C. auris, 2009 yılında Japonya’da bir kadının dış kulağından izole edildiğinde yeni bir tür olarak tanımlanmıştır. İlk kez 2011 yılında Güney Kore’de fungemi nedeni olarak tanımlanmıştır. Daha sonra beş kıtada en az 39 ülkede izole edilmiş ve izole kolonizasyon vakalarından kandidemi gibi gerçek invazif infeksiyon salgınlarına neden olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), diğerlerinin yanı sıra C. auris‘i de içeren ilk fungal öncelikli patojen listesini Ekim 2022’de yayınlamıştır. C. auris genellikle azol ilaçlara dirençlidir ve üç ana antifungal ajan sınıfına da dirençli izolatlar bildirilmiştir. C. auris‘ten kaynaklanan mortalitenin, çoklu ilaç direnci nedeniyle uygun bir antifungal tedavinin erken seçimiyle ilişkili olup olmadığını doğrulamak zordur. C. auris, bulaşabilirliği, çoklu ilaç direnci ve ciddi sonuçları nedeniyle önemli bir sağlık tehdidi haline gelmiştir.
Bu vaka-kontrol çalışmasına hastanede yatan 74 kandidemi hastası dahil edilmiş. Toplamda 22 C. auris vakası (%29.7) ve 52 kontrol (C. albicans %21.6, C. parapsilosis %21.6, C. tropicalis %21.6, C. glabrata %1.4) incelenmiş. C. auris ve non-auris Candida türleri (NACS) ile kandidemisi olan hastaların risk faktörleri, klinik ve mikrobiyolojik özellikleri ile sonuçları karşılaştırılmış.
Önceki flukonazol maruziyeti C. auris kandidemi hastalarında anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş (OR 3.3; 1.15-9.5). C. auris izolatlarının çoğu flukonazol (%86.3) ve amfoterisin B’ye (%59) dirençliyken, NACS izolatları genellikle duyarlıymış. Ekinokandinlere dirençli hiçbir izolat tespit edilmemiş. Antifungal tedaviye başlama süresi ortalama 3.6 günmüş. Altmış üç (%85.1) hasta yeterli antifungal tedavi almış olup iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamış. Kandideminin 30 ve 90. günlerindeki kaba mortalite sırasıyla %37.8 ve %40.5’e kadar çıkmış. Ancak, C. auris‘in neden olduğu kandidemili grup ile NCAS’ın neden olduğu kandidemili grup arasında 30 ve 90 günlük mortalite açısından fark bulunmamış (sırasıyla %31.8’e karşı %40.4; OR 0.6; %95 GA 0.24-1.97 ve %36.4’e karşı %42.3; 0.77; 0.27-2.1).
Bu çalışmada, C. auris ve NACS arasında kandidemiye bağlı mortalite benzer bulunmuş. C. auris kan dolaşımı infeksiyonları artmış 30 günlük veya 90 günlük mortalite ile ilişkili bulunmamış. Her iki grupta da uygun antifungal tedavinin, sonuçlarda farklılık bulunmamasında katkısı olabileceği belirtilmiş. C. auris kandidemisinde mortalite oranları diğer kandida türlerinden daha yüksek olmasa da bu tür hastane içi salgınlara neden olabileceği belirtilmiş ve bu mikroorganizmanın bulaşmasının sınırlandırılması için infeksiyon kontrol programlarına (temas izolasyonu ve el yıkama) ve yeterli temizlik ve çevresel dezenfeksiyon kurallarına bağlılık vurgulanmıştır.
Alvarez-Moreno CA, Morales-López S, Rodriguez GJ, et al. The mortality attributable to candidemia in C. auris is higher than that in other Candida species: myth or reality? J Fungi (Basel). 2023; 9 (4): 430.
Makale İçin Tıklayınız