Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
30
Ağustos
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet’in kuruluşu yolunda 30 Ağustos 1922’de Türk Ordusu tarafından emperyalizme vurulan tokadın ve kazanılan zaferin anlamı çok büyüktür.
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Yönetim Kurulu Açıklaması İçin Tıklayınız

Erişkin Kadınlarda Komplike Olmayan İdrar Yolu İnfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanımının Azaltılması: Sistematik Bir İnceleme ve Bireysel Katılımcı Verileri Meta-Analizi

Randomize kontrollü çalışmalarda (RKÇ’ler), komplike olmayan idrar yolu infeksiyonu olan kadınlarda antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesini önlemek için analjezikler, bitkisel formülasyonlar, gecikmiş antibiyotik reçetesi ve plasebo araştırılmış. Bu stratejilerin etkisini tahmin etmek ve bu stratejilerden bir fayda sağlayan semptomları, belirtileri veya diğer faktörleri belirlemek amaçlanmış. RKÇ’ler komplike olmayan idrar yolu infeksiyonu olan yetişkin kadınlarda ilk tedavide hemen antibiyotik kullanımına karşı antibiyotik kullanımını azaltıcı stratejileri araştırmış. Varsa bireysel katılımcı verileri (IPD), aksi takdirde toplu veriler (AD) çıkarılmış. AD’nin Bayes rastgele etkiler meta analizi, ikili karşılaştırmalar için kullanılmış. Aday moderatörler ve tedavi etkilerinin prognostik göstergeleri, IPD’ye dayalı genelleştirilmiş doğrusal karma modeller kullanılarak araştırılmış. Sekiz randomize kontrollü çalışmadan 3524 hastanın bireysel katılımcı verileri ve 78 hastanın toplu verileri analiz edilmiş.
Antibiyotikli olmayan stratejiler, tamamlanmamış iyileşme oranlarını ([OR] 3.0; %95 [GA] 1.7-5.5; Bayesian p-değeri p B =0.0017; τ=0.6), sonraki antibiyotik tedavisini (OR 3.5 [ %95 CI 2.1, 5.8; p B =0.0003) ve piyelonefriti  (OR 5.6; %95 CI 2.3, 13.9; p B =0.0003) artırmış. Tersine, antibiyotikli olmayan stratejiler genel antibiyotik kullanımını %63 oranında azaltmış. Üriner eritrositler ve idrar kültürü pozitif olan hastalarda, tam olmayan iyileşme riski daha yüksek bulunmuş (OR 4.7; %95 GA 2.1-10.8; p B =0.0010), ancak her ikisinin de negatif olduğu durumlarda (OR 0.8; %95 GA 0.3 -2.0; pB=0.667) hiçbir fark görülmemiş. Antibiyotik dışı stratejiler kullanılarak tedavi edilen hastalarda, idrar eritrositleri ve pozitif idrar kültürü, sonraki antibiyotik tedavisi ve piyelonefrit için bağımsız prognostik göstergeler olarak bulunmuş.

Hemen antibiyotik kullanımı ile karşılaştırıldığında, antibiyotikli olmayan stratejiler genel antibiyotik kullanımını azaltır, ancak daha kötü klinik sonuçlarla sonuçlanabilir; eritrositlerin varlığı ve idrardaki bakterileri doğrulamak için testler antibiyotik reçetelemeyi hedeflemek için kullanılabilir sonucuna varılmış.

Kaußner Y, Röver C, Heinz J, et al. Reducing antibiotic use in uncomplicated urinary tract infections in adult women: a systematic review and individual participant data meta-analysis. Clin Microbiol Infect. 2022: S1198-743X(22)00330-5.

Makale İçin Tıklayınız

Üçüncü Bamak Bir Hastanede Fusidik Asit: Reçetelere, Toleransa Ve Kemik Örneklerinden Elde Edilen Staphylococcus spp. ve Cutibacterium spp. Suşlarına Karşı Duyarlılığa Odaklanan Gözlemsel Bir Çalışma

Osteomiyelit ve ortopedik implant infeksiyonları tedavisi esnasında kullanılan geniş spektrumlu kinolonlara ve rifampisine bağlı yan etki gelişimi sık görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, fusidik asit reçeteleme oranı ve kemik örneklerinden izole edilen Staphylococcus spp. ve Cutibacterium spp. izolatlarında fusidik asit duyarlılığına bakılması amaçlanmış. Çalışmada Reims Üniversitesi Hastanesinde Haziran 2017-Mayıs 2021 tarihleri arasındaki tüm fusidik asit reçeteleri ve Staphylococcus spp. ve Cutibacterium spp. üreyen kemik doku örnekleri incelenmiş.

Tüm Staphylococcus aureus suşları anlamlı (etken) olarak kabul edilirken, tek örnekte üreyen koagülaz negatif Staphylococcus spp. ve Cutibacterium spp. izolatları anlamlı kabul edilmemiş. İzolatların fusidik asit duyarlılığı disk difüzyon yöntemi kullanılarak CASFM/EUCAST’a göre belirlenmiş.
Ortalama fusidik asit tüketimi 1000 hasta gününe 0.6 günlük doz olarak hesaplanmış. Fusidik asit Staphylococcus spp.’ye bağlı ortopedik implant infeksiyonu tedavisi için  24 hastaya, Cutibacterium spp.’ye bağlı ortopedik implant infeksiyonu için iki hastaya reçete edilmiş.

401 Staphylococcus spp. suşunun 254’ünü (%63.3) S. aureus, 84’ünü (%20.9) metisilin dirençli suş, 333’ünü (%83) fusidik asit duyarlı suş oluşturmaktaymış. S. aureus ve metisiline duyarlı suşların fusidik asite duyarlı olma olasılığı daha yüksek bulunmuş (p < 0.001). 39 Cutibacterium spp. suşlarının fusidik asit inhibisyon zon çapı geometrik ortalaması 28.6 mm (24-35 mm) imiş, bu da tüm bu suşların fusidik asite duyarlı olarak kabul edilebileceğini düşündürmüş.

Bu veriler doğrultusunda, diğer dirençli bakterilerin yokluğunda Staphylococcus spp. ve Cutibacterium spp. izolatlarının neden olduğu ortopedik implant infeksiyonlarında, fusidik asitin daha sık kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Romaru J, Limelette A, Lebrun D, Bonnet M, Garnier VV, N’Guyen Y. Fusidic acid in a tertiary hospital: an observational study focusing on prescriptions, tolerance and susceptibility of Staphylococcus and Cutibacterium spp. strains from bone samples. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2022; 41 (8): 1107-13.

Makale İçin Tıklayınız

Akut KOAH Alevlenmesinde İki Günlük ve Yedi Günlük Levofloksasin Kürü: Randomize Kontrollü Bir Çalışma

KOAH’ın akut alevlenmesinde antibiyotik tedavisi süresi en yaygın olarak uzman görüşüne dayanmaktadır. Tipik uygulama süreleri beş ila yedi gün arasında değişir. Levofloksasin ile iki günlük tedavi süresi daha önce değerlendirilmemiştir. Akut alevlenmeli hastalarda yedi günlük tedaviye karşı iki günlük levofloksasin ile tedavinin etkinliğini değerlendirmek için randomize çalışma düzenlenmiş.

Akut alevlenmeli hastalar, iki gün levofloksasin sonraki beş gün boyunca plasebo (n=155) veya yedi gün boyunca levofloksasin (n=155) almak üzere iki gruba randomize edilmiş. Tüm hastalara beş gün boyunca günlük olarak iv prednizon dozu verilmiş. Primer sonlanım ölçütü kür oranı olarak belirlenmiş. Kür oranı iki günlük ve yedi günlük gruplarda sırasıyla %79.3 (n=123) ve %74.2 (n=115) [OR 1.3; %95 GA 0.78–2.2 (p=0.28)]. Ek antibiyotik ihtiyacı oranı iki günlük grupta %3.2 ve yedi günlük grupta sırasıyla %1.9; (p=0,43). Yoğun bakıma yatış oranları her iki grup arasında anlamlı farklılık göstermemiş. Bir yıllık ölüm oranı iki grup arasında anlamlı olarak farklı değilmiş, sırasıyla iki günlük grupta ve yedi günlük grupta %5.2’ye karşı %7.1; (p=0.26).

KOAH akut alevlenme olan hastalarda kür oranı, ek antibiyotik ihtiyacı ve hastaneye yeniden yatış açısından iki gün süreli tedavinin, yedi günden aşağı olmadığı görülmüş.

Messous S, Trabelsi I, Bel Haj Ali K, et al. Two-day versus seven-day course of levofloxacin in acute COPD exacerbation: a randomized controlled trial. Ther Adv Respir Dis. 2022; 16: 17534666221099729.

Makale İçin Tıklayınız 

ESCMID COVID -19 Tedavi Rehberi CMI’de Baskıdan Hemen Önce Yayımlandı

“ESCMID COVID-19 guidelines: update on treatment for patients with mild/moderate disease” başlıklı tedavi rehberinin tam metnine aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Bartoletti M, Azap O, Barac A, et al. ESCMID COVID-19 guidelines: update on treatment for patients with mild/moderate disease. Clin Microbiol Infect. 2022: S1198-743X(22)00429-3.

Tam Metin İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr