Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
23
Nisan
2024
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken çocuklarımızın sevincini ve coşkusunu paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

23 Nisan 1920 tarihinde halkımız egemenliği kendi eline almış, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine başlamıştır.
Büyük Atatürk, Türk Milletinin büyük güçlüklerle elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş gününü çocuklara armağan etmiştir. Hedefimiz çocuklarımızın uygar dünya vatandaşlarıyla eşit olanaklara, hak ve özgürlüklere sahip oldukları, sevgi ve kardeşlik içerisinde, aklın ve bilimin ışığında, bağımsız ve özgür ülkemizde büyümelerini sağlamaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu hedefi gerçekleştirmek için kurulmuş olduğunu hiç unutmaksızın çalışmalarına devam etmekle görevlidir. Şüphesiz inancımız şudur ki 23 Nisan 1920 tarihinde başlayan bu yolculuk sonsuza kadar sürecek ve Yüce Önderimizin ifade ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.

Bayramınız kutlu olsun!
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

KLİMİK 2024 Kongresinden Akılda Kalanlar: Gram-Pozitif Bakteriyemilerde Endokarditi Ne Zaman Araştıralım?

Kongreden akılda kalanlar başlığı ile yaptığımız yayınlarda bu haftaki konuğumuz İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmakta olan Uzm. Dr. Serpil Öztürk. KLİMİK İnfektif Endokardit Çalışma Grubu’nda yeralan hocamızla kongrede yaptığı “Gram Pozitif Bakteriyemilerde Endokarditi Ne Zaman Araştıralım?” başlıklı sunumunu konuştuk. “İnfektif Endokarditin Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu”nu ve klinik pratik yaklaşımı değerlendirdik. Bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan hocamıza çok teşekkür eder, sizlere keyifli dinlemeler dileriz.

Podcast Yayınımızı Dinlemek İçin Tıklayınız

KLİMİK 2024 Kongresinden Akılda Kalanlar: Kenelerle Gelen İnfeksiyonların Moleküler Epidemiyolojisi-Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Lyme Hastalığı ile İlişkili Mitler

Kongreden akılda kalanlar başlıklı yayınların bu haftaki bir diğer konuğu Doç. Dr. Ömer Orkun. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Klinik Öncesi Bilimler Bölümü, Veterinerlik Parazitolojisi Anabilim Dalı’nda görev yapmakta olan Orkun, KLİMİK 2024’te “Kenelerle Gelen İnfeksiyonların Moleküler Epidemiyolojisi- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Lyme Hastalığı” başlığı ile oldukça ilgi çekici bir konuşma yaptı. Bu konuşmaya dair önemli noktaları ve daha fazlasını Doç. Dr. Ömer Orkun’a sorduk. Ülkemiz için oldukça önemli olan bu hastalıkları ele aldığımız yayınımıza katıldığı için hocamıza çok teşekkür ediyor ve sizlere keyifli dinlemeler diliyoruz.

Podcast Yayınımızı Dinlemek İçin Tıklayınız

Birlikte Tartışalım Toplantısı (24 Nisan 2024, Ankara)

Derneğimizin 2023-2024 dönemi bilimsel toplantıları Ankara’daki “Birlikte Tartışalım” toplantılarının beşincisiyle devam ediyor. 24 Nisan 2024 Çarşamba günü, 17.00-18.30 saatleri arasında İbni Sina Hastanesi, Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu’nda yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Program İçin Tıklayınız

Antimikrobiyal Yönetim Programları (180. Web Konferans, 25 Nisan 2024)

25 Nisan 2024 Perşembe günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Antimikrobiyal Yönetim Programları” web konferansı yapılacaktır.

Program
Yöneten: Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Ulusal Algoritmalar Antibiyotik Kullanımının Azalmasında Etkili Oldu mu?
Uzm. Ecz. Mesil AKSOY
T.C. Sağlık Bakanlığı TİTCK Akılcı İlaç Kullanım Dairesi Başkanı

Ülkemizde COVID-19 Pandemisi Sağlık Bakımı İlişkili İnfeksiyonları Etkiledi mi?
Doç. Dr. Elif SARGIN-ALTUNOK
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

IDCM Dergimiz PubMed’te!

Yayın hayatına 2019 yılında başlayan IDCM dergimizin, 2022 yılının ilk sayısından itibaren PubMed Central® (PMC)’a kabul edildiğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkesi kutlarız.

Sevgi ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Ayrıntılar İçin Tıklayınız

Çoklu İlaca Dirençli Bakterilerin Kolonizasyonunun Solid Organ Nakli Alıcılarında Greft Sağkalımı, İnfeksiyon Riski ve Ölüm Oranına Etkisi: Sistematik Derleme ve Meta-analiz

Bu çalışmada, solid organ nakli (SOT) alıcılarında bakteriyel infeksiyonların, özellikle de çoklu ilaca dirençli (MDR) bakterilerin neden olduğu infeksiyonların artan prevalansı vurgulanmıştır. Çalışmada MDR bakterileri ile kolonize olan SOT alıcılarında mortalite, infeksiyon ve greft kaybı risklerini değerlendirmek amaçlanmış. 

