Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
27
Şubat
2024
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

KLİMİK Podcast: Sanatın İyileştirici Gücü-Sanat Terapisi

Herkese merhaba! Bir KLİMİK podcast yayını ile tekrar karşınızdayız. Bu haftaki konuğumuz uzun yıllardır HIV pozitif kişileri takip eden ve bu alanda yaptığı çalışmalar ile yakından tanıdığımız değerli hocamız Prof. Dr. Hayat Kumbasar-Karaosmanoğlu. Bu yayında hocamızın başka bir ilgi alanı olan sanattan bahsetmek istedik. Sanatın iyileştirici gücünün kullanıldığı sanat terapisinden, hocamızın kendi serüveninden ve sanat terapisinin alanımızda uygulanabilirliğinden konuştuğumuz bu güzel sohbete KLİMİK Bülten, Spotify, Youtube, Apple Podcasts, Google Podcasts ve Amazon Music üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Keyifli dinlemeler.

KLİMİK Podcast Ekibi

Podcast Yayınımızı Dinlemek İçin Tıklayınız

Afet Sonrası İnfeksiyonlarda Kritik Kararlar (27 Şubat 2024, İstanbul)

Derneğimizin 2023-2024 dönemi bilimsel toplantıları İstanbul‘daki “Afet Sonrası İnfeksiyonlarda Kritik Kararlar” toplantısıyla devam ediyor. 27 Şubat 2024 Salı günü, 18.00-20.00 saatleri arasında Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı Kat 2, Beyoğlu adresinde yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Toplantı Programı İçin Tıklayınız

Birlikte Tartışalım Toplantısı (28 Şubat 2024, Ankara)

Derneğimizin 2023-2024 dönemi bilimsel toplantıları Ankara’daki “Birlikte Tartışalım” toplantısıyla devam ediyor. 28 Şubat 2024 Çarşamba günü, 17.00-18.30 saatleri arasında İbni Sina Hastanesi, Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu’nda yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

20. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yeterlik Sınavı (8 Mart 2024, Antalya)

Bu yıl 20. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yeterlik Sınavı, 6-9 Mart 2024’de Antalya’da yapılacak olan 24. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2024) kapsamında, 8 Mart 2024 tarihinde yapılacaktır. Belirtilen tarihte sınavın teorik aşaması yapılacak olup, uygulama sınavı ileri bir tarihte yapılacaktır. Başvurularınızı başvuru formunu doldurarak yapabilirsiniz.

Bilgi ve Başvuru İçin Tıklayınız

Üriner Sistem Kaynaklı Escherichia coli veya Klebsiella spp. Bakteremileri İçin Oral Ardışık Tedavi Seçenekleri Olarak Oral β-Laktamlar, Fluorokinolonlar veya Trimetoprim-Sülfametoksazol

Fluorokinolonlar (FK), Gram-negatif kan dolaşımı infeksiyonları için oral ardışık tedavi seçeneklerindendir ancak toksik yan etkileri mevcuttur. Trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) ve yüksek biyoyararlanımı olan β-laktamlar (YBBL) oral tedavi seçenekleri olmakta birlikte, veriler sınırlıdır.

Bu çok merkezli gözlemsel kohort çalışmasında, Gram-negatif kan dolaşımı infeksiyonları için FK’ların, TMP-SMX’in veya YBBL’lerin oral ardışık tedavi etkinliğini karşılaştırmak için üç yönlü bir kayıt sistemi oluşturulmuş. Ocak 2016 ile Aralık 2022 arasında basit Escherichia coli veya Klebsiella spp. etkenli üriner kaynaklı bakteremilerde etkili intravenöz antibiyotiklerden sonra dört gün içinde oral ardışık tedavi verilen hastalar çalışmaya dahil edilmiş.  Çalışmada 2571 hasta taranmış ve bunların 648 (%25)’i uygun bulunarak incelenmiş; medyan yaş 67 (45-78) imiş ve sadece 103’ü (%16) erkekmiş. FK’lara kıyasla, TMP-SMX benzer etkinliğe sahipken YBBL’lerin nüks riski daha yüksek bulunsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlı değilmiş. YBBL’lerin çoğunun (%70) bakteremi için uygun dozlanmadığı belirlenmiş. Belirli risk faktörleri olan hastalarda toplam antibiyotik süresinin sekiz günden az olması, daha yüksek bir nüks oranı ile ilişkilendirilmiş.

Bu gerçek yaşam verisinde FK’lar ve TMP-SMX ile benzer etkinliğe sahip bulunurken YBBL’ler daha yüksek nüks oranları ile ilişkilendirilmiş. Ancak uygun doz ayarı ve tedavi süresinin tanımlanması için daha fazla çalışma yapılması gerekliliği görülmüş.

Alzaidi S, Veillette JJ, May SS, et al. Oral β-lactams, fluoroquinolones, or trimethoprim-sulfamethoxazole for definitive treatment of uncomplicated Escherichia coli or Klebsiella species bacteremia from a urinary tract source. Open Forum Infect Dis. 2023; 11 (2): ofad657.

Makale İçin Tıklayınız

Açık Etiketli, Randomize Kontrollü Bir Çalışma: Clostridioides difficile İnfeksiyonu ile Hastaneye Yatırılan ve Eşzamanlı Antibiyotik Alan Hastalarda Fidaksomisin ve Oral Vankomisinin Karşılaştırılması

Rekürren Clostridioides difficile infeksiyonu (CDI) sık görülmektedir. İlk atakta eş zamanlı antibiyotik (EA) alıyor olmak önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmada CDI ilk atakta, fidaksomisinin ile vankomisinin etkinlikleri karşılaştırılması amaçlanmış.

Michigan’daki iki hastanede randomize, kontrollü, açık etiketli bir çalışma yapılmış. İshali olan ve hastaneye yatırılan, 18 yaşından büyük kişiler, Clostridioides difficile testi pozitif sonuçlananlar ve eş zamanlı en az bir antibiyotik almakta olan hastalar çalışmaya alınmış.  Komplike CDI olanlar, başvurudan 24 saat önce CDI tedavisine başlamış olanlar ve 12 haftadan uzun süre antibiyotik kullanması planlanan hastalar çalışmaya dahil edilmemiş. Klinik iyileşme, tedavi sonrası iki gün boyunca devam eden ishalin düzelmesi olarak tanımlanmış. Rekürren CDI ise 30 gün içinde test pozitifliği ile tekrarlayan ishal olarak tanımlanmış.  Hastalar fidaksomisin veya vankomisin grubuna randomize edilmiş. Çalışmaya 144 hasta dahil edilmiş. Klinik iyileşme oranları (fidaksomisin için %73 iken vankomisin için %62,9, p= 0.195) ve rekürren CDI oranları (3.3%’e karşı 4.0%; p> 0.99) iki grupta da benzer bulunmuş. Sadece dört hastada rekürren CDI gelişmiş.
Bu çalışmada eş zamanlı antibiyotik alan CDI’li hastalarda, fidaksomisinle tedavi edilenlerin oranı sayısal olarak vankomisine göre daha yüksek olmasına rağmen sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış. Genel olarak, her iki kolda da rekürrens oranları diğer çalışmalara kıyasla daha düşük görülmüş. CDI tedavisi süresini uzatmayan önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında beklenenden daha düşük bir nüks oranı saptanması dikkat çekici bulunmuş.

Rao K, Zhao Q, Bell J, et al. An open-label, randomized trial comparing fidaxomicin with oral vancomycin for the treatment of clostridioides difficile infection in hospitalized patients receiving concomitant antibiotics for concurrent infections. Clin Infect Dis. 2024; 78 (2): 277-82.

Makale İçin Tıklayınız

ABD’de 2001 ile 2019 Yılları Arasında Anal Kanserli Hastalarda Cinsiyet ve HIV Statüsüne Göre Sağkalım Değerlendirmesi: Retrospektif Bir Kohort Çalışması

Anal kanser riski özellikle erkeklerle seks yapan erkeklerde ve HIV ile yaşayan kişilerde artmıştır.  Bu çalışmada HIV statüsüne ve cinsiyete göre sağkalımı öngörmek ve yüksek risk altında olan grupları belirlemek, popülasyonlar arasındaki prognostik farklılıkları belgelemek açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, anal kanserli hastalarda bağımsız sağkalımı ve anal kanser ilişkili sağkalımı, HIV ile yaşayan ve yaşamayan kişiler arasında cinsiyete, HIV statüsüne göre karşılaştırmak ve sağkalımın ön gördürücü özelliklerini belirlemek amaçlanmış.

Bu retrospektif kohort çalışmasında, ABD genelinde 13 popülasyonun HIV ve kanser kayıtlarını içeren HIV/AIDS Kanser Eşleştirme Çalışmasının verileri kullanılmış. 2001 ve 2019 yılları arasında invazif anal kanser tanısı alan 20-79 yaş arasındaki bireyler çalışmaya dahil edilmiş. HIV statüsü ile bağımsız mortalite ve anal kanser ilişkili mortalite arasındaki ilişkileri değerlendirmek için tanı yılı ve yaşı, cinsiyet, ırk ve etnik köken, histoloji, kanser evresi, bölge ve tedaviye göre ayarlanmış Cox modelleri kullanılmış. HIV statüsüne göre mortalite ile ilişkili özellikler belirlenmiş.

1 Ocak 2001 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında, HIV ile yaşayan 2662 anal kanserli hastanın 1161’i (%43.6) ve HIV ile yaşamayan 21,824 hastanın 7722’si (%35.4) ölmüş. HIV, erkek hastalarda tüm nedenlere bağlı mortalitede 1.35 kat (95% CI 1.24–1.47) ve kadın hastalarda 2.47 kat (2.10–2.90) artış ile ilişkilendirilmiş. HIV ile yaşayan kişilerde bağımsız mortalite, AIDS evresinde olmayan ve siyah olmayan bireyler arasında (ayarlanmış HR 1.19, %95 CI 1.04–1.38), AIDS evresinde olan (ayarlanmış HR 1.36, %95 CI 1.10–1.68), damar içi ilaç kullanımı olan kişilerde (ayarlanmış HR 1.49, %95 CI 1.17–1.90), adenokarsinomlu hastalarda (ayarlanmış HR 2.74, %95 CI 1.82–4.13) ve ameliyat veya tedavi bilinmeyen/ olmayanlarda (ayarlanmış HR 1.34, %95 CI 1.18–1.53) arttığı tespit edilmiş. HIV, anal kanser özgül mortaliteyi yalnızca kadın hastalarda artırmış (ayarlanmış HR 1.52, %95 CI 1.18–1.97). HIV ile yaşayan kişilerde anal kanser ilişkili mortalitenin, adenokarsinomlu hastalarda (ayarlanmış HR 3.29, %95 CI 1.89–5.72), tedavi olmayan/ bilinmeyenlerde (ayarlanmış HR 1.59, %95 CI 1.17–2.17) ve damar içi ilaç kullanımı olan kişilerde (ayarlanmış HR 1.60, %95 CI 1.05–2.44) arttığı tespit edilmiş.

Anal kanser ilişkili mortalite, HIV’ ile yaşayan kadınlarda artmıştır. Anal kanser taraması daha yaygın hale geldikçe, taramanın HIV statüsü ve cinsiyete göre sağkalım üzerindeki etkilerini incelemek hayati öneme sahiptir.

Shing JZ, Engels EA, Austin AA, et al. Survival by sex and HIV status in patients with anal cancer in the USA between 2001 and 2019: a retrospective cohort study. Lancet HIV. 2024; 11 (1): e31-e41.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr