Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ut praesentium quas eligendi, ipsum fuga error porro, amet qui dolorum reiciendis consectetur, commodi magnam libero ex quidem laborum totam aut nostrum.Lorem ipsum doloAntibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu infeksiyon yükünün büyük bir kısmı toplum kaynaklı infeksiyonlarla bağlantılıdır. Bu bilgi, direnci önlemek için toplumda bazı müdahalelerin gerekli olduğunu göstermektedir. Literatürde bu tür müdahalelerin potansiyelini anlama konusunda bir boşluk vardır.
Bu sistematik inceleme, antibiyotik kullanımını iyileştirmek için toplum temelli davranış değişikliği müdahalelerinin değerine ilişkin kanıtları sentezlemeyi amaçlamış. Bunlar, halk arasında doğru antibiyotik kullanımına yönelik davranış değişikliklerini teşvik etmeyi amaçlayan, topluluk ortamında ve çevrim içi olarak sunulan hizmetlere yönelik her tür müdahale veya yeniliklerdir.
Önce PICO soruları belirlenmiş. Müdahale (intervention) olarak; eğitim, beceri, modelleme, etkinleştirme, ikna, teşvik ve kısıtlama parametreleri belirlenmiş ve 2001’den sonra yayımlanan çalışmalar çeşitli veri tabanlarında taranmış. Belirlenen 14,319 makaleden nicel, nitel ve karma yöntem araştırmalarını içeren 73 makale analize dahil edilmiş. Bulgular, antibiyotik kullanımını iyileştirmek için toplum temelli davranış değişikliği müdahalelerinin faydalarına dair ortaya çıkan olumlu kanıtları ve en yüksek faydayı sunan çok yönlü müdahaleleri göstermiş. Eğitimi ikna ile birleştiren müdahalelerin, yalnızca eğitimsel müdahalelerden daha etkili olabileceği sonucuna varılmış. Çalışma aynı zamanda, bu tür araştırmaları değerlendirmedeki zorlukları ortaya çıkarmış ve çalışma tasarımında ve sonuç ölçümlerinde standardlaştırılmış yaklaşımlara olan ihtiyacı vurgulamış. Bu müdahalelerin maliyet etkinliğine dair ortaya çıkan ancak sınırlı veri sağlayan göstergeler olduğu görülmüş.
“Politikacılar, toplum temelli davranış değişikliği müdahalelerinin antimikrobiyal dirençle mücadele etme potansiyelini göz önünde bulundurmalıdır. Bu müdahaleler antibiyotik direncine fayda sağlamanın yanı sıra, daha fazla kamu mülkiyetine ve topluluk kanallarının kullanımına yol açan kapsayıcı katılımları nedeniyle güveni yeniden inşa etmenin bir aracı olarak da hizmet edebilir” denilerek konunun diğer önemli bir boyutu da vurgulanmış.
Ghiga I, Sidorchuk A, Pitchforth E, Stålsby Lundborg C, Machowska A. ‘If you want to go far, go together’-community-based behaviour change interventions to improve antibiotic use: a systematic review of quantitative and qualitative evidence. J Antimicrob Chemother. 2023; 78 (6): 1344–53.