SOT alıcılarında MDR kolonizasyonu, nakil sonrası ilk yıl içinde tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin önemli ölçüde daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiş. Riskin özellikle CRE, MRSA ve VRE ile kolonize olan alıcılarda belirgin olduğu gösterilmiş. MDR kolonizasyonunun nakil sonrası ilk yıl içinde greft kaybı riskini veya yeniden nakil ihtiyacını artırmadığı bulunmuş. Bu bulgu, MDR kolonizasyonunun alıcının hayatta kalmasını etkileyebileceği, ancak greft açısından doğrudan etkisinin olmayabileceğini göstermiş. MDR kolonizasyonu özellikle kan dolaşımı ve idrar yolu infeksiyonlarını önemli ölçüde artırmış. MDR bakterileri içinde en yüksek infeksiyon riskinin CRE kolonizasyonunda olduğu gösterilmiş. Karaciğer nakli alıcılarının, diğer organ nakli alıcılarına kıyasla MDR kolonizasyonu sonrası ölüm risklerinin ve infeksiyon oranlarının daha yüksek olduğu vurgulanmış ve bu hasta popülasyonunun karşılaştığı önemli zorluklara değinilmiş.

Genel olarak makalede MDR kolonizasyonunun nakil sonrası sonuçlar üzerindeki etkisini anlamanın öneminin altı çizilmiş ve MDR ile kolonize olan nakil alıcılarında infeksiyon riskini  sınıflandırma stratejilerini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunulmuş.

Almohaya A, Fersovich J, Weyant RB, et al. The impact of colonization by multi drug resistant bacteria on graft survival, risk of infection, and mortality in recipients of solid organ transplant: systematic review and meta-analysis. Clin Microbiol Infect. 2024: S1198-743X(24)00167-8.

Makale İçin Tıklayınız

İspanya’da Gebelere Boğmaca Aşısı Uygulanması Sonrası Bebeklerde Boğmaca Hastalığının Şiddetinin Azalması, 2015–2019

İspanya’da gebeliğin üçüncü trimesterinde anneye boğmaca aşısı uygulanmasına 2015 yılında başlanmış ve 2019’da ulusal düzeyde %84’lük bir kapsama ulaşılmıştır. Bu ekolojik çalışmada, doğum öncesi aşının uygulanmasıyla bebeklerde boğmaca hastalığının şiddetinde bir değişiklik olup olmadığı araştırılmış.

Ulusal kayıt verileri kullanılarak İspanya’da 2005-2019 döneminde boğmaca nedeniyle hastaneye yatırılan bebeklerin 100 000 nüfus başına yıllık hastaneye yatış oranları ve ortalama hastanede kalış süresi hesaplanmış. Segmentli Poisson regresyonu kullanılarak aşılamadan önceki (2005–2014) ve aşılamadan sonraki (2015–2019) dönemler için her iki grupta belirlenen değişkenlerin genel oranları ve yıllık yüzde değişimleri karşılaştırılmış.

Aşılama öncesi dönemde 0-2 aylık bebeklerin boğmaca nedeniyle hastaneye yatış oranı, referans gruba göre beş kat daha yüksek bulunmuş ve hastanede ortalama %50 daha uzun süre kaldıkları belirlenmiş. Maternal aşılamanın başlamasından sonra ise 0-2 aylık bebeklerde hastaneye yatış oranının 3-11 aylık bebeklere göre daha hızlı azaldığı belirlenmiş. 2019’da boğmaca nedeniyle ortalama hastanede kalış süresi her iki grupta da yaklaşık 4.5 gün olarak gözlenmiş.

İspanya’da gebe kadınlara uygulanan boğmaca aşısının, daha büyük bebeklerle karşılaştırıldığında hedef grupta hastalık şiddetinde önemli bir azalmaya yol açtığı belirtilerek, sağlık profesyonellerinin anneye yönelik aşıların önemi konusunda eğitilmesinin önemi vurgulanmış.

Parisi A, Nuñez O, López-Perea N, Masa-Calles J. Reduced pertussis disease severity in infants following the introduction of pertussis vaccination of pregnant women in Spain, 2015-2019. Vaccine. 2024; 42 (11): 2810-6.

Makale İçin Tıklayınız

Adölesan ve Genç Erişkinlerde COVID-19 Aşısı Sonrası Ani Kardiyak Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi – Oregon, Haziran 2021–Aralık 2022

COVID-19 aşısı adölesan ve genç erişkinlerde miyokardit ile ilişkilendirilmiş ve bu yaş grubunda aşıya bağlı olası kardiyak ölümler konusunda endişeler oluşmuştur. Nisan 2021’de, özellikle aşı olan genç erkeklerdeki COVID-19 aşısı sonrası miyokardit vakaları “Aşı Yanetki Olay Bildirim Sistemi”ne kaydedilmiştir. Bu olasılığı incelemek için Haziran 2021-Aralık 2022 arasında ölen 16-30 yaş arası kardiyak veya belirlenemeyen ölüm nedenli Oregon sakinlerinin ölüm belgeleri araştırılmış.

