Hepatit B virusu (HBV), dünyanın birçok yerinde endemiktir ve kronik karaciğer hasarı ve hepatoselüler karsinomun önemli bir nedenidir. HBV terapötikleri hastalığın evresine göre değişmektedir. Son dönem karaciğer hastalığı olan hastalar için en iyi terapötik seçenek karaciğer transplantasyonu iken, kronik HBV infeksiyonu genellikle antiviraller (nükleoz(t)id analogları veya interferonlar) kullanılarak yönetilmektedir. Bununla birlikte, erişilebilirlik sorunları ve antivirallerin yüksek maliyeti nedeniyle çoğu HBV hastasının tedaviye erişimi yetersizdir.
Bu komplikasyonlar, araştırmacıları beslenme tedavisi gibi alternatif tedavi yaklaşımları gözden geçirmeye yöneltmiştir. Bu derlemede, HBV’ye karşı antiviral aktiviteye sahip olduğu bildirilen besinler ve bunların olası etki mekanizmaları özetlenmektedir. Son araştırmalar resveratrol, E vitamini, laktoferrin, selenyum, kurkumin, luteolin-7-O-glikozit, moringa özleri, klorojenik asit ve epigallocatechin-3-gallat’ın kronik HBV infeksiyonu olan hastalar için faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Bu besinlerin çoğunun anti-HBV etkisi in vitro modellerde ve hayvan modellerinde analiz edilmiştir. Bu besinler için antioksidan ve anti inflamatuar yolların aktivasyonu, metabolik homeostazın düzenlenmesi, epigenetik kontrol, p53 geninin aktivasyonu, onkogenlerin inhibisyonu, virus girişinin inhibisyonu ve indüksiyonu gibi farklı antiviral ve hepatoprotektif mekanizmalar öne sürülmüştür.
Sonuç olarak, bilimsel kanıtlar viral antijenlerin HBV replikasyonu, transkripsiyonu ve ekspresyonunun besinlerden doğrudan etkilenebileceğini göstermektedir. Gelecekte, bu besinlerin hepatit B tanılı hastalar için uygun beslenme yönetimini geliştirdiği düşünülebilir.
Jose-Abrego A, Rivera-Iñiguez I, Torres-Reyes LA, Roman S. Anti-hepatitis B virus activity of food nutrients and potential mechanisms of action. Ann Hepatol. 2023; 28 (4): 100766.