Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
27
Haziran
2023
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

IDCM Dergisinin Haziran 2023 Sayısı Yayımlandı!

IDCM Dergisinin Haziran 2023 sayısı yayımlanmıştır. Dergimiz artık makale özetlerini ses kayıdı olarak dinleme seçeneği sunmaktadır. Basit bir tıklamayla dergimizdeki en son araştırmaları takip edebilirsiniz.

Emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız.

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Dergi İçin Tıklayınız

KLİMİK Podcast: COVID-19 Pandemisi

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) yayın platformlarına bir yenisini daha ekliyor. 21. Yüzyılın en gözde iletişim alanlarından biri olan podcast yayınlarını artık bir de Derneğimiz ve branşımız gözüyle dinlemeye ne dersiniz?

Derneğimizin en köklü haberleşme ağlarından biri olan KLİMİK Bülten içerinde yeni ve dinamik bir bölümle yer alacak olan podcast yayınlarımızla sizlerleyiz. Bültenin yayın günü olan salı günlerinde ve iki haftada bir yayınlanacak bir takvimle yayına başlıyoruz.

Yayın konuları ve konukları hem branşımızın bilimsel ihtiyaçları hem de toplumsal olaylara biz infeksiyon hekimlerinin bakış açılarıyla şekillendirilecek olan ‘Klimik Podcast Serisi’ için sizlerin de konu ve konuşmacı önerilerini heyecanla bekliyoruz.

İlk yayınımız 27.06.2023 tarihinde olacak. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ve Prof. Dr. Önder Ergönül ile ‘Covid-19 pandemisinde ne durumdayız? Covid-19 gerçekten bitti mi? ‘Sorularına cevap arıyoruz.

Podcastlerimizi Spotify, Youtube, Apple Podcasts, Google Podcasts ve Amazon Music’de dinleyebilirsiniz!

Saygı ve sevgilerimizle,

Klimik Podcast Düzenleme Ekibi

Bayramınız Kutlu Olsun!

Sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle bayramınız kutlu olsun.

Selam ve saygılarımızla.

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü İçin Çoğaltma ve Titrasyon Yöntemlerinin Uygulandığı Hücre Kültür Sistemlerinin Karşılaştırmalı Karakterizasyonu

Kırım-Kongo kanamalı ateşi ortonairovirusu (CCHFV), biyogüvenlik seviyesi 4 olan Dünya Sağlık Örgütü’nün en öncelikli patojenleri arasındadır. İnfeksiyon insanlarda ölümcül seyredebilen hemorajik ateş hastalığına yol açar. Kene kaynaklı olan bu virus, Asya, Avrupa ve Afrika’daki ülkelerde endemik olup yeni bölgelere de yayılmaktadır. Hastalığın ciddiyetine ve virusun coğrafi yayılmasının yeni salgınlara neden olma potansiyeline rağmen, şu anda hastalığın onaylanmış bir aşısı ve tedavisi bulunmamaktadır. Teşhis ve tedavi gibi tıbbi önlemlerin geliştirilmesi için kritik olan CCHFV viral stokları, yaygın olarak Vero E6 ve SW-13 hücre hatlarında üretilmektedir. Farklı laboratuvarlarda farklı kurumsal yöntemler kullanılmakta olup, virusun üremesi ve titrasyonu için standart, optimal bir sistem üzerinde fikir birliği bulunmamaktadır.

Bu çalışmada, farklı kültür koşulları altında CCHFV’nin replikasyon kinetiği ile ilgili olarak Vero E6 ve SW-13 hücre hatlarının sistematik, yan yana karakterizasyonu gerçekleştirilmiş. SW-13 hücreleri tipik olarak Amerikan Tipi Kültür Koleksiyonu’na göre CO2’siz bir ortamda (SW-13 CO2−) kültürlenir. Bu çalışmada ise, CO2 uyumlu bir kültür ortamı belirlenmiş. (SW-13 CO2+). Bu yeni geliştirilen kültür sistemi, SW-13 CO2 ve Vero E6 kültürleriyle karşılaştırıldığında ise kültür süpernatanlarında en yüksek viral yükü (RNA konsantrasyonu) ve titreyi (bulaşıcı virus konsantrasyonu) göstermiş. Bu optimal viral yayılma sistemi aynı zamanda iki titrasyon yönteminin geliştirilmesine de yol açmış: (i) ticari bir CCHFV antikoru ve bir kolorimetrik okuma kullanan bir immüno-boyama bazlı plak yöntemi ve (ii) basit “excel” hesap makinesinin kullanıldığı, antikor boyama içermeyen, sitopatik etkiye dayalı medyan doku kültürü infeksiyöz doz testi. Bu yöntemlerin, CCHFV’ nin yayılımı ve titrasyonu için tekrarlanabilir, standardize ve kolay uygulanabilir bir platform için temel oluşturabileceği belirtilmiş.

