademi eğitim programı İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık eğitimi almakta olan asistanlara yönelik olmakla birlikte kontenjanın yeterli olması durumunda daha önce bu eğitime katılmamış olan uzmanları da kapsayacaktır. Akademi programı viral hepatitlere ilişkin temel bilgiler ve güncel gelişmelerden yola çıkarak hepatit alanında kapsamlı bir içerik sunmaktadır. Akademinin alanında uzman eğiticilerin katkı sunduğu bir bilimsel etkinlik olması hedeflenmiştir.
KLİMİK Hepatit Akademisi 2025’e toplam 50 katılımcı kabul edilecek ve 30 katılımcının katılım ve konaklama giderleri uzmanlık derneğimizce karşılanacaktır. Başvurular Başvuru Formu doldurularak yapılmalıdır. Klimik Hepatit Akademisi 2025’e koşulsuz eğitim desteği sağlayan ilaç sanayi endüstrisine teşekkürlerimizi sunarız.
Saygılarımızla.
Hepatit Akademi Düzenleme Kurulu
Karbapeneme dirençli Acinetobacter baumannii (CRAB) pnömonisinde mevcut tedavi önerisi, en az bir ajanla kombinasyon şeklinde yüksek dozda sulbaktamın kullanılmasını içerir. Ancak sulbaktamın optimum dozajı ile ilgili veri eksikliği devam etmektedir. Bu çalışmada CRAB pnömonisi olan hastalarda sulbaktamın 12 g/gün dozunda uygulanmasının 9 g/gün dozuna kıyasla ölüm oranını azaltıp azaltmadığı araştırılmış.
Çalışma, Eylül 2019 ile Eylül 2023 tarihleri arasında Phramongkutklao Hastanesi’nde CRAB tanısı konulmuş hastalar dahil edilerek, açık etiketli, randomize kontrollü bir çalışma olarak planlanmış. Katılımcılar, kolistin ve günde 9 g sulbaktam ile kolistin ve günde 12 g sulbaktam kombinasyonu verilmek üzere rastgele atanmışlar. Birincil son nokta randomizasyondan 28 gün sonra tüm nedenlere bağlı ölüm oranı olarak belirlenmiş.
Toplam 138 katılımcı arasında kolistin ve 12 g/gün sülbaktam tedavisi verilen grubun daha düşük mortalite oranına sahip olduğu görülmüş (%59.4’e karşı %47.8; p=0.158). Kolistin ve 12 g/gün sülbaktam tedavisi verilen hastalarda 7. günde mikrobiyolojik iyileşme oranının daha yüksek olduğu görülmüş (%73.2’ye karşı %89.4; p=0.02).
Sonuç olarak kolistinin 12 gr/gün sulbaktamla kombinasyonunun, 9 gr/gün dozuna kıyasla mortaliteyi iyileştirebileceği belirtilmiş.
Ungthammakhun C, Vasikasin V, Simsiriporn W, Juntanawiwat P, Changpradub D. Effect of colistin combined with sulbactam: 9 g versus 12 g per day on mortality in the treatment of carbapenems resistant Acinetobacter baumannii pneumonia: a randomized controlled trial. Int J Infect Dis. 2024: 107267.
Perioperatif antibiyotik profilaksisi (PAP) cerrahi alan infeksiyonlarının (CAİ) insidansını azaltır. Kılavuzlar, üriner diversiyonlu sistektomi operasyonu için 24 saat veya daha az süre PAP önermektedir. Ancak bu cerrahi için optimum PAP süresini belirten kanıtlar eksiktir ve PAP’ın uzun süreli uygulanması yaygın bir uygulamadır.
18 Nisan 2018 ile 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında üriner diversiyonlu sistektomi ameliyatı yapılan 18 yaşından büyük hastalarda gerçekleştirilen bu çalışmada, 24 saatlik PAP ile uzun süreli PAP uygulamasının postop 90 gün içinde cerrahi alan infeksiyonlarını önlemede ne kadar etkili olduğu araştırılmış.
PAP ilk grupta 24 saat boyunca (24 saatlik PAP grubu), diğer grupta tüm kateterler ve stentler çıkarılana kadar (Genişletilmiş PAP grubu) uygulanmış. Postop 90 gün içindeki CAİ oranı birincil sonlanım noktası olarak, mortalite oranı ise ikincil sonlanım noktası olarak belirlenmiş.
Toplam 95 hasta 24 saatlik PAP grubuna, 98 hasta genişletilmiş PAP grubuna rastgele atanmış. 24 saatlik PAP grubundaki hastalar ortalama 1 gün PAP alırken, genişletilmiş PAP grubundaki hastaların ortalama 8 gün PAP aldığı görülmüş. 90 gün içinde meydana gelen cerrahi alan infeksiyon oranlarında ve mortalite oranlarında gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görülmüş.
Thurnheer MC, Schürmann A, Huber M, Marschall J, Wuethrich PY, Burkhard FC. Perioperative antibiotic prophylaxis duration in patients undergoing cystectomy with urinary diversion: a randomized clinical trial. JAMA Netw Open. 2024; 7 (10): e2439382.
Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) Solunum Yolu Virusları Çalışma Grubu (ESGREV) tarafından hazırlanan bu editoryal yazı bugünü ve gelecek öngörüleri özetliyor:
“Son 10-15 yılda kanser tedavileri hedefe yönelik tedaviler, hücresel tedaviler, immünoterapi ve mono- ve bispesifik antikorlar gibi yeni yöntemlerle büyük bir genişleme yaşamıştır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 11 yıl içinde 300’den fazla kanser tedavisi onayı vermiş ve bunların üçte biri yeni etki mekanizmalarına sahip ilaçlardan oluşmuştur. Monoklonal antikorlar, otoimmün hastalıklara sahip hastalar için steroid içermeyen remisyon umutları sunmuştur.
Ayrıca, organ nakli ve hematopoietik kök hücre nakli alanındaki büyük ilerlemeler, donör havuzunun genişlemesini sağlamış ve kanser tedavisinde kullanılan chimeric antigen receptor T (CAR-T) hücre tedavisi gibi hücresel tedavi yöntemleri gelişmiştir. Bu gelişmeler bağışıklığı baskılanmış bireylerde infeksiyonlarla mücadelede önemli ilerlemelere katkı sağlamış olsa da infeksiyon risklerini yönetmek hâlâ ciddi bir zorluk olmaya devam etmektedir.”
Sassine J, Skevaki C, Chemaly RF; European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) Study Group for Respiratory Viruses (ESGREV). Infections in immunocompromised hosts: progress made and challenges ahead. Clin Microbiol Infect. 2024: S1198-743X(24)00499-3.
Ventilatör ilişkili olmayan hastane kaynaklı pnömoni (HKP) en yaygın sağlık hizmeti ilişkili infeksiyondur. Tanı sonrası 24-72 saatten önce mikrobiyolojik sonuçlara ulaşılamaması nedeniyle başlangıç tedavisi en sık görülen etkenler ve hastanın çok ilaca dirençli (MDR) etken için risk faktörlerine göre empirik olarak belirlenmektedir. Rehberlerin önerileri değişmekte ve bir antibiyotiği diğerine öncelememekte olduğundan HAP için optimal empirik tedavi belirsizdir. Bu nedenle yazarlar HKP’nin ampirik tedavisi için tüm alternatif rejimlerin karşılaştırmalı etkilerini değerlendirmek amacıyla bu network meta-analizi gerçekleştirmişler.
Değerlendirmelerin sonunda sistematik derlemeye 39 randomize kontrollü çalışma dahil edilmiş.
Tedavi başarısızlığı sonlanımı için değerlendirilen toplam 4807 hastanın dahil edildiği 30 çalışmanın network meta-analizi sonucunda piperasilin tazobaktam ve karbapenemlerin düşük kanıt düzeyi ile en etkili ampirik rejimler olabileceği bulunmuş. Tedavi başarısızlığını azaltmak için antipsödomonal florokinolonların, antipsödomonal sefalosporinlere üstün oldukları belirlenmiş. Mortalite sonlanımının değerlendirildiği 2531 hasta ve 9 alternatif ampirik tedavi rejimini içeren 11 çalışmanın network meta-analizi sonucunda sefalosporin monoterapisi ile seftazidim+linezolid kombinasyonu arasında yine düşük kanıt düzeyi ile anlamlı fark tespit edilmemiş.
Sonuç olarak piperasilin tazobaktamın HKP için tedavi başarısızlığını düşürmede empirik antibiyoterapi rejimleri arasında en etkili antibiyotiklerden olabileceği, ampirik olarak MRSA’yı kapsamanın mortaliteyi azaltmada ek faydası olmadığı şeklinde değerlendirme yapılmış. Bununla birlikte dirençli patojenler için risk faktörleri olan hastalarda MRSA kapsanması ya da P. aeruginosa etkili ikili antibiyoterapinin sonlanımları iyileştirmede etkisinin belirsiz olduğu sonucuna varılmış.
Ghadimi M, Siemieniuk RAC, Guyatt G, et al. Empiric antibiotic regimens in adults with non-ventilator-associated hospital-acquired pneumonia: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Microbiol Infect. 2024; 30 (11): 1351-63.
Makale İçin Tıklayınız
ESCMID Global 2025 için özet gönderimi artık açık! Son Başvuru tarihi 27 Kasım 2024’tür.
Özet Göndermek İçin Tıklayınız
TAE Yönlendirme Komitesi (TAE SC) Seçimleri 2024: Adaylık aşaması açıldı! Son başvuru tarihi 13 Kasım 2024’tür.
ESCMID, ilk İnfeksiyon Hastalıkları pilot sertifikasyon sınavını 18 Ocak 2025’te yapacak. Başvuruların 18 Aralık 2024’e kadar yapılması gerekmektedir.