Otoimmün inflamatuar romatizmal hastalıkları (AIIRD) olan hastalarda kronik ve fırsatçı infeksiyonların taranması ve profilaksisi için Avrupa Romatoloji Dernekleri İttifakı (EULAR) tavsiyelerini geliştirmek için 15 ülkeden 22 üye, sistematik literatür taraması bulgularıyla desteklenen tavsiyeler oluşturmuş.
Öncelikle bu uygulamaların, ulusal düzenlemelere uygun olarak hastalarla ve diğer tıbbi uzmanlık dallarıyla tartışılması gereği vurgulamaktadır. Öneriler:
- Latent tüberküloz (TB) taraması yapılması gereken biyolojik/hedefli sentetik hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçlara (DMARD) ek olarak, konvansiyonel sentetik DMARD’lar, glukokortikoidler ve immünosupresanlardan önce de tarama düşünülebilir.
- İnterferon gamma salınım testi, mümkün olduğunda tüberkülin cilt testi yerine tercih edilmelidir.
- HBV antiviral tedavisi, antiromatizmal ilaçlara başlamadan önce tanımlanan HBV durumuna göre yönlendirilmelidir.
- Hepatit-C-RNA için pozitif olan tüm hastalar antiviral tedavi için sevk edilmelidir.
- Varicella zoster virusuna karşı bağışıklığı olmayan hastalar, bu patojenle temas etmeleri durumunda temas sonrası profilaksinin mevcut olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
- Pneumocystis jirovecii’ye karşı profilaksi, >2-4 hafta boyunca >15-30 mg prednizolon veya eşdeğeri günlük dozlarla tedavi edilen hastalarda faydalı görünmektedir.
Bu öneriler, kronik ve fırsatçı infeksiyonların taranması ve önlenmesi konusunda rehberlik sağlar. AIIRD ile yaşayan kişilerde fırsatçı infeksiyonların yükünü azaltmak için bakımı standartlaştırmak ve optimize etmek için klinik uygulamada benimsenmeleri önerilir.
Fragoulis GE, Nikiphorou E, Dey M, et al. 2022 EULAR recommendations for screening and prophylaxis of chronic and opportunistic infections in adults with autoimmune inflammatory rheumatic diseases. Ann Rheum Dis. 2023; 82 (6): 742-53.