Li H, Smith G, Goolia M, Marszal P, Pickering BS. Comparative characterization of Crimean-Congo hemorrhagic fever virus cell culture systems with application to propagation and titration methods. Virol J. 2023; 20 (1): 128.

Makale İçin Tıklayınız

Kuzeybatı Etiyopya’daki Hamusit Sağlık Merkezi’nde Komplike Olmayan Plasmodium falciparum İnfeksiyonuna Karşı Pironaridin-artesunatın (Pyramax®) Terapötik Etkinliği

Sıtmanın kontrolü ve eliminasyon stratejileri arasında en önemlileri vakanın erken tespiti ve tedavinin hızlıca başlanmasıdır. Bununla birlikte, ilaca dirençli suşların ortaya çıkması ve hızla yayılması büyük bir zorluk oluşturmaktadır. Bu çalışma, Kuzeybatı Etiyopya’da komplike olmayan Plasmodium falciparum’a karşı pironaridin-artesunatın ilk terapötik etkinlik profilini bildirmektedir.

Çalışma 42 günlük takip süresine sahip olup tek kollu prospektif bir çalışma olarak tasarlanmış ve Mart-Mayıs 2021 tarihleri arasında, Hamusit Sağlık Merkezi’nde, Dünya Sağlık Örgütünün terapötik etkinlik çalışma protokolü kullanılarak yürütülmüş. Komplike olmayan falciparum sıtması olan 18 yaş ve üstü toplam 90 erişkin çalışmaya dahil edilmiş. Standart tek dozda pironaridin-artesunat rejimi, üç gün boyunca günlük olarak uygulanmış ve klinik ve parazitolojik sonuçlar 42 gün boyunca değerlendirilmiş. Kapiller damardan kalın damla ve ince yayma hazırlanmış ve ışık mikroskobu kullanılarak incelenmiş. Hemoglobin düzeyleri ölçülmüş ve tedavi başlangıcı ile tedavinin başarısızlık gününde kurumuş kan lekeleri toplanmış. Hastaların %95.6’sı (86/90) 42 günlük takip çalışma süresini tamamlamış. PCR ile düzeltilmiş genel iyileşme oranı (yeterli klinik ve parazitolojik yanıt) %98.7 (%95 CI: %92,2–99,8) oranı ile oldukça yüksek bulunmuş ve bu hastalarda ciddi yan etki saptanmamış. Klinik semptomların hızla düzeldiği hastalarda parazit temizlenme oranı yüksek bulunmuş. Çalışma katılımcılarında üçüncü günde parazitemi temizlenme ve ateşin düşmesi oranları sırası ile %95.6 (86/90) ve %100 olarak bulunmuş. Çalışmanın sonucunda Pyronaridin-artesunate’ın bu çalışma popülasyonunda komplike olmayan P. falciparum‘a karşı oldukça etkili ve güvenli olduğu sonucuna varılmış.

Alebachew M, Gelaye W, Abate MA, et al. Therapeutic efficacy of pyronaridine-artesunate (Pyramax®) against uncomplicated Plasmodium falciparum infection at Hamusit Health Centre, Northwest Ethiopia. Malar J. 2023; 22 (1): 186.

Makale İçin Tıklayınız

Çocuklarda Mpox’a Karşı Tek Doz Modifiye Vaccinia Ankara-Bavaria Nordic (MVA-BN) Aşısının Ardından Güvenlik, Reaktojenite ve Bağışıklık Tepkisinin Değerlendirmesi

İngiltere’de ulusal bir M-pox (önceden maymun çiçeği olarak bilinen) salgını sonrası, doğrulanmış bir M-pox vakasına maruz kalan çocuklara üçüncü nesil bir çiçek hastalığı aşısı olan modifiye aşı Ankara-Bavaria Nordic (MVA-BN) temas sonrası profilaksi olarak önerilmiştir. Bu çalışmada MVA-BN’nin çocuklarda bildirilen ilk kullanımının ardından güvenlik ve reaktojenite ile hümoral ve hücresel bağışıklık tepkisini değerlendirmek amaçlanmış.

MVA-BN ile aşılanan tüm çocuklardan çevrimiçi olarak aşılama sonrası anketi doldurmaları ve aşılamadan bir ve üç ay sonra bir kan örneği vermeleri istenmiş. Anket için sonuç ölçütleri, aşılamadan sonra reaktojenite ve yan etkileri içermekteymiş. Kan numuneleri hümoral, hücresel ve sitokin tepkileri açısından test edilmiş ve hiç M-pox’a maruz kalmamış, aşılanmamış pediatrik kontrollerle karşılaştırılmış.

1 Haziran ile 30 Kasım 2022 tarihleri arasında 87 çocuk bir doz MVA-BN ile aşılanmış. Aşılamadan sonra hiçbir ciddi yan etki olmamış ve M-pox hastalığı gelişmemiş. Aşılama sonrası reaktojenite anketleri 87 çocuğun 45’i (%52) tarafından tamamlanmış. Medyan yaşları 5 (IQR 5-9) olup 45 katılımcıdan 25’i (%56) erkekmiş ve 22’si (%49) beyaz ırkmış. Katılımcıların 16’sı (%36) hiçbir semptom bildirmezken, 18’i (%40) sadece lokal reaksiyon bildirmiş ve 11’i (%24) lokal reaksiyondan bağımsız sistemik semptomlar bildirmiş. 87 çocuktan aşılamadan sonraki ilk kan örneğini verme süresi medyan 6 hafta (7 çocuk) iken ikinci kan örneğini verme süresi medyan 15 haftaymış (5 çocuk). Tüm çocuklarda çok yüksek titrelerde poksvirus IgG antikorları saptanmış. Yirmi yedi rekombinant aşı virusu ve maymun çiçeği virusu proteinlerine karşı reaktivitenin değerlendirilmesi, başta maymun çiçeği virusu antijenleri B6, B2 ve aşı virusu antijeni B5 olmak üzere hümoral tepkilerde zamanla azalma ile birlikte hümoral antijenlerin tanındığını göstermiş. Tüm çocuklar, tam modifiye vaccinia Ankara virusuna ve seçilmiş, korunmuş pan-Poxviridae peptit havuzuna, güçlü bir T-hücre yanıtına sahipmiş. CD4+ ve CD8+ T-hücre yanıtı, aşılamadan sonraki altıncı haftada belirgin olup 15 hafta sonra da yanıt korunmaktaymış.  Temas sonrası profilaksi için tek bir MVA-BN dozu, çocuklarda iyi tolere edilmiş ve aşılamadan 15 hafta sonrasına kadar güçlü antikor ve hücresel bağışıklık tepkileri indüklemiş. Çocuklarda MVA-BN’nin güvenliğini, immünojenisitesini ve etkinliğini tam olarak değerlendirmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğu belirtilmiş. Bununla birlikte, elde edilen bulgular acil halk sağlığı müdahalesinin bir parçası olarak çocuklarda M-pox’u önlemek için aşının kullanımını desteklemektedir.

Ladhani SN, Dowell AC, Jones S, et al. Early evaluation of the safety, reactogenicity, and immune response after a single dose of modified vaccinia Ankara-Bavaria Nordic vaccine against mpox in children: a national outbreak response. Lancet Infect Dis. 2023: S1473-3099(23)00270-0.

Makale İçin Tıklayınız

Koronavirus 2019 Hastalığı Olan Hastalarda Yanlış Pozitif Dördüncü Nesil İnsan İmmün Yetmezlik Virusu Testlerinde Artış

Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirus 2 (SARS-CoV-2) prevalansı ile ilişkili yanlış pozitif (YP) insan immün yetmezlik virusu (HIV) testi sonuçlarının sıklığında bir artış gözlemlenmiş. Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile doğrulanmış SARS-CoV-2 infeksiyonu olanlar arasında laboratuvar tabanlı dördüncü nesil HIV antijen/antikor testinin YP oranlarını SARS-CoV-2 PCR-negatif test edenlerin YP oranı ile karşılaştırılmış.

HIV dördüncü nesil testinden sonraki iki hafta içinde SARS-CoV-2 için PCR testi yapılan tüm hastalar seçilmiş. Pozitif HIV dördüncü nesil testleri gözden geçirilmiş ve YP, gerçek pozitif (GP) ve olası negatif (ON) gruplarına ayrılmış. Değişkenler arasında yaş, ırk, etnik köken, cinsiyet, gebelik ve Koronavirus Hastalığı 2019 (COVID-19) aşılama durumu yer alıyormuş. Pozitif SARS-CoV-2 testleri ile ilişkiler, doğrusal lojistik regresyon kullanılarak değerlendirilmiş. Değişken kümelerini değerlendirmek için çok değişkenli lojistik regresyon kullanılmış.

Kriterleri karşılayan 31 910 tıbbi kayıt varmış. HIV GP, YP ve ON gruplarında SARS-CoV-2 pozitif test sıklığı hesaplanmış. Toplamda 31 575 hastada ON HIV testi sonucu, 248 hastada GP ve 87 hastada YP varmış. HIV YP testi saptanma oranı (%19,5() ile en yüksek COVID-19 pozitif olgularda saptanmış. Tüm ortak değişkenler için düzeltme yapıldıktan sonra, yalnızca YP HIV sonucu, COVID-19 ile anlamlı şekilde ilişkilendirilmiş (olasılık oranı, 4.22; p = .001).

Bu çalışma, SARS-CoV-2 PCR testi pozitif olan hastaların, SARS-CoV-2 PCR testi negatif olanlara göre dördüncü nesil HIV testinde YP sonuç alma olasılığının artabileceğini ortaya koymaktadır.

Gudipati S, Shallal A, Peterson E, Cook B, Markowitz N. Increase in False Positive Fourth Generation HIV Tests in Patients with COVID-19 Disease. Clin Infect Dis. 2023 May 9:ciad264.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr