Difteri etkenlerine yönelik fikir birliğine varılmış bir antimikrobiyal duyarlılık testi (ADT) yöntemi ve yorumu bulunmamaktadır. Düşük ve orta gelirli ülkelerde (çoğunlukla C. diphtheriae‘ye bağlı) ve batı ülkelerinde (çoğunlukla C. ulcerans‘ın neden olduğu) difteri vakalarının yeniden ortaya çıkması ile kesin kanıtlara dayalı sınır değerlerin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışma Broth mikrodilüsyon ve disk difüzyon yöntemlerini değerlendirmenin yanısıra sınır değerlerin belirlenebileceği minimum inhibitör konstantasyon (MİK) değerlerini belirlemeyi ve inhibisyon zon çaplarından oluşan bir veri seti oluşturmayı amaçlamış.
Türlere (Corynebacterium diphtheriae ve Corynebacterium ulcerans ) ve ulusal sürveyans programlarına (Fransa ve Almanya) göre eşit olarak dağıtılan 400 yeni klinik izolat (toksijenik ve non-toksijenik) dahil edilmiş. Güç üreyen organizmalar için EUCAST metodolojisi kullanılarak sıvı besiyeri mikrodilüsyonu ve disk difüzyonu kullanılmış. MIK ve zon çapı değerlerinin dağılımları yöntemler ve ülkeler arasında büyük oranda uyumlu bulunmuş. İzolatların duyarlı (S) veya artan maruziyette duyarlı (I) olarak sınıflandırılmasına izin veren sınır değerleri WHO tarafından tedavide önerilen iki birinci basamak ajan olan benzilpenisilin ve eritromisin dahil 12 ajan için belirlenmiş. Verilerde sınır değerler, benzilpenisilin ve amoksisilin için dirençli (R)> 1 mg/L, benzilpenisilin için S ≤ 0,001 mg/L, amoksisilin için S ≤ 1 mg/L olarak sınıflandırmış. Eritromisin sınır değerleri S ≤ 0.06 mg/L ve R > 0.06 mg/L olarak belirlenmiş. C. diphtheriae ve C. ulcerans karşılaştırıldığında, MİK değerleri klindamisin harici benzer dağılımlar göstermiş. C. ulcerans için klindamisin sınır değeri önerilmemiş olup çoğu izolatın klindamisine dirençli olmasını sağlayan mekanizmanın aydınlatılması için daha fazla çalışma gerektiğine vurgu yapılmış.
Sonuç olarak bu çalışma ile C. diphtheriae ve C. ulcerans için geniş bir antimikrobiyal duyarlılık veri seti sağlanmış.
Berger A, Badell E, Åhman J, et al. Corynebacterium diphtheriae and Corynebacterium ulcerans: development of EUCAST methods and generation of data on which to determine breakpoints. J Antimicrob Chemother. 2024; 79 (5): 968-76.