Sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle bayramınız kutlu olsun.
Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle bayramınız kutlu olsun.
Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Yeni bir podcast yayınıyla karşınızdayız. Kongreden akılda kalanlar başlığı ile yaptığımız yayınlarda bu haftaki konuğumuz İstanbul Hamidiye Şişfli Etfal Hastanesi’nden Uzm. Dr. Okan Derin. Kongrede yaptığı ‘Vitaminler/Mineraller İnfeksiyonlardan Korur mu?’ başlıklı renkli konuşmanın ardından kendisiyle ‘Sarı Serum’ ve fazlasını konuştuk. Yayınımıza katıldığı için kendisine teşekkür ediyor ve sizlere de keydifli dinlemeler diliyoruz.
Kongreden akılda kalanlar başlığınıda bir diğer konuğumuz Uzm. Dr. Taliha Karakök. Derneğimizin genç asistan ve genç uzman komisyonu yürütme kurulunda görev yapmakta olan meslektaşımızla kongrede yaptığı ‘Antibiyotik ile İlişkili Mitler’ konuşmasını ele aldık. Doğru bildiğimiz yanlışları çok güzel özetlediği ve yayınımıza katıldığı için kendisine çok teşekkür ediyor ve sizlere keyifli dinlemeler diliyoruz.
Makale, COVID-19 salgını sırasında özellikle kritik hastalar arasında invazif mantar infeksiyonları (IFI)’ndaki artışı tartışmaktadır. Küresel olarak bildirilen insidans ve mortalite oranlarındaki çeşitlilik ve kapsamlı bir analiz ihtiyacı vurgulanmış. Yazarlar, Ulusal COVID Kohort İşbirliği (N3C) veri tabanını retrospektif incelemiş ve çalışmaya Ocak 2020 ile Ağustos 2022 arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 76 tıp merkezinden 18 yaş ve üzeri SARS CoV-2 infeksiyonu nedeniyle entübe edilmiş hastalalar dahil edilmiş.
Çalışma döneminde COVID-19 tanısı alan 4 916 229 hastadan 68 383 (%1.4)’ü çalışmaya dahil edilmiş. COVID-19 ile ilişkili invazif mantar infeksiyonlarının (CAIFI) görülme sıklığı %2.80’miş (n = 1934/68 383). En sık neden olan iki etken Aspergillus (%48,2; n = 933/1934) ve Candida (%41.0; n = 793/1934) olarak saptanmış. BAL uygulanan hastalarda Aspergillus ile ilişkili CAIFI görülme sıklığı %6.2 bulunmuş (n = 83/1328). Ters olasılık ağırlıklandırmasının ardından, Aspergillus‘un (HR, 2,0; %95 GA, 1,8–2,2) ve Candida’nın (HR, 1.7; %95 GA, 1.5–1.9) neden olduğu CAIFI’ler, tüm nedenlere bağlı mortalitenin artmasıyla ilişkilendirilmiş. Sistemik antifungallerin, Aspergillus‘lu CAIFI hastalarının %17’si ve Candida’lı CAIFI hastaların %24’ünde mortaliteyi azalttığı bulunmuş. Özellikle Aspergillus, Candida, Cryptococcus ve Mucorales‘in neden olduğu infeksiyonlarda 90 günlük mortalitenin daha yüksek olduğu görülmüş.
Çalışma, ABD’deki CAIFI insidansının nispeten düşük olmasına rağmen, artan mortaliteyle bağlantılı olduğu sonucuna varmış ve erken teşhisin ve uygun antifungal tedavinin mortaliteyi azalttığını göstermiş.
Zuniga-Moya JC, Papadopoulos B, Mansoor AE, Mazi PB, Rauseo AM, Spec A. Incidence and mortality of COVID-19-associated invasive fungal infections among critically Ill intubated patients: a multicenter retrospective cohort analysis. Open Forum Infect Dis. 2024; 11 (4): ofae108.
Hasta Güvenliği Küresel Bakanlar Zirvesi’nin 5.’si Şubat 2023’te İsviçre’nin Montrö kentinde düzenlendi. Zirvenin ana teması “Çözümden Uygulamaya Daha Az Zarar, Daha İyi Bakım” idi. Etkinlik, dünya çapında infeksiyon önleme ve kontrol (İKK) stratejilerinin yanı sıra antimikrobiyal yönetim programlarının (AYP) uygulanmasındaki zorluklar da dahil olmak üzere hasta güvenliğiyle ilgili geniş bir yelpazedeki konuları kapsamayı hedefledi.
Dünya Sağlık Örgütünün İKK küresel stratejisi iki ana temele dayanmaktadır: siyasi eylem ve sağlık tesisi merkezli eylem. Fakat bu stratejilerin gerçek hayatta uygulanması konusunda belirsizlik mevcuttur. 5. Hasta Güvenliği Küresel Bakanlar Zirvesi 2023’te arasında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelerin İKK stratejileri ve AYP’nin uygulanmasına ilişkin deneyimler ve faaliyetler özetlenmiştir. Zorluklar arasında sürdürülebilirlik, finansman, koordinasyon sorunları ve COVID-19 salgınının etkisi yer almaktadır. Etkili programların tam olarak uygulanması, siyasi liderler ve sağlık sektörü liderlerinin sınırlı desteği ile insani ve mali kısıtlamalar nedeniyle tüm ortamlarda büyük bir zorluk olmaya devam etmektedir. Ayrıca, COVID-19 salgını halihazırda köklü programlara meydan okumuştur. Geniş bir beceri setine sahip, kendini işine adamış, disiplinler arası sağlık personeli tarafından sürekli uygulamanın teşvik edilmesiyle, sağlık hizmetiyle ilişkili infeksiyonlarda ve çoklu ilaca dirençli patojenlerde azalma sağlanabilir ve sonuç olarak hasta güvenliği iyileştirilebilir.
Büchler AC, Haddad Galas M, Buetti N, et al. Challenges and success stories of the implementation of infection control and antimicrobial stewardship strategies: proceedings of the 5th Global Ministerial Summit on Patient Safety, 2023. Antimicrob Resist Infect Control. 2024; 13 (1): 16.
İnfektif endokardit (İE) yönetiminde baskılayıcı antimikrobiyal tedavinin (BAT) rolü henüz tanımlanmamıştır. Fransa’da referans bir İE merkezinde 2016-2022 yıllarında BAT kullanımı ve klinik sonuçlarının incelendiği bu geriye dönük gözlemsel çalışmaya 42 hasta dahil edilmiş [36 erkek (86%); ortanca yaş 73 (IQR 61-82)].
Charlson komorbidite indeksi ortanca 3 (1-4) olarak bulunmuş. Hastaların %95’inde kalp içi cihaz mevcutmuş. En sık saptanan etkenler Enterococcus faecalis (15/42, 36%) ve Staphylococcus aureus (12/42, 29%) olmuş. BAT endikasyonları; klinik endikasyona rağmen opere edilememesi (28/42, %67), protezin tam çıkarılmaması (6/42, %14), kontrol edilemeyen infeksiyon kaynağı (4/42, %10), nükleer görüntülemede anormal tutulumun devam etmesi (1/42, 2%) ya da bu endikasyonların bir kombinasyonuymuş (3/42, 7%).
Tercih edilen antimikrobiyaller çoğunlukla doksisiklin (19/42, 45%) ve amoksisilinmiş (19/42, 45%). Ortanca takip 398 gün [194-663] olarak bulunmuş. Beş hastada (%12) ilaca bağlı yan etki gelişmiş. Takip süresinde ikisi reinfeksiyon (farklı türlerle) ve üçü olası relaps (aynı türlerle) olmak üzere toplam beş (%12) hastada ikinci İE atağı gelişmiş. Takip süresince 14 (%33) hasta kaybedilmiş. Bir yıllık sağ kalım oranı 84.3% (73.5-96.7) ve nüks olmaksızın bir yıllık sağkalım 74.1% [61.4-89.4] olarak saptanmış. BAT, klinik endikasyona rağmen cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı kalp cihazı olan hastalara reçete edilmiş. Yazarlar, bu ampirik uygulamaya rehberlik etmek için ileriye dönük karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç olduğu görüşüne varmışlar.
Beaumont AL, Mestre F, Decaux S, et al. Long-term oral suppressive antimicrobial therapy in infective endocarditis (SATIE study): an observational study. Open Forum Infect Dis. 2024: ofae194.
Nötrofil-lenfosit oranı (NLR), sepsis sırasında sıklıkla inflamasyon için yaygın olarak kullanılan bir biyobelirteçtir. Ancak erişkin sepsis hastalarında NLR’nin prognoz ve mortalite riskini öngörmedeki prognostik değeri konusunda fikir birliğine varılamamıştır. Bu tartışmanın ışığında, yetişkin sepsis hastalarında NLR’nin prognostik önemini açıklığa kavuşturmak için bir meta-analiz yapılmış. Meta-analiz PROSPERO veritabanına kaydedilmiş.
PubMed, Cochrane Library, Ovid ve Springer veritabanlarında, 1 Ocak 2000 ile 31 Mayıs 2023 arasında yayınlanan çalışmalar için “sepsis ” veya “septik şok ” ve “prognoz ” veya “mortalite” terimlerini kullanarak kapsamlı bir literatür taraması yapılmış. <18 yaşındaki hastalar araştırmanın dışında tutulmuş. Kapsamlı bir literatür taramasının ardından, 10 811 hastayı kapsayan 12 çalışma meta-analize dahil edilmiş. Birleştirilmiş sonuçlar, daha yüksek NLR seviyesine sahip hastaların kötü prognozla ilişkili olduğunu göstermiş (Random-effects model, HR: 1,6273, %95 GA: 1,3951-1,8981). Heterojenlik testi anlamlı heterojenlik göstermiş (I2 = %87.2, %95 GA: 79.5-92, p<0.0001).
Bu çalışmanın ardından, yetişkin sepsis hastalarında daha yüksek NLR düzeyi ile kötü prognoz ve ölüm riski arasında güçlü bir ilişki olduğu bulunmuş (Random-effects model, HR: 1.6884, %95 GA: 1.4338-1.9882). Egger testi bu meta-analizde belirgin bir yayın yanlılığı olmadığını göstermiş. Sonuç olarak NLR’nin erişkin sepsis hastalarında prognozu ve ölüm riskini öngörmede güvenilir ve değerli bir biyobelirteç olduğu vurgulanmış.
Wu H, Cao T, Ji T, Luo Y, Huang J, Ma K. Predictive value of the neutrophil-to-lymphocyte ratio in the prognosis and risk of death for adult sepsis patients: a meta-analysis. Front Immunol. 2024; 15: 1336456.
İngiltere’de yapılan bu sistematik derleme ve meta-analizde, grup A streptokok (GAS) infeksiyonunun tanısında kullanılan Centor ve McIsaac skorlarının duyarlılığını ve özgüllüğünü saptamak ve ikinci basamak sağlık kuruluşuna başvuran hastalarda antibiyotik reçetelenmesi üzerindeki etkilerini değerlendirmesi amaçlanmış.
Medline, EMBASE, Web of Science veri tabanından, acil servise veya polikliniklere akut farenjit tanısıyla ile başvuran hastalar üzerinde yapılan ve referans standart olarak boğaz kültürlerine ve/veya hızlı antijen testlerine (RADT) karşı McIsaac veya Centor skorlarının doğruluğunu tahmin eden çalışmalar dahil edilmiş. Her iki skorun duyarlılıkları ve özgüllükleri iki değişkenli rastgele etki meta-analizi kullanılarak her eşik değerinde bir araya getirilmiş. Sekiz McIsaac ve altı Centor skoru olmak üzere toplam on dört çalışma dahil edilmiş. McIsaac skorunun eşdeğer eşiklerde, ancak geniş ve örtüşen güven aralıklarıyla Centor skorlarına göre daha yüksek tahmini duyarlılık ve daha düşük özgüllüğü olduğu bulunmuş. Antibiyotik tedavisine karar vermek için triyaj olarak her iki skorun kullanılmasının RADT testine kıyasla GAS dışı farenjitli hastalara antibiyotik reçetesini azaltacağı ancak GAS’lı hastalara da antibiyotik yazılmasını azaltacağı gösterilmiş.
Sonuçta bu skorların farenjitle başvuran, antibiyotiğe ihtiyaç duyan hastaların önceliklendirilmesinde eşit derecede etkisiz olduğu, yüksek eşik değerlerinde çok sayıda gerçek pozitif vakanın gözden kaçırıldığı, düşük eşiklerde ise fazladan yanlış pozitif vakaların tedavi edildiği ve dolayısıyla antibiyotik reçetesinde artışa neden olduğu gösterilmiş.
Kanagasabai A, Evans C, Jones HE, et al. Systematic review and meta-analysis of the accuracy of McIsaac and Centor score in patients presenting to secondary care with pharyngitis. Clin Microbiol Infect. 2024; 30 (4): 445-52.