Kan dolaşımı infeksiyonları önemli düzeyde morbidite ve mortaliteyle ilişkilidir. Erken, uygun antibiyotik tedavisi önemlidir; ancak tedavi süresi belirsizdir. Bu konuda yürütülen çok merkezli, eşdeğerlik (non-inferiority) çalışmasında kan dolaşımı infeksiyonu olan hastanede yatan hastalar [yoğun bakım ünitesindeki (YBÜ) hastalar dahil] 7 gün veya 14 gün boyunca antibiyotik tedavisi almak üzere rastgele atanmış. Antibiyotik seçimi, dozajı ve rotası tedavi ekibinin takdirindeymiş. Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, uzun süreli tedavi gerektiren odaklar, olası kontaminant içeren tek kültürler veya Staphylococcus aureus üremesi olan hastalar hariç tutulmuş. Birincil sonuç kan dolaşımı infeksiyonu tanısından sonraki 90 gün içinde herhangi bir nedenden ölüm imiş ve %4’lük eşdeğerlik marjı belirlenmiş.
Yedi ülkedeki 74 hastanede 3608 hastaya randomizasyon uygulanmış ve analize dahil edilmiş; 1814 hastaya 7 günlük antibiyotik tedavisi verilirken 1794 hastaya 14 günlük antibiyotik tedavisi verilmiş. Randomizasyonda hastaların %55’i yoğun bakımda, %45’i servislerde yatmaktaymış. İnfeksiyonlar toplumdan (%75.4), hastane koğuşlarından (%13.4) ve yoğun bakım ünitelerinden (%11.2) kaynaklanmaktaymış. Bakteriyemi en sık idrar yolu (%42.2), karın (%18.8), akciğer (%13.0), vasküler kateterler (%6.3) ve deri veya yumuşak dokudan (%5.2) kaynaklanmaktaymış. Yedi gün boyunca antibiyotik alan 261 hasta (%14.5) ve 14 gün boyunca antibiyotik alan 286 hasta (%16.1) 90. Günde ölmüş [fark, -1.6 yüzde puanı (%95.7 GA, -4.0 ila 0.8)]. Bu da daha kısa süreli tedavi süresindeki grubun sonuçlarının “non-inferior” olmadığını göstermiş. Yedi günlük gruptaki hastaların %23.1’i, 14 günlük gruptaki hastaların ise %10.7’si belirlenen süreden daha uzun süre tedavi edilmiş. Protokol bazında yapılan bir analiz de aynı sonucu göstermiş [fark, yüzde -2.0 puan (%95 GA, -4.5 ila 0.6)]. Bu bulgular genel olarak ikincil klinik sonuçlarda ve hasta, patojen ve sendrom özelliklerine göre tanımlanan önceden belirlenmiş alt gruplarda tutarlıymış.
Sonuç olarak bulgular kan dolaşımı infeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda 7 günlük antibiyotik tedavisinin 14 günlük tedaviden daha az etkili olmadığını göstermiş.
BALANCE Investigators, for the Canadian Critical Care Trials Group, the Association of Medical Microbiology and Infectious Disease Canada Clinical Research Network, the Australian and New Zealand Intensive Care Society Clinical Trials Group, and the Australasian Society for Infectious Diseases Clinical Research Network; Daneman N, Rishu A, et al. Antibiotic Treatment for 7 versus 14 Days in Patients with Bloodstream Infections. N Engl J Med. 20 Kasım 2024.