Tarihsel olarak kemik ve eklem infeksiyonlarının tedavisinde intravenöz (IV) antibiyotikler standard tedavi yöntemi olmuştur. Ancak klinik çalışma verileri oral antibiyotiklerin güvenilirliğini ve etkinliğini ortaya koymuştur. Buna rağmen, IV antibiyotikler yaygın olarak kullanılmaya devam etmekte ve oral antibiyotik kullanımını teşvik eden kurumsal rehberlerin değerlendirilmesi sınırlı kalmaktadır.
Nisan 2023’te, kemik ve eklem infeksiyonlarının tedavisinde öncelikli olarak oral antibiyotik kullanımını destekleyen yeni bir kurumsal rehber uygulamaya konulmuş. Bu rehber sonrası hasta grubu, retrospektif dosya incelemesiyle rehber öncesi hasta grubu ile karşılaştırılmış.
Toplam 186 hasta (53 rehber öncesi ve 133 rehber sonrası) analize dahil edilmiş. Rehber sonrası gruptaki hastaların sadece oral antibiyotiklerle taburcu edilme olasılığı daha yüksek bulunmuş (%25’e karşı %70; p< 0.01). Doksan günlük tedavi başarısızlığı oranlarında ise anlamlı bir fark gözlenmemiş (%8’e katşı %9; p =0.75). Ayrıca rehber sonrası gruptaki hastaların hastanede kalış süresi daha kısa bulunmuş (medyan, 8 güne karşı 7 gün; p=0.04). Ayrıca santral kateter (PICC) kaynaklı yan etkilerde azalma eğilimi gözlenmiş (%6’ya karşı %1; p=0.07).
Kurumsal rehber, kemik ve eklem infeksiyonu olan hastaların oral antibiyotiklerle taburcu edilme oranını artırmada etkili olmuştur. Rehber uygulaması sonrası klinik sonuçlar benzer kalırken, hastanede kalış süresi azaltılmıştır.
Hawkins MR, Thottacherry E, Juthani P, et al. Implementing oral antibiotics for bone and joint infections: lessons learned and opportunities for improvement. Open Forum Infect Dis. 2024; 11(12): ofae683.