Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
29
Mart
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

KLİMİK Dergisi’nin Yeni Sayısı Yayımlandı

KLİMİK Dergisi’nin Mart 2022 sayısı yayımlanmıştır. Emek veren ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız.

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Dergi İçin Tıklayınız

Konda Araştırmanın Verileri Işığında; Pandemide Değişen Hayat (109. Web Konferans, 29 Mart 2022)

29 Mart 2022 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Konda Araştırmanın Verileri Işığında; Pandemide Değişen Hayat” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM

Yöneten: Prof. Dr. Alpay AZAP
Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Değişen Hayat: Pandemi ve Türkiye, 2020-2022
Bekir AĞIRDIR
KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar V (HIVÇG, SBİÇG) (110. Web Konferans, 31 Mart 2022)

Derneğimizin HIV/AIDS Çalışma Grubu (HIVÇG) ve Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonlar Çalışma Grubu (SBİÇG) tarafından, “Pratiği Sarsan Güncel Yayınlar V” başlıklı web konferans 31 Mart 2022 Perşembe günü, 20.00-21.30 saatleri arasında yapılacaktır.

HIV/AIDS Çalışma Grubu (HIVÇG)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Volkan KORTEN
Marmara Üniversitesi, Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Konuşmacı: Doç. Dr. Aydın DEVECİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Sağlık Bakımıyla İlişkili İnfeksiyonlar Çalışma Grubu (SBİÇG)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ayşe BATIREL
İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi

Konuşmacı: Uzm. Dr. Elif SARGIN-ALTUNOK
İstanbul Gaziosmanpaşa Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Selam ve saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Allojenik Hematopoietik Kök Hücre Nakli Alıcılarında SARS‑Cov‑2 Aşısına Karşı Zayıflayan İmmün Yanıtın Belirleyicileri

Hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) alıcıları şiddetli COVID-19 için yüksek risk altındadır ve aşıya karşı bağışıklık tepkileri değişiktir. Bu çalışmada allojenik HKHN alıcılarında BNT162b2 m-RNA aşısına karşı bağışıklık tepkisinin dinamikleri değerlendirilmeye çalışılmış. HKHN alıcılarına en erken nakilden üç ay sonra olacak şekilde iki doz olarak BNT162b2 ile aşılama önerilmiş ve ikinci dozdan bir ay sonra 4160 AU/mL’nin altında IgG (S-RBD) titreleri gösterenlere üçüncü bir aşı dozu yapılmış. Daha sonra, ilk aşı dozundan altı ay sonra bu HKHN alıcılarının 133’ünde (iki aşı dozundan sonra 88 ve üç aşı dozundan sonra 45) anti-SARS-CoV-2 antikorları dinamiklerini ölçülmüş.

Altıncı ayda ortalama IgG (S-RBD) titresi, ikinci (p<0.001) veya üçüncü (p<0.01) aşı dozundan bir ay sonra ölçülen tepe değerinden önemli ölçüde düşük bulunmuş. Altıncı ayda ölçülen IgG (S-RBD) tireleri tepe değerleriyle (p<0.001), 10.370 AU/mL’nin üzerinde ölçülen tepe titresinin de altıncı ayda öngörülen kalıcı korumayla güçlü bir şekilde ilişkili olduğu saptanmış. Hastaların yüzde yetmiş ikisinin (96/133) altıncı ayda koruyucu antikor seviyelerini koruduğu belirlenmiş.

İmmünosupresif ilaçlar ve düşük lenfosit sayıları, altıncı ayda periferik kanda düşük IgG (S-RBD) titreleriyle ilişkili olarak saptanmış. Dört hastada (%3) PCR pozitif SARS-CoV-2 infeksiyonu gelişmiş ve bu hastalardan biri kaybedilmiş.

Leclerc M, Redjoul R, Le Bouter A, et al. Determinants of SARS-CoV-2 waning immunity in allogeneic hematopoietic stem cell transplant recipients. J Hematol Oncol. 2022; 15(1): 27.

Makale İçin Tıklayınız

Kriptokokal Menenjit Tedavisinde Tek Doz Lipozomal Amfoterisin B

Sahra altı Afrika’da insan immün yetmezlik virusu (HIV) ile ilişkili ölümlerin önde gelen nedeni olan kriptokokal menenjit tedavisinde tekli yüksek doz lipozomal amfoterisin B’nin etkin olup olmadığını amaçlayan bu Faz 3 çalışmasına beş Afrika ülkesinden 814 HIV-pozitif kriptokok menenjit tanılı hasta dahil edilmiş.

