13-16 Mart 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek XXIII. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2023)’ne Bildiri Özeti son gönderim tarihi 1 Şubat 2023’tür.
13-16 Mart 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek XXIII. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2023)’ne Bildiri Özeti son gönderim tarihi 1 Şubat 2023’tür.
Hepimizin yakından bildiği ve yaşadığı üzere İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlık eğitiminin belki de en stresli ama bir o kadar da geliştirici ve öğretici parçası uzmanlık tezi hazırlama dönemidir. Büyük emeklerle hazırlanan uzmanlık tezlerinin alanımızdaki bilgi birikimine büyük katkı sunduğu muhakkaktır. KLİMİK Derneği olarak İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında yapılan tezlerin bilimsel niteliğinin artması ve bilimsel makaleye dönüşmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda araştırma görevlisi arkadaşlarımızı motive etmek üzere XXIII. KLİMİK kongresinden itibaren her kongremizde tez yarışması düzenlemeye karar verdik.
Alanımıza ve derneğimize büyük emek veren, ülkemizin yetiştirmiş olduğu en önemli bilim insanlarından olan, dostumuz, arkadaşımız sevgili Prof. Dr. Kenan Midilli’nin adını yaşatmak üzere yarışmamızın adını “Prof. Dr. Kenan Midilli Tez Yarışması” olarak belirledik.
Yarışmada tezi birinci seçilen üyemize 10 bin ₺, ikinciye 7 bin ₺ ve üçüncüye 5 bin ₺ ödül verilecektir.
Birincisini 23. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde düzenleyeceğimiz “Prof. Dr. Kenan Midilli Tez Yarışması”na 2021 veya 2022’de tezlerini tamamlamış üyelerimizin katılımını bekler tüm adaylara şimdiden başarılar dileriz.
Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Derneğimizin 2022-2023 dönemi bilimsel toplantıları İstanbul’daki “Yılın Ses Getiren Makaleleri” toplantısıyla devam ediyor. 27 Aralık 2022 Salı günü, 18.00-20.00 saatleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat–Loca, İstiklal Caddesi, No: 161, Galatasaray/Beyoğlu’nda yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Derneğimizin 2022-2023 dönemi bilimsel toplantıları Ankara’daki “Antimikrobiyal Yönetişim Programları” toplantısıyla devam ediyor. 28 Aralık 2022 Çarşamba günü, 17.00-18.30 saatleri arasında İbni Sina Hastanesi, Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu’nda yapılacak olan toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
KLİMİK Dergisinin Aralık 2022 sayısı yayımlanmıştır. Emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
IDCM Dergisinin Aralık 2022 sayısı geçtiğimiz hafta yayımlanmıştır. Emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Yeni yılın güzel günler getirmesini dileriz. Bilim, barış, sağlık ve mutluluk sizinle olsun.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Telacebec, Mycobacterium tuberculosis’in sitokrom bc1 kompleksi için yüksek özgüllüğe sahip seçici bir inhibitörü olarak umut veren yeni nesil bir antitüberküloz ilaç olarak gündeme gelmiştir. Bu araştırma; yeni anti-tüberküloz ajan telacebec’in (Q203) güvenliğini, tolere edilebilirliğini ve farmakokinetiğini değerlendirmek için bir faz 1b, randomize, plasebo kontrollü, çift kör, çoklu artan doz çalışması (NCT02858973) şeklinde yapılmıştır.
Çalışmaya toplam 47 sağlıklı yetişkin denek alınmış. Deneklerin 36’sına telacebec, 11’ine plasebo verilmiş. Telacebec; 20, 50, 100, 160, 250 ve 320 mg dozlarında, 14 gün boyunca standart bir yemekle günde bir kez oral olarak uygulanmış. On dört gün boyunca günde 320 mg’a kadar çoklu oral telacebec dozlarının güvenli olduğu ve bu çalışmaya katılan sağlıklı yetişkin denekler tarafından iyi tolere edildiği görülmüş. Olumsuz olaylardan dolayı ölüm, ciddi yan etki veya ilacın kesilmesi olmamış.
On ikinci günde plazma telacebec için kararlı bir duruma ulaşılmış. Katılımcılardan alınan plazma örneklerinin analizi, telacebec’in dolaşımda, önemli metabolitleri olmadan varlığını sürdürdüğünü göstermiş. Ana ilaca kıyasla nispeten minimal olabilecek üç potansiyel telacebec metaboliti tanımlanmış. Klinik öncesi ve önceki tek doz klinik çalışmalardan elde edilen bulgularla uyumlu olarak bu sonuçlar, telacebec’in tüberküloz tedavisi için güvenli ve etkili bir ajan olarak daha fazla gelişme potansiyelini de desteklemektedir.
Kim J, Choi J, Kang H, et al. Safety, tolerability, pharmacokinetics, and metabolism of telacebec (q203) for the treatment of tuberculosis: a randomized, placebo-controlled, multiple ascending dose phase 1b trial. Antimicrob Agents Chemother. 2022: e0112322.
Bu çalışmada, D vitamini takviyesinin çocuklarda grip ve enterovirus infeksiyonu insidansı üzerine etkileri araştırılmış. Randomize, çift kör, kontrollü çalışma, Nisan 2018 ile Ekim 2019 arasında kreşlerde kalan iki ila beş yaş arası çocukları içermiş. Katılımcılar, bir ay boyunca bir D vitamini takviyesi alanlar (2000 IU/gün) ve plasebo gruplarına rasgele ayrılmış. Birincil sonuç, takip eden altı ay içinde influenza ve enterovirüs infeksiyonu insidansı iken ikincil sonuç, çocukların hane halkı üyelerinde influenza ve enterovirüs infeksiyonu insidansı olarak belirlenmiş.
İki yüz kırk sekiz çocuk çalışmaya alınmış. D vitamini alan grup, plasebo grubuna kıyasla influenzaya karşı %84’lük bir göreceli risk azalması göstermiş, ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmamış. Kaplan-Meier eğrileri, plasebo grubunun D vitamini grubuna göre daha yüksek bir influenza infeksiyonu olasılığına sahip olduğunu ortaya çıkarmış (log-rank testi, p = 0,055), ancak enterovirus infeksiyonu insidansı iki grup arasında benzer bulunmuş (p = 0.946). Çocukların hane halkı üyeleri arasında ise, grip (p = 0.586) ve enterovirus infeksiyonu (p = 0.528) insidansı benzer saptanmış.
Sonuç olarak D vitamini takviyesinin grip infeksiyonuna karşı küçük bir önleyici etkisi olabileceği belirtilmiş.
Huang YN, Chi H, Chiu NC, et al. A randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza and enterovirus infection in children. J Microbiol Immunol Infect. 2022; 55 (5): 803-11.
Tolerans, bakterilerin minimum inhibitör konsantrasyonda bir değişiklik olmaksızın yüksek konsantrasyonlarda bir bakterisidal antibiyotiğe geçici olarak maruz kalması durumunda hayatta kalma yeteneğidir ve sonuç olarak antibiyotiklerin etkinliğini sınırlar. Bu çalışma prospektif olarak E. coli kan dolaşımı infeksiyonu olan hastalarda tolerans prevalansını belirlemek ve tolerans ile yeniden infeksiyon riski arasındaki ilişkiyi keşfetmek amacı ile gerçekleştirilmiş.
Bir sefer E. coli ile kan dolaşımı infeksiyonu geçiren hastalardan elde edilen izolatlar (kohort 1) ve E. coli ile rekürren kan dolaşımı infeksiyonu geçiren hastalardan toplanan izolatlarda (kohort 2) tolerans disk test (TD test) ile tolerans çalışılmış. Seçilen izolatlar, zamana bağlı öldürme kullanılarak ayrıca analiz edilmiş ve tüm genom dizilimi kullanılarak tiplendirilmiş. Tolerans ve re-infeksiyon arasındaki ilişki, Cox proportional hazards regresyonu ve Poisson regresyon modelleri ile değerlendirilmiş.
Kohort 1’de 8/94 izolatta (%8.5) tolerans saptanmış. Çok değişkenli analiz kullanılarak, toleranslı indeks bakteriyemisi olan hastalarda yeniden infeksiyon riskinin, toleranssız bir suş olan hastalara göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiş (HR, 3.98; 95% CI, 1.32–12.01). Kohort 2’deki tolerans prevalansı, kohort 1’dekinden daha yüksekmiş 6/21 (%28.6) (p = 0.02).
Antibiyotik toleransına E. coli kan dolaşımı izolatları arasında sıklıkla rastlandığı ve bu bulgunun yeniden infeksiyon riskinde artış ile ilişkili olduğu bulunmuş. TD test, tolerans tespiti için uygulanabilir bir yaklaşım gibi görünmekte ve bu testin gelecekteki hasta yönetimini iyileştirebileceği düşünülmüştür.
Lazarovits G, Gefen O, Cahanian N, et al. Prevalence of antibiotic tolerance and risk for reinfection among Escherichia coli bloodstream ısolates: a prospective cohort study. Clin Infect Dis. 2022; 75 (10): 1706-13.
Bültenin Notu: TD test, Kirby-Bauer disk difüzyon metodunun modifiye edilmiş bir formudur. İlginç, basit, hayal gücü içeren üzerinde düşünülmesi gereken bir yaklaşım olarak dikkat çekmektedir. Pratik olarak kullanımı ve rutin kullanımda yer alması için daha fazla veriye ihtiyaç bulunmaktadır.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
Bu çalışmada, Staphylococcus aureus’a bağlı protez eklem infeksiyonları ile ilişkili preoperatif ve perioperatif risk faktörlerini tanımlamak ve yüksek riskli hastaların tespitini sağlayacak bir risk skoru belirlemek amaçlanmış.
Çalışma 2014’ten 2016’ya kadar primer kalça ve diz artroplastisi uygulanan hastaların dahil edildiği çok merkezli vaka kontrol çalışması olarak tasarlanmış. Biri preoperatif ve diğeri perioperatif değişkenler için olmak üzere, lojistik regresyonla iki çok değişkenli model gerçekleştirilmiş. Ayrıca, öngörü puanları da geliştirilmiş ve harici bir kohortta doğrulanmış. Toplamda çalışmaya 130 vaka ve 386 kontrol dahil edilmiş. Preoperatif dönemde S. aureus’a bağlı protez eklem infeksiyonu ile bağımsız olarak ilişkili değişkenler (adjusted OR; 95% CI): kilo (Body Mass İndex>30 kg/m2) (3.0; 1.9- 4.8), bakımevinde kalmak (2.8; 1.05 – 7.5), kırık sonrası artroplasti (2.7; 1.4 – 5.03), cilt hastalığı (2.5; 0.9-7.04), aynı eklemde daha önce cerrahi öyküsü (2.4; 1.3- 4.4), erkek cinsiyet (1.9; 1.2- 2.9) American Society of Anesthesiologists (ASA) indeks değerinin 3 ile 4 arasında (1.8; 1.2- 2.9) olması olarak belirlenmiş. ROC analizinde eğri altında kalan alan 0.73 olarak saptanmış (95% CI 0.68-0.78). Perioperatif modelde, bir önceki belirtilen risk faktörlerine ek olarak insizyondan bir saatten daha önce uygulanan antibiyotik profilaksisi (5.9; 2.1-16.2), ameliyattan 72 saat sonrasında devam eden yara drenajı (4.5; 1.9-19.4), seramiğe karşın metal malzeme kullanılması (1.9; 1.1-3.3) risk olarak saptanmış. ROC analizinde eğri altında kalan alan 0.78 olarak saptanmış (95% CI 0.72-0.83). Geliştirilen öngörü puanları harici kohortta doğrulanmış.
Sonuç olarak, S. aureus’a bağlı protez eklem infeksiyonu için öngörücü puanlar geliştirilmiş ve doğrulanmış. Bu bilgilerin belirli önleyici tedbirlerin uygulanması için faydalı olacağı vurgulanmış.
Espindola R, Vella V, Benito N, et al. Preoperative and perioperative risk factors, and risk score development for prosthetic joint infection due to Staphylococcus aureus: a multinational matched case-control study. Clin Microbiol Infect. 2022; 28 (10): 1359-66.
Bu çalışmada, gram negatif kan dolaşımı infeksiyonlarında biyoyararlanımı yüksek oral antibiyotiklerin (florokinolonlar ve trimetoprim-sülfametoksazol) ve biyoyararlanımı daha az olan oral antibiyotiklerin (β-laktamlar) kullanımıyla ilişkili klinik sonuçların karşılaştırılması amaçlanmış.
Kanada, Ontario’da 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında kan dolaşımı infeksiyonu (KDİ) olup oral tedavi ile taburcu edilen yaşlı hastalar çalışmaya dahil edilmiş. Biyoyararlanımı yüksek ve daha az olan ajanları alanlar arasındaki sonuçları karşılaştırmak için eşleştirilmiş bir kohort tasarımı kullanılmış; cinsiyet, kanda üreyen patojen (E.coli, non-E.coli), infeksiyon yeri (idrar yolu, idrar yolu dışı, bilinmeyen odak), spesifik patojen taşıyan hasta, infeksiyon özellikleri.
Birincil sonuç, 90 günlük tüm nedenlere bağlı ölüm, aynı patojen (cins ve tür) ile tekrarlayan KDİ ve herhangi bir Ontario hastanesine yeniden yatış olarak belirlenmiş. Çalışmaya toplam 2012 hasta dahil edilmiş (her biyoyararlanım kategorisinde 1006 kişi olarak). Taburcu olurken biyoyararlılığı yüksek antibiyotik alanların (daha azına kıyasla) birincil sonuç oranları daha düşük saptanmış [171/1006 (%17.0) ve 216/1006 (%21.5)], düzeltilmiş olasılık oranı (AOR) 0.74 imiş (%95 CI, 0.60-0.92). Doksanıncı günde tekrarlayan KDİ, yüksek ve daha az biyoyararlanımlı gruplarda sırasıyla 64 (%5.4) ve 107 (%9.4) bulunmuş ve birincil sonucun yüksek biyoyararlanımlı ilaç alan grupta daha düşük çıkmasının asıl sebebi olduğu görülmüş (p<0.001) (AOR: 0.56; 95 %CI, 0.40-0.78).
Sonuç olarak taburculuk sırasında biyoyararlanımı yüksek antibiyotiklerin kullanımı (daha azına kıyasla), gram negatif KDİ’leri olan hastalarda önemli ölçüde daha iyi klinik sonuçlarla ilişkilendirilmiş.
Mponponsuo K, Brown KA, Fridman DJ, et al. Highly versus less bioavailable oral antibiotics in the treatment of gram-negative bloodstream infections: a propensity-matched cohort analysis. Clin Microbiol Infect. 2022: S1198-743X(22)00517-1.