Solunum yolu virusları için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) sonucu pozitif olan ve solunum yolu bakteriyel koinfeksiyonu kanıtı olmayan hastalarda antibiyotiklerin etkisi çoğunlukla bilinmemektedir. Bu çalışmada akut solunum yolu infeksiyonu olan ve solunum yolu viruslarının varlığı PCR ile doğrulanan hastalarda antibiyotiklerin 30 günlük mortalite ve hastanede kalış süresi üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmış.
2012 ile 2021 yılları arasında hastaneye kabul edilen ve influenza virusu (H3N2, H1N1, influenza B), solunum sinsityal virusu, insan metapnömovirusu veya SARS CoV-2 için PCR sonucu pozitif olan yetişkin hastalar üzerinde retrospektif bir kohort çalışması gerçekleştirilmiş. Antibiyotik tedavisinin sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmek için lojistik regresyon, Kaplan-Meier ve Poisson regresyon analizi kullanılmış. Toplam 3979 hastanın %67.7’si antibiyotik kullanmış. Düzeltilmiş analizlerde acil serviste başlatılan antibiyotiklerin (düzeltilmiş OR 1.23, %95 GA, 0.77-1.96) ve antibiyotik tedavisinin yapıldığı günlerin (tedavi günü başına ayarlanmış OR 0.98, %95 GA, 0.95-1.00) mortalite üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamış. Antibiyotiklerin başvuru sırasında değil de daha sonra başlatılması mortalite artışıyla ilişkili bulunmuş (düzeltilmiş OR 2.25, %95 GA, 1.26–4.02). Antibiyotik reçete edilen hastaların hastaneye yatış süreleri daha uzun bulunmuş.
Sonuç olarak yazarlar şu ifadeleri kullanmış: “Hastane içi antibiyotik tedavisi ile sonuçlar arasında koruyucu bir ilişki gözlemlemedik; bu durum kanıtlanmış solunum yolu viruslarının neden olduğu solunum yolu infeksiyonlarında antibiyotiklerin aşırı kullanıldığını düşündürmektedir. Kısıtlayıcı bir antibiyotik stratejisi gerekli olabilir.”
Hovind MJ, Berdal JE, Dalgard O, Lyngbakken MN. Impact of antibiotic therapy in patients with respiratory viral infections: a retrospective cohort study. Infect Dis (Lond). 2024; 56 (12): 1031-9.