Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ciddi bir viral hastalıktır. Proinflamatuar sitokinlerden interlökin (IL)-36 ailesinin önemini vurgulayan bilimsel literatür giderek artmaktadır. Ancak bugüne kadar IL-36 ailesi üyelerinin KKKA’da biyobelirteç olarak potansiyelini araştıran hiçbir araştırma yapılmamıştır.
Bu çalışma, KKKA hastalarında ve sağlıklı kontrollerde IL-36α, IL-36β ve IL-36γ düzeylerini değerlendirerek ve bunların hastalık şiddeti ve prognozu ile ilişkisini araştırarak bu boşluğu doldurmayı amaçlamış. Bu vaka kontrol çalışmasına 60 doğrulanmış KKKA hastası ve 29 sağlıklı kontrol dahil edilmiş; IL-36a, IL-36β ve IL-36y’nin serum seviyeleri, enzime bağlı immünosorbent analizleri kullanılarak ölçülmüş. KKKA hastalarında sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksek IL-36α ve IL-36β düzeyleri gözlenmiş (p < 0.05). Ancak iki grup arasında IL-36γ düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik bulunamamış. Mortal seyreden KKKA hastalarındaki IL-36α ve IL-36γ düzeyleri hayatta kalanlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p < 0.01). IL-36α ve IL-36γ düzeyleri ile aktive parsiyel tromboplastin zamanı ve D-dimer arasında pozitif korelasyon tespit edilirken (p < 0.01), trombosit seviyeleri IL-36α ve IL-36γ seviyeleri ile negatif korelasyon göstermiş (p < 0.01).
Artan IL-36α, IL-36β ve IL-36γ seviyelerinin KKKA hastalarında proinflamatuar reaksiyonlara katılımlarını gösterdiği sonucuna varılmış. IL-36 ailesi üyelerinin KKKA patogenezindeki rolünü anlamanın hastalığın ilerlemesine ilişkin değerli bilgiler sunabileceği ve hedefe yönelik tedavi stratejilerinin geliştirilmesini kolaylaştırabileceği belirtilmiş.
Doğan K, Büyüktuna SA. IL-36 signaling pathway dysregulation in Crimean-Congo hemorrhagic fever virus patients: a potential therapeutic avenue. J Med Virol. 2024; 96 (1): e29347.