Hücresel tedavi, hastanın kendi kan hücreleriyle veya bir insan donörden alınan hücrelerle yapılan tedaviyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Şu anda bunlar arasında kemik İliği hücreleri, kök hücreler (periferik kandan alınan kemik iliği hücrelerinin eşdeğeri), T-lenfositler, dendritik hücreler ve NK hücreleri bulunabilir.
Hücresel tedavi sonrası hastalarda febril nötropeninin ampirik antimikrobiyal tedavisinin optimal süresi belirsizdir. Bazı otoriteler tedavinin erken kesilmesini önermiş, ancak hücresel tedavi alan hastalardaki verilerin eksik olduğu bildirilmiştir. Nötropeni iyileşene kadar standart geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine (standart tedavi kolu) kıyasla antibiyotiğin erken azaltılması ve kesilmesi stratejisinin (EDD kolu) güvenliğini ve daha aşağı olmadığını değerlendirmek için febril nötropenisi olan hücresel tedavi alıcıları üzerinde randomize kontrollü bir çalışma gerçekleştirilmiş. Birincil sonuç olarak antibiyotiksiz nötropeni günlerinin oranının değerlendirilmesi amaçlanmış. Yüz on hasta standart tedavi koluna (n=51) veya EDD koluna (n=59) göre randomize edilmiş.
Antibiyotiksiz nötropeni günlerinin oranının, standart tedavi koluyla karşılaştırıldığında EDD kolunda daha yüksek olduğu gözlenmiş. Tedavi başarı oranı, tekrarlayan ateş, 30 gün içinde ölüm ve hücresel tedaviye bağlı diğer yaygın toksisitelerin tümü, iki çalışma kolu arasında benzer olarak gözlenmiş. Hücresel tedaviden sonra hastalarda EDD antibiyotik stratejisinin güvenli olduğu belirtilmiş ve hücresel tedavi sonuçlarından ödün vermeden geniş spektrumlu antibiyotik kullanımında önemli azalma olmasıyla ilişkilendirilmiş.
Ram R, Amit O, Adler A, et al. Early antibiotic deescalation and discontinuation in patients with febrile neutropenia after cellular therapy: a single-center prospective unblinded randomized trial. Transplant Cell Ther. 2023: S2666-6367(23)01471-9.