Şiddetli influenza tedavisi için en uygun antiviral ilacın hangisi olduğu hala belirsizliğini korumaktadır. Bu sistematik inceleme ve ağ meta-analizinde güncellenen WHO influenza klinik yönergelerini desteklemek için şiddetli influenza hastalarının tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların etkinliği değerlendirilmiş.
Bu derlemeye, şüpheli veya laboratuvar onaylı influenza nedeniyle hastaneye yatırılmış hastaları içeren ve influenzaya doğrudan etkili antiviralleri plasebo, standard bakım veya başka bir antiviral ile karşılaştırıp 20 Eylül 2023’e kadar yayımlanmış olan randomize kontrollü çalışmalar dahil edilmiş. Çalışmalar; MEDLINE, Embase, Cochrane Central Register of Controlled Trials, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature, Global Health, Epistemonikos ve ClinicalTrials.gov üzerinden taranmış. Hedeflenen sonlanım noktaları; semptomların hafifleme süresi, hastanede kalış süresi, yoğun bakım ünitesine yatış, invazif mekanik ventilasyona ilerleme, mekanik ventilasyon süresi, mortalite, hastaneden taburcu olma noktası, antiviral direncin ortaya çıkması, istenmeyen olaylar, tedavilerle ilgili istenmeyen olaylar ve ciddi istenmeyen olaylar olarak belirlenmiş. Kanıtları özetlemek ve GRADE (Öneri Değerlendirme, Geliştirme ve Değerlendirme Derecelendirmesi) yaklaşımını kullanarak kanıtların kesinliğini değerlendirmek için ağ meta-analizleri kullanılmış. Bu çalışma PROSPERO’ya kaydedilmiş (CRD42023456650).
Tarama sonucuna ulaşılan 11 878 kayıttan, 1424 katılımcılı (ortalama veya medyan yaş 36-60; %43-78 erkek hasta) sekiz çalışma bu sistematik incelemeye dahil edilmiş ve bunlardan altısı ağ meta-analizine alınmış. Mevsimsel ve zoonotik grip için oseltamivir, peramivir veya zanamivirin mortalite üzerindeki etkileri plasebo veya plasebo içermeyen standard bakımla karşılaştırıldığında çok düşük kesinlikteymiş. Plasebo veya standard bakımla karşılaştırıldığında mevsimsel grip için hastanede yatış süresinin oseltamivir (ortalama fark –1.63 gün, %95 GA –2.81 ila –0.45) ve peramivir (–1.73 gün, –3.33 ila –0.13) ile azaldığına dair düşük kesinlikte kanıt bulunmuş. Standard bakımla karşılaştırıldığında semptomların hafifletilmesi süresinde oseltamivir (0.34 gün, –0.86 ila 1.54; düşük kesinlik kanıtı) veya peramivir (–0.05 gün, –0.69 ila 0.59; düşük kesinlik kanıtı) ile çok az veya hiç fark yokmuş. Oseltamivir, peramivir ve zanamivir ile advers olaylarda veya ciddi advers olaylarda hiçbir fark yokmuş (çok düşük kesinlik kanıtı).
Şiddetli influenzalı hastalarda antivirallerin diğer sonuçlar üzerindeki etkileri konusunda belirsizliğin devam ettiği belirtilmiş. Uygun çalışma sayısının az olması nedeniyle yayın yanlılığı test edilememiş. Sonuç olarak hastanede yatan şiddetli influenza hastalarında, oseltamivir ve peramivir, standard bakım veya plasebo ile karşılaştırıldığında hastanede kalış süresini azaltabileceği (Kanıt kesinliği düşük) söylenmiş. Bununla beraber, antiviral ilaçların mortalite ve diğer önemli hasta sonlanım noktaları üzerindeki etkilerinin randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen yetersiz veriler nedeniyle oldukça belirsiz olduğu ifade edilmiş.
Gao Sr Y, Guyatt G, Uyeki TM, et al. Antivirals for treatment of severe influenza: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Lancet. 24 Ağustos 2024.
Makale İçin Tıklayınız