Antimikrobiyallere dirençli (AMR) infeksiyonların prevalansının artması, morbidite, mortalite ve maliyetlerin artmasıyla sonuçlanan önemli bir küresel sağlık tehdididir. AMR’nin etkenleri karmaşıktır ve sosyoekonomik faktörlerden potansiyel olarak etkilenmektedir. Bu çalışmada, coğrafi ve sosyoekonomik faktörler ile AMR arasındaki ilişkiler araştırılmış. 2015’ten 2020’ye kadar Dallas-Fort Worth, TX (DFW) metropol bölgesindeki kapsamlı iki sağlık sisteminin elektronik sağlık kayıtlarından (EHR) seçilmiş hastaların bakteri kültürü sonuçları toplanmış. İncelenen her organizma için vaka sayıları, bölge popülasyonuna göre 1000 kişi başına standartlaştırılmış. Kültürler, yerleşim adresleri kullanılarak coğrafi olarak kodlanmış ve sosyoekonomik indeks değerleriyle ilişkilendirilmiş.
Sonuç olarak Alan Yoksunluk Endeksi (ADI) ile ölçülen yoksunluk düzeyinin yüksek olduğu bölgelerde önemli AMR organizması kümeleri bulunmuş. ADI ile AMR organizmalarının prevalansı arasında, özellikle AmpC (%14) ve MRSA (%13) için, anlamlı bir mekansal otokorelasyon bulunmuş. Prevalansın yüksek olduğu bu alanlarda, yoksulluk, işsizlik, sağlık hizmetlerine erişimin yetersizliği, kalabalıklaşma ve sanitasyon noksanlığı gibi sosyoekonomik faktörleri iyileştiren müdahalelerin AMR’nin yayılmasını azaltabileceği ifade edilmiş.
Cooper LN, Beauchamp AM, Ingle TA, et al. Socioeconomic disparities and the prevalence of antimicrobial resistance. Clin Infect Dis. 2024: ciae313.