Amerika İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (IDSA), orta-şiddetli invazif kandidiyaz ve kandidemi vakalarında tedaviye ekinokandinlerle başlanmasını, hasta klinik olarak stabil hale geldikten sonra oral antifungallere geçilmesini önermektedir. De-eskalasyon yapılması, sağlık bakım maliyetlerini azaltmayı, direnç oluşumunu sınırlamayı ve sonuçları iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Ancak de-eskalasyonun zamanlaması tartışma konusu olmaya devam etmektedir.
Bu çalışmada kandida infeksiyonlarında, ekinokandinlerden azollere erken dönemde (<7 gün) de-eskalasyonun klinik sonuçlarını değerlendirmek için sistematik bir inceleme ve meta-analiz yapılmış. Toplam 1575 hastayı kapsayan dokuz çalışma değerlendirmeye dahil edilmiş. Sonuçlar, de-eskalasyonun, ekinokandin ile tedaviye devam etmeye kıyasla 30 günlük sağkalımda önemli bir iyileşme ile ilişkili olduğunu ve trendlerin klinik ve mikrobiyolojik tedavide de-eskalasyonu desteklediğini göstermiş. Alt grup analizleri de-eskalasyonun faydalarının kritik hastalarda ve vorikonazol tedavisine geçildiğinde daha belirgin olduğunu ortaya koymuş; ancak az sayıda çalışma olması, çalışmaların gözlemsel nitelikte olmaları ve olası yayın yanlılığı gibi sınırlılıklar olduğu vurgulanmış.
Çalışma genel olarak azollere duyarlı kandida izolatlarının bulunduğu klinik açıdan stabil hastalarda ekinokandinlerden azollere erken (yedi günden önce) de-eskalasyonun güvenli bir strateji olduğu sonucuna varmış. De-eskalasyonun mortaliteyi artırmadan klinik sonuçları iyileştirebileceğini ve sağlık hizmetlerinde maliyet tasarrufuna yol açabileceğini öne sürmüş.
Albanell-Fernández M, Salazar González F, Montero Pérez O, et al. Clinical evaluation of antifungal de-escalation in Candida infections: A systematic review and meta-analysis. Int J Infect Dis. 2024; 143: 107020.