Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
23
Mayıs
2023
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonlar (156. Web Konferans, 23 Mayıs 2023)

23 Mayıs 2023 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonlar” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Prof. Dr. Elif DOYUK-KARTAL
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Cerrahi Alan İnfeksiyonları: Güncel Bilgiler
Doç. Dr. Saygın NAYMAN-ALPAT
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Ventilatörler İlişkili Pnömoni: Güncel Bilgiler
Uzm. Dr. Gonca DEMİRBÜKEN
Tavşanlı Devlet Hastanesi

Damar İçi Kateter İnfeksiyonları: Güncel Bilgiler
Dr. Öğr. Üyesi Hasip KAHRAMAN
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Kandidalarda Değişen Epidemiyoloji ve Direnç: Tehlikenin Boyutu Nedir? (157. Web Konferans, 25 Mayıs 2023)

25 Mayıs 2023 Perşembe günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Kandidalarda Değişen Epidemiyoloji ve Direnç: Tehlikenin Boyutu Nedir?” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Prof. Dr. Süda TEKİN
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Kandidalarda Değişen Epidemiyoloji
Doç. Dr. Zehra Çağla KARAKOÇ
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Kandidalarda Antifungal Direnç ve Candida parapsilosis: Ülkemiz Verileri
Doç. Dr. Özlem DOĞAN

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

KLİMİK 7/37 İç Anadolu Bölgesi Toplantısı (26 Mayıs 2023, Kayseri)

İçeriği “Dirençli Gram-negatif Çomak İnfeksiyonları” olarak belirlenmiş olan KLİMİK 7/37 toplantılarının beşincisi 26 Mayıs 2023 Cuma günü Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Başhekimlik A Toplantı Salonu, Kayseri’de yapılıyor. Tüm üyelerimizi hem dirençli patojenleri hem de alanımızın geleceğini konuşacağımız bu toplantıya katılmaya davet ediyoruz.

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Dirençli Bakteri İnfeksiyonlarının Yönetimi Toplantısı (26 Mayıs 2023, Kayseri)

Derneğimizin 2022-2023 dönemi bilimsel toplantıları Kayseri’deki “Dirençli Bakteri İnfeksiyonlarının Yönetimi” toplantısıyla devam ediyor. 26 Mayıs 2023 Cuma günü, 15.00-17.00 saatleri arasında Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Başhekimlik A Toplantı Salonu, Kayseri’de yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Toplantı Programı İçin Tıklayınız

Ayaktan Parenteral Antimikrobiyal Tedavi Alamayan Staphylococcus aureus Bakteriyemili Hastalarda Standard Tedaviye Karşı Dalbavansin

Staphylococcus aureus bakteriyemisi (SAB) tedavisindeki geleneksel yöntemlerin ve ayaktan parenteral antimikrobiyal tedavi (APAT) stratejilerinin zorlukları arasında uzun süreli
parenteral antibiyotik kullanımı gerektirmesi, hastane kalış sürelerini uzatması, maliyetleri artırması ve hastalar üzerinde olumsuz etkilere yol açması gibi sorunlar bulunmaktadır. APAT alamayan hastalar için hastanede kalmak ya da haftalarca parenteral antibakteriyel almak için nitelikli bir bakım veya rehabilitasyon merkezine yerleştirilmek dışında çok az seçenek kalmaktadır. Bununla birlikte, uzun etkili bir lipoglikopeptid olan dalbavansin, yaklaşık 204 saatlik uzun yarı ömrü nedeniyle uzun süreli tedavi gerektiren hastalarda yatarak antibakteriyel tedaviye ve APAT’a alternatif olabilir.

Bu retrospektif kohort çalışmasında, ayaktan parenteral antimikrobiyal tedavi (APAT) alamayan SAB hastalarında dalbavansini standard tedavi ile karşılaştırmak amaçlanmış. SAB için dalbavancin veya standard tedavi verilen hastalar arasındaki indeks infeksiyonla ilgili yeniden kabul oranları karşılaştırılmış. SAB tedavisi için en az bir doz dalbavansin veya en az bir hafta standard olarak parenteral antibakteriyel tedavi alan 18 yaş ve üstü hastalar çalışmaya dahil edilmiş. Yirmi yedi hasta dalbavansin, 27 hasta standard tedavi almış. Tedavinin tamamlanmasından sonraki 30 gün (%15’e karşı %22, p=0.484) ve 90 gün (%19’a karşı %22, p=0.735) içinde dalbavansin grubundaki hastaların yeniden yatış oranları standard tedavi grubundakilerle benzermiş. Tedavi rejimine uyum ise dalbavansin ile tedavi edilen hastalarda anlamlı olarak daha yüksekmiş (%85’e karşı %44, p<0.001).

Yazarlar sonuç olarak dalbavansinin SAB tedavisi için standard antibakteriyel tedaviye makul bir alternatif olabileceğini vurgulamış.

Frazier JD, Stoudenmire LL, Wagner JL, et al. Dalbavancin versus standard of care for Staphylococcus aureus bacteremia in patients unable to receive outpatient parenteral antimicrobial therapy. Int J Antimicrob Agents. 2023: 106842. 

Makale İçin Tıklayınız

HBeAg-negatif Kronik Hepatit B’de Nükleos(t)id Analoğunun Kesilmesine İlişkin Çok Merkezli, Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Kronik hepatit B’de dünya çapında standard tedavi seçeneği olan nükleoz(t)ide analogları (NUC’ler) HBV replikasyonunu güvenilir bir şekilde baskılamakta ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmakta veya önlemektedir. Uluslararası kılavuzlar tarafından önerilen optimal tedavi son noktası HBsAg kaybıdır. Ancak uzun süreli NUC tedavisi bile, HBeAg-negatif kronik hepatit B’li hastaların yalnızca %1’inde HBsAg kaybı sağlamaktadır. 2012 yılında Avrupa’da yapılan bir çalışma HBeAg-negatif hastalarda ömür boyu NUC tedavisi hakkında bir tartışma başlatmıştır. NUC tedavisinin kesilmesi fonksiyonel iyileşmeye yol açabilir; ancak bugüne kadarki kanıtlar küçük çaplı veya randomize olmayan klinik deneylere dayanmaktadır.

Bu çok merkezli, randomize kontrollü STOP-NUC çalışması, bir NUC tedavisine ara verme yaklaşımı kullanarak HBsAg kayıp oranını artırmak amacıyla tasarlanmış. En az dört yıldır HBV DNA düzeyleri <172 IU/ml (1.000 kopya/ml) olan ve sürekli uzun süreli NUC tedavisi gören 166 HBeAg-negatif kronik hepatit B hastası, 96 haftalık bir izlem süresi boyunca NUC tedavisinin kesildiği (Kol A) veya devam edildiği (Kol B) grup olarak randomize edilmiş. Her grupta 79 olmak üzere toplam 158 hasta değerlendirmeye alınmış. Primer bitiş noktası 96. haftaya kadar devam eden HBsAg kaybı olmuş.

Çalışmada, Kol A’da sekiz hastada (%10.1, %95 GA %4.8-%19.5) HBsAg kaybı olduğu ve Kol B’de hiçbir hastada HBsAg kaybı olmadığı saptanarak primer hedefe ulaşılmış (p=0.006). Başlangıç HBsAg düzeyleri <1.000 IU/ml olan hastalar arasında yedi hastada (%28) HBsAg kaybı sağlanmış. Kol A’da 11 (%13.9) hastada yeniden tedaviye başlanmış, 32 (%40.5) hastada ise kalıcı remisyon sağlanmış. HBsAg >1 log IU/ml düşüşü Kol A’da 16 hastada (%20.3) ve Kol B’de bir hastada (%1.3) gözlenmiş. Tedavinin kesilmesiyle ilgili ciddi advers olay meydana gelmemiş.

NUC tedavisine devam edilmesine kıyasla NUC tedavisinin kesilmesi HBsAg kaybı oranının önemli ölçüde daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiş ve bu durumun büyük ölçüde tedavi sonu HBsAg düzeyleri <1.000 IU/ml olan hastalarla sınırlı kaldığı vurgulanmış. Stop-NUC çalışmasının sonuçlarının, NUC tedavisinin durdurulmasının fonksiyonel iyileşme sağlayabilecek bir terapötik seçenek olduğuna dair kanıtlar sunduğu vurgulanmış.

van Bömmel F, Stein K, Heyne R, et al. A multicenter randomized-controlled trial of nucleos(t)ide analogue cessation in HBeAg-negative chronic hepatitis B. J Hepatol. 2023; 78(5): 926-36.

