Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
14
Şubat
2023
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Deprem ve İnfeksiyon (144. Web Konferans, 14 Şubat 2023)

14 Şubat 2023 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Deprem ve İnfeksiyon” konulu web
konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Prof. Dr. Serap ŞİMŞEK-YAVUZ
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Yara Yeri İnfeksiyonları
Prof. Dr. Serap ŞİMŞEK-YAVUZ
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi

Kolera
Prof. Dr. Aysel KOCAGÜL ÇELİKBAŞ
Hitit Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Olgu
Doç. Dr. Ş. Barçın ÖZTÜRK
Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Tetanos
Prof. Dr. Önder ERGÖNÜL
Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Tartışmacılar:
Prof. Dr. Esin ŞENOL
Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Prof. Dr. Alpay AZAP
Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Doç. Dr. Selçuk ÖZGER
Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Depremlerin Halk Sağlığı Üzerindeki Etkisi: Afet Riskini Azaltmaya Yönelik Afet Sonrası Dönemde Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Bir Derleme

Depremler, kayıplara ve yaralanmalara bağlı olarak halk sağlığını önemli ölçüde etkileyen bir etki zincirini başlatma potansiyeli çok yüksek olan en çarpıcı doğa olayları arasındadır.

Depremle ilişkili felaketler, yalnızca güçlü yer hareketleri ve kosismik olaylarla değil, toprak kaymaları ve tsunamileri içeren ikincil etkilerle de ilgilidir. Tüm bunlar, ek insani ve ekonomik kayıplara neden olabilecek, acil durum ve iyileşme sürecini kesintiye uğratabilecek bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına elverişli zorlu koşullar yaratabilir.

Bu çalışma, semptomları, nedensel patojenleri, ilişkili risk faktörleri, en savunmasız nüfus grupları ve önleme stratejileri ile birlikte dünya çapında kaydedilen depremlerle tetiklenen bulaşıcı hastalıklara ilişkin mevcut literatürün kapsamlı bir derlemesini içermektedir. Depremden etkilenen nüfusta ağırlıklı olarak solunum, mide-barsak ve vektör kaynaklı hastalıkların yanı sıra yara ve cilt infeksiyonları kaydedilmiştir. Depremin tetiklediği bulaşıcı hastalıkları etkili bir şekilde önlemeye yönelik önlemler de derlemede yer almaktadır. Yaygın olarak önerilen önlemlerden biri, bulaşıcı hastalıkların afet öncesi ve sonrası oluşumunu anında ve etkili bir şekilde belirlemek için uygun bir hastalık sürveyans sisteminin kurulmasıdır. Bu yaklaşım, hastalık eğilimlerinin izlenmesine, erken uyarının doğrulanmasına, acil müdahale ve kurtarma eylemlerinin desteklenmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

Mavrouli M, Mavroulis S, Lekkas E, Tsakris A. (2023). The impact of earthquakes on public health: a narrative review of infectious diseases in the post-disaster period aiming to disaster risk reduction. Microorganisms. 2023; 11(2): 419.

Makale İçin Tıklayınız

Doğal Afetler Sonrasında İnfeksiyonlar

Bu derleme, özellikle Japonya’daki doğal afetler sonrası yaşanan deneyimlerden yola çıkan bir çalışmadır. Çalışmada ele alınan infeksiyonların tümü ülkemizde bulunmasa da ülkemizi de ilgilendiren temel veriler içermektedir. Ayrıca, “Doğal afet sırasında ve sonrasında infeksiyon kontrolü” başlıklı şekil iyi bir özet sunmaktadır. (Şekil için tıklayınız.)

Izumikawa K. Infection control after and during natural disaster. Acute Med Surg. 2018; 6 (1): 5-11.

Makale için Tıklayınız

Türkiye’de Helicobacter pylori’nin Antibiyotik Direnci: Sistematik Bir İnceleme ve Meta-Analiz

Türkiye hem yüksek bir Helicobacter pylori infeksiyonu prevalansı hem de yüksek bir antibiyotik direnci prevalansı sunmaktadır. Bu çalışmada, ülkedeki H. pylori antibiyotik direnç oranlarına ilişkin güncel veriler ulusal ve uluslararası iki veri tabanında (ULAKBİM, EKUAL ve PubMed) yapılan taramalardan sonra sistematik bir inceleme yapılarak değerlendirilmiş. Türkiye’de H. pylori’nin antibiyotik direnci ile ilgili toplam 197 orijinal makale toplanmış, 2005–2020 dönemi için H. pylori antibiyotik direncini değerlendirmek üzere dahil etme ve hariç tutma kriterleri için yapılan taramanın ardından uygun bulunan 20 makale meta-analize dahil edilmiş. Veri analizi MedCalc 12.7.0 kullanılarak yapılmış. Çalışmalarda izole edilmiş H. pylori suşlarının sayısı ağırlıklandırılmış ve birleştirilmiş oran analizi gerçekleştirilmiş.

Bu derleme, 20 çalışmadaki 1556 H. pylori suşunu içermekteymiş. Genel direnç oranları şu şekilde bulunmuş: klaritromisin (CLA), %26.7 (%95 güven aralığı [CI]: 20.5–33.5); metronidazol (MTZ), %28.4 (%95 GA: 19.7–38.1); levofloksasin (LVX), %19.6 (%95 GA: 9.9–31.7); tetrasiklin (TET), %0.7 (%95 GA: 0.1–1.8); ve amoksisilin (AMO), %1.3 (%95 GA: 0.3–3.1). Bildirilen sonuçlar, Türk H. pylori izolatlarının CLA, MTZ ve LVX’e karşı oldukça dirençli olduğunu, AMO ve TET&#39;e karşı ise düşük düzeyde direnç geliştirmiş olduğunu göstermiş.

Ayaş M, Gürol Y. Antibiotic resistance of Helicobacter pylori n Turkey: a systematic review and meta-analysis. Microb Drug Resist. 1 Şubat 2023.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr