Candida auris, küresel olarak ortaya çıkan çoklu ilaca dirençli bir mantardır. Bu patojenin, özellikle yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) tedavi gören hastalar arasında hastane içi yayılıma neden olduğu bilinmektedir. Diğer Candida türlerinden farklı olarak C. auris, zorlu koşullar altında cansız yüzeylerde uzun süre canlı kalabilmekte ve hastanın cildinde hızla kolonize olabilmektedir. İmplante edilen tıbbi cihazlar ve çevre üzerindeki biyofilm oluşumu, hastanede yatış sırasında edinimi kolaylaştırmaya katkıda bulunur. COVID-19 salgını, C. auris‘in daha da yayılmasına potansiyel olarak katkıda bulunmuştur. Bu durum, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımındaki büyük artışa, yoğun bakım ünitelerinde veya COVID-19 bakım ünitelerinde infeksiyon önleme ve kontrol (IPC) politikalarındaki eksikliklere ve kritik hastalarda merkezi venöz/arteriyel erişim cihazlarının yaygın kullanımına bağlanabilir.
Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu Koronavirus 2 (SARS-CoV-2) omikron varyantının yükselişi sırasında Vietnam’dan Güney Kore’deki üçüncü basamak bir hastaneye nakledilen şiddetli COVID-19 hastasından kaynaklanan bir C. auris salgınıyla karşılaşılmış. Burada, yoğun bakım ünitesindeki çeşitli ortamlar ve sağlık çalışanları için büyük ölçekli aktif gözetim kültürlerinin (ASC) yanı sıra temas önlemleri ve izolasyonun (CPI) uygulanması da dahil olmak üzere IPC müdahaleleri sırasında karşılaşılan zorluklar sunulmuş.
Ocak 2022’de Vietnam’dan nakledilen şiddetli COVID-19’lu indeks hastada, hastaneye kaldırıldıktan 10 gün sonra C.auris kandidemisi gelişmiş. Haziran 2022 ortasından Ocak 2023’e kadar üç yoğun bakım ünitesinde güçlendirilmiş infeksiyon önleme ve kontrol (IPC) uygulanmış: (1) C. auris pozitif vakalar için temas önlemleri ve izolasyon (CPI), (2) yaygınlığını saptamak için hastalar veya yakın temaslılar veya YBÜ’de yerleşik sağlık çalışanlarının sürveyans kültürleri (N=718), (3) 10 kat seyreltilmiş çamaşır suyuyla yoğun çevre dezenfeksiyonu ve (4) tüm YBÜ hastaları için %2 klorheksidin banyosu. Yüzeyler ve paylaşılan cihazlar (N=276) üzerindeki çevresel kültürler (ECx) ile ilgili çalışmalar, tüm ECx’lerin negatif olduğu Eylül 2022’nin başlarına kadar sürdürülmüş.
Şubat 2022 ile Ocak 2023 arasında C. auris pozitif 53 hasta arasında invazif infeksiyonlar yedi kandidemi ve bir pnömoni ile sonuçlanmış. Kulak kiri ile kontamine olmuş yeniden kullanılabilir timpanik termometrelerden (TTM’ler) C. Auris izole edilmiş. ECx’te C. auris izolasyon oranı Haziran’da %6.8’den Ağustos 2022’de %2.0’ye düşmüş ve TTM’lerde artık tespit edilmemiş. Sağlık çalışanlarında kolonizasyon oldukça nadirmiş (%0.5). C. auris-pozitif hastalar Temmuz ayında zirveye ulaşmış (N=10) ancak kademeli olarak azalmış. Ocak 2023 itibariyle, YBÜ’de hiç C. auris izole edilmemiş.
Temas önlemleri ve izolasyon, ortam kültürleri ve sürveyans, TTM’lerin dekontaminasyonu ve banyo ile agresif IPC önlemleri, C. auris salgınının başarılı bir şekilde kontrol edilmesinde etkili olmuş.
Lee EH, Choi MH, Lee KH, Kim D, Jeong SH, Song YG, Han SH. Intrahospital transmission and Infection Control of Candida auris Originating from a Severely Infected COVID-19 Patient Transferred Abroad. J Hosp Infect. 2023: S0195-6701(23)00352-3.