Hepatit B aşısının neden olduğu bağışıklık tepkisinin yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve eşlik eden hastalıkların varlığı gibi bir dizi faktörle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ek olarak, sigara içme gibi değiştirilebilir faktörlerin aşıya yanıtı etkilediği de belirlenmiştir. Ancak, sigara içenlerin aşıya yanıt vermeme riskinin arttığına dair kanıtlara rağmen, sigara içmenin antikor kalıcılığı üzerindeki uzun vadeli etkileri yeterince anlaşılmamıştır.
Bu çalışma, birincil aşılama döngüsünden sonra sigara içme alışkanlıklarının uzun vadeli bağışıklık üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Dahil edilme kriterleri çocukluk çağında, sonraki dozlar olmaksızın standart üç dozluk aşı programı almış olmaları ve 18-24 yaş arasında olmak olarak belirlenmiş. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, ilk aşı dozunun uygulanma yaşı ve dozlar arasındaki süreye ilişkin veriler kaydedilmiş. Antikor titresinin 10 IU/l’den düşük olması “koruyucu olmayan” olarak kabul edilmiş. Çalışmaya toplam 2133 kişi dahil edilmiş ve bunların %14.2’si sigara içiyormuş. Ortalama yaş 20.28 ± 0.92 yılmış. Sigara içenlerde “koruyucu olmayan” antikor konsantrasyonuna sahip olma olasılığı sigara içmeyenlere göre önemli ölçüde daha yüksek bulunmuş (AOR: 1.287; %95 GA: 1.002–1.652).
Sigara içmenin zararlı etkilerinin aşı yanıtına olan ani etkilerin ötesine uzandığı ve çocukluk döneminde aşı olan kişilerde uzun vadeli bağışıklık yanıtını da bozduğu sonucuna varılmış.
Fonzo M, Palmisano A, Trevisan A, Bertoncello C. The impact of smoking on long-term protection following hepatitis B vaccination: a 24-year cohort study. Viruses. 2024; 16 (7): 1137.