Çalışmanın hedefi, ChatGPT’nin çeşitli infeksiyon hastalıklarıyla ilgili sorulara yanıt vermedeki doğruluğunu değerlendirmek olarak belirtilmiş.
Çalışma, üriner sistem infeksiyonu, pnömoni, HIV, hepatit türleri, COVID-19, deri ve yumuşak doku infeksiyonları ve tüberküloz gibi çeşitli infeksiyon hastalıklarıyla ilgili sosyal medya, klinisyenler ve rehberlerden alınan 200 soru kullanılarak gerçekleştirilmiş. Puanlama sistemi uyarınca, tamamen doğru yanıtlara 1 puan, tamamen yanlış yanıtlara ise 4 puan verilmiş. Yeniden üretilebilirliği değerlendirmek için her soru ayrı bilgisayarlarda iki kez sorulmuş. Çalışmada ChatGPT’ye 200 soru yönlendirilmiş: bu soruların 107’si sosyal medya platformlarından ve 93’ü rehberlerden seçilmiş. Sorular, üriner sistem infeksiyonları (n=18 soru), pnömoni (n=22), HIV (n=39), hepatit B ve C (n=53), COVID-19 (n=11), deri ve yumuşak doku infeksiyonları (n=38) ve tüberküloz (n=19) gibi konuları kapsamış.
En düşük doğruluk oranı üriner sİstem infeksiyonları için ve %72 olarak belirlenmiş. ChatGPT, sosyal medya platformu sorularının %92’sini doğru yanıtlamışken rehber sorularının %69’unu doğru yanıtlamış. (p=0.001; OR=5.48, % 95 GA =2.29-13.11). Bu çalışma, sosyal medya platformlarından gelen soruları oldukça doğru bir şekilde yanıtlasa da sağlık profesyonellerinin ChatGPT kullanırken dikkatli olmalarını önermektedir.
Tunçer G, Güçlü KG. How reliable is ChatGPT as a novel consultant in infectious diseases and clinical microbiology? Infect Dis Clin Microbiol. 2024;55-9.