Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
13
Ağustos
2024
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Batı Nil Ateşi Ülkemizde: Yine, Yeniden (Web Konferans, 20 Ağustos 2024)

20 Ağustos 2024 Salı günü, 21.00-22.30 saatleri arasında “Batı Nil Ateşi Ülkemizde: Yine, Yeniden” web konferansı yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Epidemiyoloji, Klinik ve Tedavi
Prof. Dr. Serap ŞİMŞEK-YAVUZ
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Tanı
Öğr. Gör. Dr. Dilek MENEMENLİOĞLU
Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Salgın Sorgulama: Nasıl Yapmalı?
Uzm. Dr. Elif AGÜLOĞLU
Eyüpsultan Devlet Hastanesi

Sivrisinek Mücadelesi: İstanbul Tecrübesi
Öğr. Gör. Dr. Önder ERYİĞİT
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu.

VIII. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları (UDAİS 2024) Simpozyumu (12-14 Eylül 2024, İstanbul)

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma Grubu (DAİÇG)’nun bu yıl düzenleyeceği VIII. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları (UDAİS 2024) Simpozyumu‘nu 12-14 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da yapacağımızı duyurmaktan büyük mutluluk duymaktayız.

UDAİS 2024’te yayımlanma aşaması henüz devam eden Uzlaşı Raporu 2024’ü sizlerle paylaşmayı umut ederken diyabetik ayak infeksiyonlarının çok yönlü olarak bilimsel bir ortamda değerlendirilmesini amaçladık. Aynı zamanda  VIII. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Simpozyumu düzenleme kurulunda cerrahi bölümlerden meslektaşlarımız da görev alarak tam bir ekip çalışmasına örnek oluşturmayı hedefledik. UDAİS 2024’te diyabetik ayak yarasına daha profesyonel yaklaşmak isteyen hemşirelere yönelik bir kurs da düzenleyeceğiz.

Ulusal ve uluslararası hekimler ve derneklerin desteği ile gerçekleştirilecek ve diyabetik yara infeksiyonu ile ilgilenenlerin bilgilerini güncelleyeceği veya ilgilenmek isteyenlerin teorik olarak bilgilenmenin yanı sıra pratik uygulamaları yakından izleyeceği bir ortam sağlayacak olan 2024’e tüm sağlık çalışanlarını bekliyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

I. Viral İnfeksiyonlar ve Bağışıklama Simpozyumu (19-21 Eylül 2024, İstanbul)

Viral infeksiyonlar, yarattıkları önemli sağlık sorunlarına ek olarak, bireylerin ve toplumların sağlığı üzerinde de ciddi etkilere sahiptir. Bu etkiler, sağlık politikalarının şekillenmesinden, sağlık sistemlerinin ve ekonomilerinin derinden etkilenmesine, hatta sosyal yaşamın büyük ölçüde kısıtlanmasına kadar uzanabilir. Bu nedenle, epidemiyoloji, tanı, tedavi ve önleme konularında yaşanan önemli bilimsel gelişmelerin ışığında, viral infeksiyonların tüm virus gruplarını kapsayacak şekilde ayrıntılı olarak ele alınması, camiamız için öncelik taşımaktadır. Bu bağlamda, Derneğimiz tarafından düzenlenen ve 19-21 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan I. Viral İnfeksiyonlar ve Bağışıklama Simpozyumu’nun, ülkemizdeki bilim camiasına viral infeksiyonlar konusunda önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Viral infeksiyonlarla ilgili tüm bilimsel gelişmelerin, konusunda uzman kişiler tarafından aktarılacağı, sorunların, deneyimlerin ve üretimlerin paylaşılacağı simpozyumumuzda, alanında deneyim sahibi meslektaşlarımızın yanı sıra genç uzman ve asistan arkadaşlarımızla da buluşmayı hedefliyor, destek ve katılımlarınızla zenginleşecek olan simpozyumumuza hepinizi davet ediyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Etkin Antiretroviral Tedavinin Olduğu Bir Dönemde HIV-pozitif Hastalarda Toplum Kökenli Pnömoni

Bu çalışmada etkili anti-retroviral tedavi döneminde HIV infeksiyonunun toplum kökenli pnömoni (TKP) üzerindeki prognostik etkisi incelenmiş. 2015-2022 yılları arasında Kanada’daki 31 hastanede TKP tanısıyla yatan hastaların verileri retrospektif olarak analiz edilmiş. Toplam 82 822 hastadan 1518 (%1.8)’i HIV tanısı almışı. HIV pozitif hastaların genellikle daha genç, erkek cinsiyetinde ve daha az ek hastalığa sahip oldukları bulunmuş. Hastanede HIV pozitif hastaların %4.4’ü, HIV negatif hastaların ise %8.5’i hayatını kaybetmiş. HIV pozitif olmak, AIDS gelişmediği sürece hastane içi ölüm riskini artırmamış. Ancak AIDS tanısı alan hastalarda ölüm riski anlamlı derecede yüksek bulunmuş. HIV infeksiyonu AIDS olmadan tek başına TKP için kötü bir prognostik faktör olarak görülmemelidir.

Bai AD, Srivastava S, Martinez Cajas JL, Razak F, Verma AA. Community-acquired pneumonia in people with Human Immunodeficiency Virus (HIV) during the current era of effective antiretroviral therapy: a multi-center retrospective cohort study. Clin Infect Dis. 2024: ciae393.

Makale İçin Tıklayınız

Ensefalitte Beyin Omurilik Sıvısı Pleositozunun Yokluğu

Ensefalitin erken tanısı beyin omurilik sıvısı (BOS) pleositozu da dahil olmak üzere nöroinflamasyon belirtilerinin tanımlanmasını içerir. Bununla birlikte ensefalitte BOS pleositozunun yokluğu, özellikle otoimmün ensefalitte tanımlanmıştır.  Bu çalışmada ensefalitin zamanında tanısı ve yönetimi hakkında bilgi vermek için BOS beyaz kan hücresi pleositozunun (≥ 5 hücre/µL) yokluğu veya varlığı ile ilişkili klinik özellikler ve sonuçlar incelenmiş. Bu retrospektif çalışmada, tüm nedenlere bağlı ensefaliti olan 597 yetişkin hastanın başlangıç BOS profilleri karşılaştırılmış.

Toplam 597 hastanın 446 (%74.7)’sında BOS pleositozu görülürken 151 (%25.3)’inde görülmemiş. BOS pleositozu infeksiyöz vakalarda (200/446, %44.8) ve başlıca anti-NMDAR ansefalitinden (37/59, %62.7) oluşan 59 (%13.2) otoimmün vakada daha sık görülmüş. Özellikle pleositozu olmayan grup benzer oranlarda infeksiyöz (47/151, %31.1) ve otoimmün (38/151, %25.92; p>0.05) ensefalitten oluşmuş. İnfeksiyöz ensefaliti  olanlar arasında, 18/76 (%23.7)’sı HSV-1 ensefaliti olmak üzere 47/247 (%19)’sinde pleositoz yokmuş. Pleositozun olmaması asiklovir uygulama oranının daha düşük olmasıyla ilişkiliymiş (pleositozu olmayan hastalarda %47.7’ye karşılık pleositozu olan hastalarda %71.1, p<0.001). Pleositoz, Full Outline of UnResponsiveness (FOUR) skoru ≤14 gibi bazı klinik ciddiyet ölçütleriyle ilişkili olmasına rağmen, mortalite veya hastanede yatış süresinin uzamasıyla ilişkili bulunmamış.

BOS pleositozu ensefalit tanısı için önemli bir kriterdir, ancak tüm nedenlere bağlı ensefaliti olan hastaların %25.3’ünde ve HSV-1 ensefaliti olanların %23.7’sinde ilk BOS incelemesinde pleositoz yoktur. Ensefalit şüphesi olan hastalarda pleositoz yokluğunda asiklovir başlanması geciktirilmemelidir.

Habis R, Kolchinski A, Heck AN, et al. Absence of cerebrospinal fluid pleocytosis in encephalitis. Clin Infect Dis. 2024: ciae391.

Makale İçin Tıklayınız

Hematopoetik Kök Hücre Naklinden Sonra İnvazif Fungal İnfeksiyonun Önlemesinde Gastro-rezistan Posakonazol Tabletler: Eşleştirilmiş Bir Kohort Çalışması

Bu çalışmada hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) hastalarında invazif fungal infeksiyon (İFİ)’un önlenmesinde posakonazol (POS) gastro-rezistan tabletleri değerlendirmek ve POS plazma konsantrasyonlarını analiz etmek amaçlanmış.

Eski bir kohortun kontrol olarak kullanıldığı tek kollu bir çalışma tasarlanmış. Aralık 2020 ile Mayıs 2022 tarihleri arasında Çin Tıp Bilimleri Akademisi Kan Hastalıkları Hastanesi, HKHN Merkezi’nde HKHN uygulanan 13 yaş ve üzeri hastalar çalışmaya dahil edilmiş ve bu hastalar prospektif olarak değerlendirilmiş. POS gastro-rezistan tabletleri nakil sonrası ağız yoluyla birinci günden 90. güne kadar hastalara verilmiş ve plazma konsantrasyonları takip edilmiş. Ocak 2018 ile Aralık 2020 arasında POS dışında alternatif antifungal profilaksi alan hastalar da başka bir retrospektif kohortta tanımlanmış ve bu gruplar eğilim skoru yöntemleri kullanılarak eşleştirilmiş.  Prospektif çalışmada İFİ’yi önlemek amacıyla POS gastro-rezistan tabletleri alan 144 hasta, almayan diğer 287 hasta ile karşılaştırılmış. Nakil sonrası 90. günde POS tablet grubunda İFİ’nin kümülatif insidansı anlamlı derecede daha düşük bulunmuş [%2.81 (95% CI, %0.09%-5.50%)’e karşılık %7.69 (95% CI, %4.60%-10.78%); p= 0.044].

Yan etkiler gruplar arasında benzer bulunmuş:
1. Karaciğer hasarı → 144/33 (%22.92)’e karşılık 287/84 (%29.27) (p = 0.162)
2. Böbrek hasarı → 144/15 (%10.41)’e karşılık 287/37 (%12.89) (p = 0.457)

İlaç uygulamasından sonraki 4, 8, 15 ve 22. günlerdeki ortalama POS plazma konsantrasyonları sırasıyla 930.97 ng/ml, 1143.97 ng/ml, 1569,8 ng/ml ve 1652.57 ng/ml bulunmuş.

Posakonazol ve vorikonazol, HKHN sonrası primer profilakside önerilmesine rağmen, çok az çalışma gastrorezistan POS tabletler ile diğer tedavilerin etkinliklerini karşılaştırmaya odaklanmış. Burada KHN sonrası antifungal profilaksi için POS gastro-rezistan tabletler verilen hastalarda daha düşük bir İFİ kümülatif insidansı olduğu tespit edilmiş. HKHN hastalarında POS plazma konsantrasyonu ilaç kullanımının 15. gününde stabilize olmuş.

Jiaxin C, Pan P, Dan F, et al. Posaconazole gastro-resistant tablets for preventing invasive fungal disease after hematopoietic stem cell transplantation: a propensity-matched cohort study. Clin Microbiol Infect. 2024: S1198-743X(24)00351-3.

Makale İçin Tıklayınız

ESCMID Bültenden Haberler

1. Yeni ESCMID Rehberi CMI Dergisi’nde Yayımlandı!
Acil Servislerde Antimikrobiyal Yönetim – ESCMID Rehberi yakın zamanda CMI Dergisi’nde yayımlandı. Bu rehber, acil serviste görülen hastalar için akılcı antibiyotik kullanımını kanıta dayalı önerilerle desteklemektedir.
Rehber İçin Tıklayınız

2. ESCMID Mentörlük Programı!
Mentörler ESCMID Mentörlük Merkezi (EMC) bünyesinde yer alır ve danışanlarına destek ve rehberlik sunarlar. Bu program aracılığıyla ESCMID üyelerine kendi alanlarındaki yetenekli profesyonellerle tanışmaları, araştırma ve kariyer gelişimi konusunda değerli bilgiler edinmeleri için eşsiz bir fırsat sunulmaktadır. Danışanların programdan ve mentörlerinden tam anlamıyla faydalanmak için 1-2 yıllık bir taahhütte bulunmaları teşvik edilmektedir.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

3. ESCMID Bireysel Araştırma Fon Desteği
ESCMID, Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları alanlarındaki çığır açan araştırma projelerini desteklemek için her yıl yaklaşık 800 bin EUR ayırmaktadır. Gelecek vadeden genç araştırmacılara bireysel araştırma desteği programı açılmıştır. Son başvuru tarihi 12 Eylül 2024’tür.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr