Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
19
Temmuz
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

KLİMİK Video Kütüphanesi

Pandemi süreciyle birlikte önce tüm eğitim faaliyetleri online bir ortama taşındı, daha sonra da hibrit toplantılar gündeme geldi.  Pandeminin yoğunluğunun tüm hızı ile hissedildiği şu günlerde görünen o ki çevrim içi/kayıtlı eğitim faaliyetleri bilimsel gündemde yine çok aktif rol alacaklar. Derneğimizin uzun süredir gerçekleştirdiği kurs/web konferans/simpozyum ve hatta kongrelerin video kayıtlarının tek bir yerde toplandığı ‘Video Kütüphane’ Haziran ayı itibarıyla kullanıma açıldı. Dernek üyelerinin tüm toplantı kayıtlarına tek bir portaldan erişimini sağlayan bu platformla hem katılamadığımız sunumları hem de tekrar dinlemek istediğimiz sunumları izleyebilmek için erişim sağlanmış oldu.

KLİMİK Video Kütüphanesi İçin Tıklayınız

COVID-19 Tedavisi İçin Janus Kinaz İnhibitörleri

Potansiyel antiviral ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan Janus kinaz (JAK) inhibitörleri, semptomatik şiddetli akut solunum sendromu koronavirus 2 (SARS-CoV-2) infeksiyonu için potansiyel ilaçlardır. Bu sistematik derleme ve meta-analizde 2019 koronavirus hastalığı (COVID-19) tedavisi olarak sistemik JAK inhibitörleri ve bakım standardının tek başına bakım standardına kıyasla (artı/eksi plasebo) herhangi bir şiddette COVID-19 olan bireylerde (ayakta veya hastanede) klinik sonuçlar üzerindeki etkileri ve güncelliği değerlendirilmiştir.
Koronovirus hastalığı ile ilgili Cochrane COVID-19 Study Register [MEDLINE, Embase, ClinicalTrials.gov, World Health Organization (WHO) International Clinical Trials Registry Platform, medRxiv ve Cochrane Central Register of Controlled Trials’ı içerir], Web of Science, WHO’da küresel çapta Şubat 2022’ye kadar literatürdeki çalışmaları belirlemek için ABD Gazi İşleri Bakanlığı Kanıt Sentez Programı (VA ESP) COVID-19 incelemeleri araştırılmış. Yeni yayımlanan randomize kontrollü çalışmalar (RKÇ’ler) haftalık olarak izlenmiş ve Nisan 2022’nin ilk haftasına kadar olan çalışmalar takip edilmiş.

Kriterlere uyan, 11 145 katılımcılı altı RKÇ incelemeye dahil edilmiş. COVID-19 için WHO hastalık şiddeti tanımlarını kullanılmış. Bakım standardı olarak yerel protokoller ve glukokortikoidlerin uygulanması (beş çalışma, katılımcılarının %70 ila %95’inde kullanımı mevcut; bir çalışma, glukokortikoid kullanımını COVID-19 dışı spesifik endikasyonlarla sınırlamış), antibiyotik ajanlar, antikoagülanlar ve antiviral ajanların yanı sıra farmasötik olmayan prosedürler uygulanmış. Çalışmaya girişte, katılımcıların yaklaşık %65’i düşük akışlı oksijen, yaklaşık %23’ü yüksek akışlı oksijen veya invazif olmayan ventilasyonla takip edilmiş; yaklaşık %8’inde herhangi bir solunum desteğine ihtiyaç yokmuş ve sadece yaklaşık %4’ü entübe olarak takip ediliyormuş. Dört çalışmada tek ajan baricitinib (10 815 katılımcı), bir çalışmada tofasitinib (289 katılımcı) ve birinde ruxolitinib (41 katılımcı) araştırılmış.

Bu Cochrane metaanaliz sonucunda orta ve şiddetli COVID-19’lu hastanede yatan bireylerde, orta kesinlikte kanıtlar, sistemik JAK inhibitörlerinin muhtemelen tüm nedenlere bağlı mortaliteyi azalttığı gösterilmiş. Orta kesinlikte kanıtlar, sistemik JAK inhibitörlerinin muhtemelen klinik durumun kötüleşme riskini azalttığını ve herhangi bir derecedeki advers olay oranında çok az fark yarattığını veya hiç fark yaratmadığını gösterirken, muhtemelen ciddi advers olayların oluşumunu azalttığını göstermiş. Şu anda, sistemik JAK inhibitörlerinin asemptomatik veya hafif hastalığı olan bireylerde (hastaneye yatmamış kişiler) etkinliği ve güvenliği hakkında hiçbir kanıt bulunmamış.

Kramer A, Prinz C, Fichtner F, et al. Janus kinase inhibitors for the treatment of COVID-19. Cochrane Database Syst Rev. 2022; 6 (6): CD015209.

Makale İçin Tıklayınız

Bakteriyel Prostatitli Hasta Yönetimi: CMI Derleme Makale

Bakteriyel prostatit, erkekler arasında önemli morbiditeden sorumlu oldukça yaygın bir infeksiyondur. Bakteriyel prostatitin tanı ve tedavisi karmaşık olmaya devam etmektedir. Tanı koymadaki zorluk, kısmen bir klinisyenin fizik muayenesine rehberlik eden ve hastaların geçmişini doğrulamak için laboratuvar verilerinin yorumlanmasında bilgi sağlayan yüksek kaliteli kanıtların yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Prostata nüfuz edebilen birkaç antimikrobiyalin bulunmasının yanı sıra, etkili tedavi seçeneklerini sınırlayan artan antimikrobiyal direnç ve yüksek nüks riski nedeniyle tedavi zordur. Akut bakteriyel prostatit (ABP) ve kronik bakteriyel prostatit (KBP)’i etkin bir şekilde teşhis etme ve yönetmede klinisyenlere faydalı bir kaynak sağlamayı amaçlayan bu derlemede yayın tarihinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın prostatit üzerine bir PubMed literatür taraması yapılmış.

Derlemede bakteriyel prostatitte ayrıntılı öykü ve mikrobiyolojik araştırmalar önemini korurken, tipik üropatojenlerin yanı sıra atipik ve geleneksel patojenik olmayan organizmaların da artan rolü olduğu belirtilmiş. Florokinolonlar halen birinci basamak tedavi olarak tercih edilirken, patojen duyarlıysa kotrimoksazol (TMP-SMX) veya doksisiklin de tercih edilebilecek seçenekler olarak belirlenmiş. Fosfomisin, çoklu ilaca dirençli patojenlerin artan insidansı nedeniyle araştırılmış ve faydalı bir ajan olduğu gösterilmiş. ABP tipik olarak diğer komplike idrar yolu infeksiyonlarına benzer şekilde tedavi edilebilirken, KBP’de minimum dört,  hatta 12 haftaya kadar uzun süreli tedavi gerektiği vurgulanmış.

Lam JC, Lang R, Stokes W. How I manage bacterial prostatitis. Clin Microbiol Infect. 2022: S1198-743X(22)00311-1.

Makale İçin Tıklayınız

Neisseria Meningitidis Serogroup Z’ye Bağlı Menenjit: Türkiye’den İlk Olgu

Yakın zamanda yayımlanan ülkemizde izlenen bir hastanın tartışıldığı bu yazıda iki aylık bir bebekte gelişen menenjit tablosu irdelenmiş. Aşı kapsamında olmayan bir Neisseria türü tarafından gelişen hastalık tablosunun detaylandırıldığı olgu bildiriminde aynı zamanda sürveyans çalışmalarına devam edilmesinin önemine de vurgu yapılmış. Olgu, aynı zamanda ülkemizde bu serogrup ile saptanan ve yayımlanan ilk olgu olarak bildirilmiş.

Arga G, Konca HK, Çelik AN, et al. Neisseria Meningitidis Serogroup Z–Induced Meningitis: the first case from Turkey. J Pediatr Infect Dis. 11 Temmuz 2022.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr