Bu çalışmada Candida auris‘in neden olduğu bir hastane salgınının epidemiyolojik ve genomik incelemesini yapmak ve salgının kontrolüne yönelik önlemleri uygulamak amaçlanmış. Nisan 2019’da artan vakaları tespit ettikten sonra Ocak 2017 ile Haziran 2019 arasında C. auris‘li hastaların tıbbi kayıtlarından demografik ve klinik verileri toplanmış. Yoğun bakım ünitelerinde C. auris kolonizasyonu için nokta prevelans araştırmaları yapılmış. İzolatların antifungal duyarlılık testi ve genom dizilimi yapılmış. Sonrasında bir dizi infeksiyon önleme ve kontrol önlemi başlatılmış.
C. auris‘li otuz iki hasta tanımlanmış. Tüm hastaların yoğun bakım ünitesine yatış öyküsü varmış. Toplam 283 tarama sürüntüsü alınmış ve 57 C. auris izolatı tanımlanmış. 48 izolat üzerinde antifungal duyarlılık testi yapılmış. İki izolat hariç hepsi flukonazole dirençliymiş, bir izolatta amfoterisin B’ye de direnç tespit edilmiş. Kırk altı izolat genomundan 41’inin klonal olarak ilişkili olduğu ve Klad III’te belirgin bir genetik küme oluşturduğu görülmüş. C. auris kolonizasyonunun Haziran 2019’da %42’den Ağustos 2019’da %1’e düştüğü görülmüş ve sonraki dokuz ayda hastanede edinilmiş yeni kolonizasyon tanımlanmamış.
Bu çalışmayla Klad III C. auris‘in yeni bir genetik alt kümesi tanımlanmış. Ayrıca infeksiyon önleme önlemlerinin sıkı bir şekilde uygulanmasının C. auris bulaşmasını önemli ölçüde azaltabileceği gösterilmiş.
Ombajo LA, Kanyua A, Ngugi R, et al. Investigation and successful control of a Candida auris outbreak at a tertiary health care facility in Kenya. IJID Reg. 2024; 13: 100460.