Hastalar birinci gün tekli yüksek doz lipozomal  amfoterisin B (10 mg/kg) + ardından 14 gün flusitozin (100 mg/kg/gün) ve flukonazol (1200mg/gün) ya da güncel Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önerisinde olduğu gibi yedi gün amfoterisin B deoksikolat (1 mg/kg/gün) + flusitozin (100 mg/kg/gün) ardından sonraki yedi gün  flukonazol (1200mg/gün) alacak şekilde 1:1 oranında randomize edilmiş. Çalışmanın birincil sonlanım noktası 10 hafta içinde herhangi bir nedenden ölüm olarak belirlenmiş.

814 hastadan lipozomal amfoterisin B grubundaki 101 hasta (24.8%; 95% CI, 20.7-29.3) ve kontrol grubundaki 117 hasta (28.7%; 95% CI, 24.4-33.4) kaybedilmiş. Lipozomal amfoterisin B grubunda fungal klirens -0.40 log10 CFU/ml/gün ve kontrol grubunda ise −0.42 log10 CFU/ml/gün olarak saptanmış. Üç ya da dördüncü derece ciddi olay kontrol grubuna göre iipozomal amfoterisin B grubunda daha az görülmüş (50.0% ye karşı 62.3%).

Sonuçta kritokokal menenjit tedavisinde flusitozin ve flukonazolle kombine tekli yüksek doz lipozomal amfoterisin B, DSÖ’nün önerdiği tedaviye eşdeğer bulunmuş ve bu grupta yan etki de daha az görülmüş.

Jarvis JN, Lawrence DS, Meya DB, et al. Single-dose liposomal amphotericin B treatment for cryptococcal meningitis. N Engl J Med. 2022; 386 (12): 1109-20.

Makale İçin Tıklayınız

HIV ve Dislipidemisi Olan Hastalarda Evolokumab Tedavisinin Uzun Dönem Etkileri

HIV ile yaşayan bireylerde aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riski artmıştır. Antiretroviral tedavi, statin tedavisine azalmış yanıta neden olabilir. Evolokumab, proprotein konvertaz subtilisin-kexin tip 9 inhibitörü olan insan monoklonal antikorudur. Bu yolla evolokumab, primer hiperkolesterolemi ve karışık tipte dislipidemisi olan hastalarda düşük-dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-C) düzeyini düşürür. Bu çalışmada evolokumabın HIV-pozitif bireylerde 52 haftaya kadar güvenlik ve etkililiği değerlendirilmiş.

Çalışma uluslararası, plasebo-kontrollü, çift-kör, randomize faz 3 klinik araştırma olup aylık subkutan uygulanan 420 mg evolokumabın etkinliği araştırılmış. Araştırma açık etiketli olarak başlamış, bu dönemi 24 haftalık çift kör dönem izlemiş. Çalışmaya alınan katılımcıların tamamının LDL-C veya yüksek dansiteli olmayan lipoprotein kolesterol (nHDL-C) düzeyleri statin tedavisine rağmen yüksekmiş.

Çift kör dönemde randomize edilen 467 katılımcının 451’i (%96.6) açık etiketli dönemde en az bir doz evolokumab almış. Katılımcıların yaş ortalaması 56.4 ve %82.5’i erkekmiş. Ortalama HIV ile yaşama süresi 17.4 yıl olarak bulunmuş. Toplam 52 haftalık süre sonunda ortalama LDL-C değişim yüzdesi %57.8 bulunmuş. Ek olarak; evolokumab tirigliserid ve aterojenik lipid parametrelerinde (nHDL-C, apolipoprotein B, total kolesterol, çok düşük danisteli lipoprotein kolesterol ve lipoprotein a) düşüş ve HDL-C değerinde artışla ilişkilendirilmiş. Plasebo ve evolokumab kolunda istenmeyen yan etkiler açısından fark izlenmemiş.

Sonuç olarak, uzun dönemli evolokumab kullanımının, daha fazla HIV-ile yaşayan bireyde, belirgin yan etki olmaksızın önerilen kan lipidleri hedefine ulaşmayı sağladığı bulunmuş.

Boccara F, Caramelli B, Calmy A, et al. Long-term effects of evolocumab in participants with HIV and dyslipidemia: results from the open-label extension period. AIDS. 2022; 36 (5): 675-82.

Makale İçin Tıklayınız

İnfluenzaya Bağlı Hastaneye Yatış veya Ölümü Önlemek için İnhale Zanamivir ve Oral Oseltamivir: Ülke Çapında Nüfusa Dayalı Yarı Deneysel Bir Çalışma

Erken oseltamivir tedavisinin influenzada pnömoni ve hastaneye yatış riskini azalttığı bilinmekle beraber inhale zanamivirin hastaneye yatış ve ölümü önlemedeki etkinliğine ilişkin veriler eksiktir.

Ülke çapındaki bu popülasyona dayalı kohort çalışması, Tayvan’da ilk seçenek antiviral olarak inhale zanamivirin kullanıma sunulmasından önce ve sonra, klinik grip teşhisinden sonraki 48 saat içinde inhale zanamivir veya oral oseltamivir ile tedavi edilen tüm ayakta hastaları içermiştir. Ana sonlanım noktası olarak Tayvan ulusal sağlık sigortası veri tabanı ve ulusal ölüm kaydı kullanılarak tespit edilen, griple ilişkili hastaneye yatış veya 14 gün içinde ölüm belirlenmiş olup iki gün içinde bu sonuçların geliştiği hastalar analizlerin dışında tutulmuş.

Analize toplam 865 032 ayaktan influenza ayaktan hasta dahil edilmiş. Hastaneye yatış ya da 14 gün içinde ölüm riskinde osetlamivir ve inhale zanamivir grubu arasında fark gösterilememiş (düzeltilmiş tehlike oranı [aHR]: 1.01, %95 güven aralığı [CI]: 0.96-1.06).  Yüksek riskli alt gruplar üzerinde ise 65 yaş üstü hastalarda (aHR: 1.14, %95 GA: 1.05-1.25) veya kronik akciğer hastalığı olan hastalarda (aHR: 1.23, %95 GA:) 1.08-1.41) inhale zanamivirin oral oseltamivire eşdeğer olduğu görülmüş.

İnhale zanamivir, koşulları iki gün içinde hastaneye yatmayı gerektirmeyen hastalarda influenza ile ilişkili hastaneye yatış veya ölümü önlemek için ayakta tedavi olarak oral oseltamivire eşdeğer bulunmuş.

Su CP, Chan KA, Huang CT, Fang CT. Inhaled zanamivir versus oral oseltamivir to prevent influenza-related hospitalization or death: a nationwide population-based quasi-experimental study. Clin Infect Dis. 2022: ciac217.

Makale İçin Tıklayınız

Karbapenemaz (+) Klebsiella spp. Kan Dolaşımı İnfeksiyonları: OXA‑48 Endemik Bir Ülkede Çok Merkezli Prospektif Kohort Çalışması (Türkiye Verileri)

Ülkemizden yapılan, Karbapenem dirençli Klebsiella izolatları ile oluşan bakteriyemili hastalarda yapılan; prospektif, çok merkezli gözlemsel kohort çalışması. Çalışmaya Haziran 2018’den Haziran 2019’a kadar Türkiye’den 13 merkezde saptanan 187 hasta izolatı alınmış. İzolatlarda sadece OXA-48 benzeri karbapenemaz üretenler çoğunlukta iken (%75), ardından OXA-48 benzeri/NDM birlikte olan izolatlar (%16) saptanmış. OXA-48 benzeri enzimlerin %31’inin OXA-232 olduğu ve esas olarak bunların ST 2096 sekans tipinde bulunduğu belirlenmiş. Otuz günlük mortalite genel olarak %44 ve ST 2096 için %51 bulunmuş. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde, SOFA skoru ve immünosüpresyon, 30 günlük mortalitenin önemli öngörücüleri iken  S T2096’nın anlamlı olmayan bir etkisi saptanmış. Tüm OXA-48 benzeri enzim taşıyan izolatlar seftazidim-avibaktama duyarlı bulunmuş.

Isler B, Özer B, Çınar G, et al. Characteristics and outcomes of carbapenemase harbouring carbapenem-resistant Klebsiella spp. bloodstream infections: a multicentre prospective cohort study in an OXA-48 endemic setting. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 17 Mart 2022.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr