Çalışma kapsamında 16 ülkede (Tayland, Pakistan, Sri Lanka, Endonezya, Kamboçya, Myanmar, Filipinler, Papua Yeni Gine, Mozambik, Madagaskar, Vietnam, Laos, Hindistan, Doğu Timor, Nepal ve Maldivler) çöpçüler ve sağlık çalışanlarının desteği ile 20 941 kullanılmış prezervatif toplanmış. Toplanan prezervatiflerden MPXV DNA konsantrasyonu RT-PCR ile ölçülmüş ve sonucu Sanger sekanslama ile N3R/OPG016 geni kullanılarak valide edilmiş. MPXV-pozitif örnekler RT-PCR ile eş zamanlı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından da değerlendirilmiş.
Toplanan 20 941 prezervatifin %1.3 (262)’ünde MPXV DNA pozitifliği saptanmış. Pozitifliğin en yüksek olduğu üç ülke sırasıyla Hindistan (%2.7), Pakistan (%2.3) ve Tayland (%2.1) olarak tespit edilmiş. Aynı ya da komşu ülkelerden gelen örnekler genellikle yakın gruplandırılmış ve bu da bölgesel salgınları düşündürmüş. Eş zamanlı pozitiflikler N. gonorrhoeae için Sri-Lanka’da %53.8, HSV-1 için %61.5; HIV için %75, C. trachomatis Sri-Lanka’da %53.8, HPV için Timor-Leste’de %55.6 olarak bulunmuş.
Yazarlar bulgularının kullanılmış prezervatiflerin m-çiçeği bulaşması ve m-çiçeğinin diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarla birlikte ortaya çıkması için dolaylı bir sürveyans aracı olarak kullanılabileceğini gösterdiğini düşünmüşler.
Wannigama DL, Amarasiri M, Phattharapornjaroen P, et al. Community-based mpox and sexually transmitted disease surveillance using discarded condoms in the global south. Lancet Infect Dis. 2024; 24 (10): e610-e613.