Bu çalışmada, HIV negatif nörosifilis hastalarında Jarisch-Herxheimer reaksiyonları (JHR) irdelenmiş. Nörosifilisin hemen hemen tüm evrelerine sahip 772 vakanın prospektif çalışma kohortunda, JHR’nin görülme oranı, risk profilleri, klinik görünümleri, tıbbi tedavisi ve prognozu gibi özelliklere bakılmış. JHR’nin toplam görülme oranı %9.3 bulunmuş ve bunların %4.1’i şiddetli imiş. Reaksiyonlar tedavinin başlamasından beş saat sonra başlamış, sekiz saat sonra zirveye ulaşmış ve 18 saat sonra azalmış. Şiddetli JHR’li hastalarda iyileşme süresi (26 saat) daha uzunmuş. Genel parezi (OR = 6.825), oküler sifilis (OR = 3.974), pleositoz (OR = 2.426) veya yüksek BOS-VDRL titresi (log 2 titre artışı başına, OR = 2.235) olan hastaların JHR yaşama olasılığı daha yüksek bulunmuş. Genel parezi olan hastalarda şiddetli JHR riski 11.759 kat arttığı görülmüş. Kötüleşen semptomlar arasında bilişsel bozukluk, mani, anlamsız konuşma ve disfori bulunurken, halüsinasyon, idrar bozukluğu, nöbetler, miyoklonus veya afazi semptomları yeni başlayan semptomlar olarak ortaya çıkmış. Nörosifilis tedavisinin JHR’li çoğu hastada kesilmesine gerek kalmamış ve destekleyici ilaç altında, nöbet geçiren hastalarda JHR azaldığında tekrar başlatılabilmiş.
Sonuç olarak şiddetli JHR görülme oranı %4.1 imiş ve klinisyenlerin JHR riski daha yüksek olan hastalara özellikle dikkat etmesi önerilmiş. Nörosifilis tedavi rejiminin şiddetli JHR’li hastalar için yoğun gözlem altında yeniden başlatılabileceği ve gerekirse destekleyici ilaç başlatıldıktan sonra ve tedavinin sonuna kadar devam ettirilebileceği ifade edilmiş.
Peng RR, Wu J, Zhao W, et al. An observational prospective study based on a large cohort of HIV-negative neurosyphilis patients with particular reference to the Jarisch-Herxheimer reaction. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2024; 43 (6): 1073-80.