Çalışmada iklim değişikliği, doğal afetler ve mantar infeksiyonlarının ilişkisi ele alınmış. Makalede yer alan diyagram ve illüstrasyonların konuyu özetleme özelliği dikkat çekicidir.
İklim değişikliği sıcaklıklar ve hava düzenlerinde değişikliklere neden olmakta, ekosistemleri bozmakta ve patojenlerin dağılımını değiştirmektedir. Patojenik mantarlar insanlardan farklı olarak daha yüksek sıcaklıklarda gelişmekte, hızla adapte olmakta ve daha öldürücü bir hale gelmektedir. Fungal termo-adaptasyon sonucunda gelişmiş morfogenez, dimorfizmdeki değişiklikler, biyofilm oluşumu, ayrıca oksidatif, ozmotik, pH, UV ve antifungal ilaç stresine karşı direnç ve toksin üretiminde artış virülansın artmasına ve bağışıklıktan kaçmaya neden olabilir. Bu adaptasyon, Candida auris gibi yeni patojenlerin ortaya çıkması da dahil olmak üzere mantar hastalığı epidemiyolojisinde değişikliklere yol açmaktadır.
İklim değişikliği mantar enfeksiyonlarının epidemiyolojisinde değişikliklere yol açmaktadır. Koksidioidomikoz ve histoplazmoz gibi endemik mantar hastalıkları yeni alanlara yayılmış ve insan patojenleri olarak yeni mantar türleri ortaya çıkmıştır. Mantar infeksiyonlarının coğrafi dağılımının genişlemesi, teşhis ve tedavide zorluklar ortaya çıkarmıştır. Doğal afetler de mantarların büyümesine ve yayılmasına olanak sağlayan koşullar yaratmaktadır. Travmatik yaralanmalar, kirli su ve zayıflamış bağışıklık sistemleri mantar infeksiyonlarına duyarlılığı artırmaktadır. Kontrol edilemeyen yangınlar, seller ve kasırgalar, mantar hastalıkları salgınlarıyla, sağlık sistemlerinin aşırı yüklenmesiyle ve uzun vadeli sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilmektedir.
Çalışmanın yazarları iklim değişikliğinin mantar hastalıkları üzerindeki etkisini azaltmak için eşgüdümlü küresel çabanın altını çizmişler. Stratejiler arasında sera gazı emisyonlarının azaltılması, sağlık altyapısına yatırım yapılması, afetlere karşı dayanıklılık ve halkı bilinçlendirme kampanyaları yer almaktadır.
Sonuç olarak makalede iklim değişikliği, doğal afetler ve mantar hastalıkları arasındaki karmaşık etkileşimleri ele almak için proaktif önlemlere duyulan ihtiyacın altı çizilmiş ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasında küresel iş birliğinin ve kaynak tahsisinin önemi vurgulanmış.
Seidel D, Wurster S, Jenks JD, et al. Impact of climate change and natural disasters on fungal infections. Lancet Microbe. 2024: S2666-5247(24)00039-9.