Mart ve Haziran 2023 tarihleri arasında, endemik olmayan Belçika’daki bir ilkokulda, farklı sınıf ve yıllardan, akraba olmayan üç erkek çocuğa (hasta 1-3) nörosistiserkoz teşhisi konmuş. Hasta-1 bir yıldır devam eden pitozis, hasta-2 ve -3 yeni başlayan fokal nöbetlerle başvurmuş. Hasta-1 ve -3’ün kranyal görüntülemesinde tek bir sistiserkal lezyon gösterilmiş. Hasta-2’nin beyin biyopsisinde PCR ile, hasta-1 ve -3’ün görüntüleme bulguları ve tedaviye yanıtla nörosistiserkoz oldukları doğrulanmış. Hasta-1 ve -3’te veya yakınlarının dışkı örneklerinde tenya tespit edilmemesinin yanı sıra kişilerin yurtdışı seyahat öyküsü de yokmuş. Sistiserkozun yayılmasına ilişkin bilgilendirme oturumları ve ulusal televizyon yayınları sayesinde bazı ebeveynler çocuklarına özel olarak beyin MR’ı çektirmişler ve böylece Ekim ve Aralık 2023’te nörosistiserkozlu asemptomatik iki erkek çocuğu (hasta-4 ve -5) daha saptanmış.
Epidemiyolojik araştırmalar sonucu bulaşmanın büyük olasılıkla Eylül 2021 (hasta-4 okula yeni kabul edildiğinde) ile Ocak 2022 (hasta-1’de pitozis geliştiğinde) arasında gerçekleştiği düşünülmüş. Bu sebeple 2021-22 ilkokul öğrencilerinin tamamına beyin MR çekimi yapılmış. Bunun sonucunda semptomatik nörosistiserkozlu iki erkek çocuğu (hasta-6 ve -7) ve spesifik olmayan kalsifiye beyin lezyonu olan bir erkek çocuğu (hasta-8) daha saptanmış.
Hasta-8’den ayrıntılı öykü alındığında, babası oğlunun anüsünden 1 metre solucan çıkardığını ve Ağustos 2022’de reçetesiz satılan bir mebendazol dozu aldığını belirtmiş. 2021 öncesinde T.solium ile endemik bir bölgedeyken, kontrolsüz barınma koşullarında yetiştirilen domuzlardan elde edilen domuz etini tükettikleri öğrenilmiş. Babaya (hasta-9) daha sonra asemptomatik nörosistiserkoz teşhisi konmuş. Diğer aile üyelerinin biri hariç hepsinin ELISA testi pozitifmiş. Veriler, salgına neden olan domuz tenyasının hasta-8 tarafından taşındığı şeklinde yorumlanmış.
Sistiserkozisli semptomatik üç Belçikalı çocuğun tanımlanması, altı asemptomatik hastayı daha ortaya çıkararak benzeri görülmemiş bir salgın tepkisine yol açmış. Hem semptomatik hem de asemptomatik hastaların çoğu tıbbi olarak tedavi edilmiş. Okuldaki bulaşmanın erkek çocukların aktiviteleri sırasında veya fekal-oral temas yoluyla gerçekleşmiş olabileceği düşünülmüş. Bu tür salgınların yaygın olabileceğinin, ancak özellikle kaynakları yetersiz endemik bölgelerde tespit edilemediğinin altı çizilmiş.
Vanden Driessche K, Dermauw V, Schoonjans AS, Gabriël S, Theeten H; Cysticercosis Outbreak Team. Neurocysticercosis school outbreak in Belgium. Lancet. 2024; 404 (10470): 2415-6.