Linezolid, güçlü in vitro aktivitesi ve anti-toksin etkileri nedeniyle ciddi A grubu Streptococcus (GAS) infeksiyonları için bir seçenek olabilir; ancak klindamisine göre kullanımını destekleyen klinik veriler sınırlıdır. Bu çalışmada ciddi GAS cilt ve yumuşak doku infeksiyonu olan ve linezolid veya klindamisin alan hastalarda tedavi sonuçlarını değerlendirilmesi amaçlanmış.
Cerrahi debridman uygulanan ve en az 48 saat boyunca linezolid veya klindamisin alan, invazif yumuşak doku infeksiyonu veya nekrotizan fasiitli, kan ve/veya doku kültürlerinden izole edilen GAS hastalarına ilişkin retrospektif, tek merkezli bir kohort çalışması yapılmış. Birincil sonuç, Sıralı Organ Yetmezliği Değerlendirmesi (SOFA) skorunda başlangıçtan 72 saatlik hastaneye yatış süresine kadar olan yüzde değişim olarak belirlenmiş.
Başlangıçtaki SOFA skoru sıfırdan büyük olan hastalar arasında (her grupta n=23) ilk ameliyata kadar geçen süreye göre düzeltme yapıldığında, klindamisin alan hastalarla linezolid alan hastalarda ilk 72 saatteki SOFA skorundaki azalma arasında bir fark bulunmamış. Kohortun tamamında (n = 26 klindamisin ve n = 29 linezolid), yatan hasta mortalitesinde (%2’ye karşı %1) veya vazopresör tedavisi süresi, yoğun bakımda kalış süresi ve antibiyotikle ilişkili advers ilaç olayları dahil herhangi bir ikincil sonuç açısından da fark saptanmamış. Linezolidin ciddi GAS infeksiyonlarının tedavisinde uygun bir seçenek olabileceği, daha fazla çalışma gerektiği vurgulanmış.
Heil EL, Kaur H, Atalla A, et al. Comparison of adjuvant clindamycin versus linezolid for severe ınvasive group a streptococcal skin and soft tissue ınfections. Open Forum Infect Dis. 2023; ofad588.