Aşılama bilgi sistemindeki kayıtlar, ölümden ≤100 gün önce mRNA COVID-19 aşısının yapılıp yapılmadığını belirlemek amacıyla incelenmiş. Toplam 1292 ölümden 30’unun nedeni COVID-19’muş; 101’inde ise kardiyak kaynaklı ölüm nedeni dışlanamamış. Bağışıklama bilgi sisteminde kayıtları bulunan 88 kişiden, üçünün ölümden önceki 100 günlük süreçte mRNA COVID-19 aşısı olduğu bulunmuş. mRNA COVID-19 aşısı olan 40 kişinin üçünde aşılamadan ≤100 gün sonra ölüm görülmüş. Bu ölümlerden ikisi, altta yatan kronik hastalıklara atfedilmiş ve birinin nedeni belirlenememiş. Ölümün aşıya bağlı olduğunu gösteren bir ölüm belgesine ulaşılamamış.

Sonuçta yazarlar elde ettikleri verilerin, daha önce sağlıklı olan gençlerde mRNA COVID-19 aşısı uygulanması ile ani kardiyak ölüm arasındaki ilişkiyi desteklemediğini düşündüklerini belirtmişler. COVID-19’u ve ölüm dahil tüm komplikasyonları önlemek için altı aylık ve üzeri tüm kişilere COVID-19 aşısının önerilmesi gerektiğini vurgulamışlar.

Liko J, Cieslak PR. Assessment of Risk for Sudden Cardiac Death Among Adolescents and Young Adults After Receipt of COVID-19 Vaccine – Oregon, June 2021-December 2022. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2024 Apr 11;73(14):317-320.

Makale İçin Tıklayınız

Diyete Müdahale Etmek Β-Laktam Antibiyotiklerin Biyoyararlanımı Üzerinde Klinik Olarak Önemli Etkiler Yaratıyor mu? Sistematik Derleme ve Meta-analiz

İlaç-gıda etkileşiminin yönetilmesi, beta-laktam antibiyotiklerin optimal etki ve güvenlik profilinin elde edilmesine yardımcı olabilir. Polonya’da yapılan bu sistematik derlemeye yiyecek, içecek, antasitler veya mineral takviyelerinin farmakokinetik (PK) parametreler veya PK/farmakodinamik (PK/PD) indeksler üzerindeki etkisini değerlendiren 166 çalışma alınmış. Gıda etkileşimine ilişkin verilerin olduğu 25 beta-laktamdan 18’inin klinik açıdan önemli etkileşimleri olduğu bulunmuş. Gıdaların en yüksek negatif etkisinin (hızlı salımlı formülasyonlar) ampisilin, sefaklor, (sıvı formülasyonlar ve tabletler) sefroksadin, sefradin, kloksasilin, oksasilin, penisilin V ve sultamisilin gruplarında olduğu (EAA veya Cmaks >%40 azalmış) gözlemlenirken, en yüksek pozitif etkinin (uzatılmış salımlı tabletler) sefditoren pivoksil, sefuroksim ve tebipenem pivoksilde  olduğu görülmüş (EAA veya Cmaks >%45 artmış). Antasitler veya mineral takviyeleriyle birlikte 13 β-laktamdan 4’ünde önemli ölçüde daha düşük biyoyararlanım oluşmuş, bunlardan en yüksek negatif etki (demir tuzları ile) sefdinir ve orta düzeyde negatif etki ise (antasitlerle) sefpodoksim proksetilde görülmüş. İçeceklerle etkileşime ilişkin veriler 11 antibiyotikle sınırlı kalmış. Sütle alımda sefaleksin, sefradin, penisilin G ve penisilin V için emilim >%40 azalırken, sefuroksimin orta derecede arttığı gösterilmiş. Amoksisilin ve sefaklor için kızılcık suyuyla önemli bir etkileşim meydana gelmemiş.

Antibiyotiklerin fizikokimyasal özellikleri, ilaç formülasyonu, müdahale türü ve hastanın sağlık durumu gibi faktörler etkileşimleri etkileyebilir. Yazarlar dahil edilen çalışmaların güncel olmaması, metodolojilerinin farklılığı ve tek tek ilaçlar için veri dağılımının orantısız olmasından dolayı çalışmanın kanıt düzeyinin düşük olduğunu belirtmişler.

Wiesner A, Zagrodzki P, Paśko P. Do dietary interventions exert clinically important effects on the bioavailability of β-lactam antibiotics? A systematic review with meta-analyses. J Antimicrob Chemother. 2024; 79 (4): 722-57.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr