Hepatit B küresel ölçekte önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Aşılama programları ve diğer önleyici tedbirlerin (örn. kan donörlerinin serolojik taraması) uygulanması ile yeni hepatit B infeksiyon oranlarının düşmesi sağlanmıştır.
Bu çalışma ile 1990-2019 yılları arasında Türkiye’de ve dünyada hepatit B insidansının ve aşılama oranlarına bağlı olarak prevalansın ve mortalite oranlarının değişimini araştırmak ve karşılaştırmak amaçlanmış. Açık veri setleri (Global Burden of Disease ve Our World in Data) tanımlayıcı analizler ve joinpoint regresyon analizleri kullanılarak analiz edilmiş. Çalışma 1990’dan 2019’a kadar hem Türkiye’de hem de dünyada hepatit B oranlarında önemli azalma olduğunu ortaya çıkarmış. İnsidans için ortalama yıllık yüzde değişimi (AAPC) Türkiye’de -1.81, küresel kohortta -1.481 saptanmış. Prevalans için AAPC Türkiye’de -2.5244, küresel olarak -1.4104 tespit edilmiş.
Aşılama oranlarının zaman içinde arttığı ve 2009’den beri %95 seviyesinde kaldığı belirlenmiş. Bunun sonucunda aşılama çalışmaları çocuklarda hepatit B riskini etkili bir şekilde azaltmış. Çalışmanın, Türkiye’nin bu alandaki performansını değerlendirmek ve gelecekteki stratejilere rehberlik etmek için önemli perspektifler sağladığı belirtilmiş.
Derin O. Temporal dynamics of hepatitis B infection and relation of childhood vaccination program in Türkiye: a longitudinal study. Infect Dis Clin Microbiol. 2024; 6 (3): 195-205.