Makale İçin Tıklayınız

Ventilatörle İlişkili Pnömonide Ek Tedavi Olarak İnhalasyon Yoluyla Kolistin ile İnhalasyon Yoluyla Fosfomisin/Tobramisinin Karşılaştırılması: Açık Etiketli, Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Kolistin, dirençli A. baumannii suşlarının tedavi seçeneklerinden biridir. Bu ajan nefrotoksik bir antibiyotiktir ve kolistinin inhalasyon yoluyla kullanılması bu yan etkinin görülme sıklığını azaltır. Tobramisin, protein sentezini inhibe eden bir aminoglikozid antibiyotiktir ve ventilatörle ilişkili pnömoni (VİP) tedavisinde inhalasyon yoluyla kullanılmaktadır. Fosfomisin ise hem Gram-pozitif hem de Gram-negatif bakterilere karşı in-vitro aktiviteye sahip geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Bu ajan bakteri hücre duvarının sentezini önler, tobramisinin emilimini artırır ve protein sentezinin inhibisyonunun artmasını ve sonuçta bakterilerin öldürülmesini sağlar. Çeşitli in-vitro araştırmalar, çok ilaca dirençli (“multi drug resitant”, MDR) A. baumannii tedavisinde intravenöz fosfomisine potansiyel bir rol önermiştir. İn-vitro araştırmalarda fosfomisin ve kolistinin sinerjik etkisi göz önüne alındığında, etkili bir yardımcı tedavi olabilir. Araştırmalar sınırlı olsa da Gram-negatif VİP durumunda inhalasyon yoluyla antibiyotikler önerilmektedir.

Çalışma, inhalasyon yoluyla kolistin ile inhalasyon yoluyla fosfomisin/tobramisinin yaygın ilaç dirençli (“extensively drug resistant”, XDR) Acinetobacter baumannii’ye bağlı VİP tedavisindeki etkinliğini karşılaştırma amacıyla yapılmış. Tek merkezli açık etiketli randomize kontrollü çalışmaya XDR A. baumannii VİP gelişen 60 hasta dahil edilmiş. Uygun katılımcılar rastgele iki gruba ayrılmış (no. 30). Ayrılan gruplardan bağımsız, tüm katılımcılara meropenem (her 8 saatte bir 3 saatlik uzatılmış infüzyon şeklinde 2 g) artı intravenöz kolistin (9 milyon IU yükleme dozu ve ardından her 12 saatte bir 4.5 milyon IU) verilmiş. Kontrol grubuna inhalasyon yoluyla kolistin (her 8 saatte bir 1 milyon IU) ve vaka grubuna ek tedavi olarak inhalasyon yoluyla tobramisin/fosfomisin (her 12 saatte bir 300 mg/her 12 saatte bir 80 mg) verilmiş. Birincil sonuç tedavi süresi, ikincil sonuçlar ise Klinik Pulmoner İnfeksiyon Skoru (CPIS) trendi ve gruplardaki mortalite oranı olmuş.

Ortalama tedavi süresi kolistin grubunda 13.73 ± 3.22 gün, tobramisin/fosfomisin grubunda 10.85 ± 2.84 günmüş; ikinci gruptaki ortalama tedavi süresi anlamlı olarak daha düşükmüş (p=0.001). CPIS her iki grupta önemli ölçüde azalmış (p<0.001), ancak CPIS’in ortalama değişiklikleri gruplar arasında önemli ölçüde farklıymış ve inhalasyon yoluyla tobramisin/fosfomisin grubunda daha büyük bir azalma (p=0.005) gözlenmiş.
Sonuç olarak, XDR A. baumannii VİP vakalarında inhalasyon yoluyla tobramisin/fosfomisin kullanımının daha kısa tedavi süresi ile ilişkili olduğu ve ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulanmış.

Hakamifard A, Torfeh Esfahani AA, Homayouni A, Khorvash F, Ataei B, Abbasi S. Comparing inhaled colistin with inhaled fosfomycin/tobramycin as an adjunctive treatment for ventilator-associated pneumonia: an open-label randomized controlled trial. Clin Respir J. 2023; 17 (4): 295-302.

Makale İçin Tıklayınız

Kozmetoloji Uygulaması Kaynaklı Mycobacterium abscessus Deri İnfeksiyonu Salgını

Altı hasta, bir aydır devam eden deri apseleri nedeniyle dermatoloji bölümüne başvurmuş. Hepsine aynı üretici tarafından yapılan malzemelerle obezite tedavisi için akupunktur noktasında bir katgüt implant prosedürü uygulanmış. Hastalar β-laktam antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılmış fakat yanıt alınamamış. Birden fazla hastanın fizik muayenesinde karında çok sayıda sıcak, kırmızı, ödematöz, hassas, dalgalı ve pürülan akıntılı nodüller saptanmış. Mikroskobik inceleme, MALDI-TOF-MS ile Mycobacterium abscessus (M. abscessus) olarak tanımlanan, aside dirençli boyanan ve uzun dallanma morfolojisine sahip Gram-pozitif basil etken olarak saptanmış.

Kozmetoloji uygulamalarında Tüberküloz Dışı Mikobakteriler (MOTT) infeksiyonu riski vurgulanmış.

Jiang Y, Lei X, Lu W. Outbreak of cosmetology-acquired Mycobacterium abscessus skin infection. JAMA Dermatol. 3 Mayıs 2023.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr