Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
28
Mayıs
2024
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Ülkemizde Bitirilemeyen Zoonozların Tanı ve Tedavisinde Kritik Kararlar (28 Mayıs 2024, İstanbul)

Derneğimizin 2023-2024 dönemi bilimsel toplantıları İstanbul’daki “Ülkemizde Bitirilemeyen Zoonozların Tanı ve Tedavisinde Kritik Kararlar” toplantısıyla devam ediyor. 28 Mayıs 2024 Salı günü, 18.00-20.00 saatleri arasında Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı Kat 2, Beyoğlu adresinde yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Toplantı Programı İçin Tıklayınız

Önlüğü Çıkarmak: COVID-19 İçin Temas İzolasyonu Önerileri Gerekli mi?

COVID-19 bulaşması konusunda elde edilen verileri gözden geçirerek temas izolasyonunun gerekli olup olmadığını tartışan bu makalenin yazarları makalenin amacını şu cümlelerle özetliyorlar: “SARS-CoV-2 ağırlıklı olarak aerosoller yoluyla bulaşır; ancak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), COVID-19 hastalarının bakımı için temas önlemlerinin (önlük ve eldiven) kullanılmasını önermeye devam etmektedir. İnfeksiyon önleme kılavuzları mevcut bilimi yansıtmalı ve bu israflı uygulamayı ortadan kaldırmalıdır.”

Rabin AS, Marr LC, Blumberg HM. Doff Thy Gown – Shedding Contact Precautions for COVID-19. Clin Infect Dis. 2024: ciae276.

Makale İçin Tıklayınız

Gram-negatif Kan Dolaşımı İnfeksiyonu Olan Hastanede Yatan Hastalarda İnfeksiyon Hastalıkları Konsültasyonu ile Mortalite Arasındaki İlişki: Popülasyona Dayalı Retrospektif Kohort Çalışması

Gram-negatif kan dolaşımı infeksiyonunda (GN-BSI) rutin infeksiyon hastalıkları (ID) konsültasyonunu destekleyen veriler sınırlıdır. Ontario’da sağlık müdürlüğü veritabanları kullanılarak yürütülen retrospektif kohort çalışmasında GN-BSI hastalarında ID konsültasyonu ile mortalite arasındaki ilişki değerlendirilmiş. Nisan 2017 ile Aralık 2021 tarihleri ​​arasında hastaneye yatırılan GN-BSI’li yetişkin hastaların dahil edildiği bu çalışmada birincil sonuç 30 günde tüm nedenlere bağlı ölümlere kadar geçen süreymiş. ID konsültasyonu ilk pozitif kan kültüründen ilk 10 günde hastanın görülmesi olarak tanımlanmış.

Toplam 53 hastanede GN-BSI’li 30 159 hastadan 11 013’üne (%36.5) ID konsültasyonu yapılmış. Hastaneler genelinde GN-BSI hastalarına yönelik ID konsültasyonunun medyan yaygınlığı %35.0 bulunmuş fakat bu veri geniş değişkenlik göstermiş (%2.7-76.1 aralığı, çeyrekler arası aralık %19.6-41.1). ID konsültasyonu alan 1041 (%9.5) hasta 30 gün içinde ölürken, ID konsültasyonu yapılmayan 1797 (%9.4) hasta 30 gün içinde ölmüş. Tam olarak ayarlanmış çok değişkenli modelde ID konsültasyonu mortalite faydasıyla ilişkilendirilmiş (düzeltilmiş HR 0.82, %95 CI 0.77-0.88, p < 0.0001; mutlak risk azalması -%3.8). Birincil sonuca ilişkin araştırma amaçlı alt grup analizleri, ID konsültasyonunun yüksek riskli özelliklere (hastane infeksiyonu, polimikrobiyal veya Enterobacterales dışı infeksiyon, antimikrobiyal direnç veya idrar yolu dışı kaynak) sahip hastalarda daha fazla fayda sağlayabileceğini göstermiş.

Erken ID konsültasyonu GN-BSI hastalarında mortalitenin azalmasıyla ilişkili bulunmuş. Kaynaklar izin veriyorsa, hasta sonuçlarını iyileştirmek için bu hasta popülasyonu için rutin ID konsültasyonu düşünülmelidir.

Ong SWX, Luo J, Fridman DJ, et al. Association between infectious diseases consultation and mortality in hospitalized patients with Gram-negative bloodstream infection: a retrospective population-wide cohort study. Clin Infect Dis. 2024: ciae282.

Makale İçin Tıklayınız

Nörosifilis

Clinical Infectious Diseases (CID) dergisinde 16 Mayıs tarihinde  yayımlanan bu derlemeyi yazarlar şu cümlelerle tanıtmışlar: 

“Nörosifilisli bireylerin tanı, tedavi ve takibindeki temel kavramları gözden geçirdik. Nörosifilisten farklı antiteler olan oküler ve otik sifilis üzerine odaklanmasak da nörosifilis ile ilgili ayrımları vurgulamak için bu tanılar hakkında bazı bilgilere yer verdik. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sifilis epidemiyolojisini tanımlayarak, bu infeksiyondan belirgin şekilde etkilenen popülasyonları vurgulayarak ve nörosifilis yükünü tahmin etmeye çalışarak başladık. Erken ve geç (üçüncül) nörosifilisin temel klinik özelliklerini tanımladık ve antibiyotik çağında asemptomatik nörosifilisin klinik önemini karakterize ettik. Beyin omurilik sıvısı (BOS) inceleme endikasyonlarını ve treponemal ve lipoidal antikorlar, beyaz hücre sayımı ve protein konsantrasyonu dahil olmak üzere farklı BOS analizlerinin performans özelliklerini gözden geçirdik. Gelecekteki biyobelirteçler ve görüntülemenin rolünü kısaca ele aldık. Nörosifilis için tercih edilen ve alternatif tedavileri ve ayrıca intravenöz penisilini desteklemek için geliştirilmiş kas içi benzatin penisilin G’nin (BPG) kullanımına ilişkin kanıtlar da dahil olmak üzere bu tedavilere ilişkin kanıtları gözden geçirdik. Takip önerilerini, önleme stratejilerini ve yönetim konusunda ortak karar almanın önemini gözden geçirerek sonuca vardık.”

Hamill MM, Ghanem KG, Tuddenham S. Executive Summary: State-of-the-Art Review: Neurosyphilis. Clin Infect Dis. 2024; 78 (5): 1085-7.

Makale İçin Tıklayınız

Organ Nakli İlişkili İnfeksiyonlar

KLİMİK Nakil İlişkili İnfeksiyonlar Çalışma Grubu “Organ Naklinde Sık Görülen Enfeksiyonlar” özel sayısını  yayımladı. Önsözdeki açıklama şu şekilde: “Bu özellikli hasta grubunda gelişen infeksiyonları  değerlendirebilecek bilgi düzeyine sahip hekimlerin varlığı, organ nakli başarısının önemli bir basamağını oluşturmaktadır. Bu amaçla Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği bünyesinde kurmuş olduğumuz Nakil İlişkili İnfeksiyonlar Çalışma Grubu (NİÇG), bu hastalara hizmet verecek hekimlerin bilgi düzeyini arttırmak amaçlı çeşitli etkinliklerde bulunmaktadır. Türkiye Klinikleri’nin ”Organ Naklinde Sık Görülen Enfeksiyonlar” adlı kitabı da bu etkinliklerden biridir. Bu kitap iki bölüm olarak düzenlenmiştir. Birinci bölümde organ nakli infeksiyonları, ikinci bölümde ise bir diğer önemli tedavi yöntemi olan hematopoietik nakillerden sonra gelişen infeksiyonlar irdelenecektir.”

Arslan AH, ed. Organ Naklinde Sık Görülen Enfeksiyonlar. Türkiye Klinikleri Enfeksiyon Hastalıkları-Özel Konular. 2024.

Dergi İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr